Skocz do zawartości
Kuniarz

Cała Prawda O Raid 0

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego awaryjność przy raid jest niby zwiększona. Możecie to bardziej rozwinąć, co wpływa na to.

Zakłądająć, że mam podpięte pod raid 2 dyski. TO czy moge w każdej chwili wyjąc taki jeden dysk i zanieśc do kumpla by sobie coś od niego przegrać lub jemu coś z niego wgrać?

Da się w takim przypadku uruchomić kompa bez tego drugiegi dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy jaki RAID - RAID 0 spina dwa dyski w jeden szybki , natomiast dane są rozbite na jednym i drugim. Awaryjność wieksza bo może paść ci jeden z dwóch a co za tym idzie na drugim sprawnym i tak nic praktycznie nie masz. Co innego w RAID 1 - tutaj dwa dyski udają jeden, prędkość normalna, ale w razie padu jednego to na drugim masz nienaruszone dane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Dlaczego awaryjność przy raid jest niby zwiększona. Możecie to bardziej rozwinąć, co wpływa na to.

Zakłądająć, że mam podpięte pod raid 2 dyski. TO czy moge w każdej chwili wyjąc taki jeden dysk i zanieśc do kumpla by sobie coś od niego przegrać lub jemu coś z niego wgrać?

Da się w takim przypadku uruchomić kompa bez tego drugiegi dysku?

1316782[/snapback]

awaryjność większa jest tylko przy RAID 0 - za to przy RAID 1 jest 2 razy mniejsza, a można sobie na jednej macierzy robić partycje RAID 0 i RAID 1 na innej partycji- tak dla bezpieczeństwa...

w macierzy mogą pracowaźć tylko 2 dyski - jak jeden wyjmiesz to nic z nim nie zrobisz, nochyba że format

czyli nie zaniesiesz 1 dysku do kumpla- co najwyżej dwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki a jak jest z tą awaryjnością. Co może spowododwać awarię Raida i utrate wszytkich danych z tych dysków? Przez co najczęściej?

Czy awaria samego kontorlera PCI powoduje utratę danych na dyskach?

Czy wymiana kontrolera na inny (innego producenta) jest możliwa - bez utraty danch?

Czy sam kontroler Raid - producent - jest ważny? Na co zwracać uwagę?

Cóż przydało by się przyspieszyć bo działam na dużych plikach. Jednak, jak pomyślę że miałbym stracić dane z 2 dysków to mnie coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że dane przy padzie dysku się traci to wiem.

Mi chodzi czy awaria samego kontrolera Raid, czy może spowodować utratę danych na dysku. Raid to też sterowniki, bios, a przecież one są podatne na awarie. Więc???

Edytowane przez MARTiiii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko ale nic nie jest wspomniane o awaryjnosci tego rozwiazania...jest dwukrotnie wieksza a nikt nie chcialby tracic danych...

1316641[/snapback]

prawdodobienstwo utraty danych jest dwukrotnie wieksze, a nie dwukrotnie wieksza awaryjnosc... poza tym jak ktos ma pecha to mu nic nie pomoze! co do oplacalnosci... nieoplacalne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre pytanie...co sie stanie jak siada stery :/

albo jak np bedziemy musieli zresetowac BIOS ??

1320302[/snapback]

A co ma piernik do wiatraka??? :blink:

Dane są zapisywane na dyskach a nie na kontrolerze, w biosie czy sterownikach :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a jak walnie/uszkodzi się kontroler? Co będzie gdy z jakiś powodów kontroler ulegnie uszkodzeniu i bedzie trzeba wstawić innej firmy o innych parametrach (nie wie czy moga być jakieś różnice). Czy dane z dysków nadal będize możńa spokojnie odczytać bez żadnych przekłamań?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a jak walnie/uszkodzi się kontroler? Co będzie gdy z jakiś powodów kontroler ulegnie uszkodzeniu i bedzie trzeba wstawić innej firmy o innych parametrach (nie wie czy moga być jakieś różnice). Czy dane z dysków nadal będize możńa spokojnie odczytać bez żadnych przekłamań?

1324818[/snapback]

Dobre pytanie - też jestem ciekawy - teraz jak się to w pcetach stosuje to pojawił się ten problem - teoretycznie powinno nie być rpoblemu...

Ale te wyniki nie są rewelacyjne - spodziewałem się lepszych osiągów, zwłaszcza że dyski testowane w Raidzie są na SATA i powinny być szybsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie kiedys myslalem co zrobic z dyskiem moim:))

i tak sie zastanawiam czy lepiej jest sobie kupic jakis jeden 120Gb 8mb cashe'u SATA

czy 2 np 40 lub 60 tez z 2Mb cashe'u na SATA i spiac je w raid

a tak wogule to test jest chyba troche skopany bo ja tam widze 2 rozne plytki asusa chyba i abita:))

a przez to wyniki moga byc troche rozbiezne:P

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi