Skocz do zawartości
p3dzi0r

44 mhz PCI

Rekomendowane odpowiedzi

zamierzam sobie kupic p3 z 133mhz magistralom i chcialbym zapytac czy dysk twardy seagate 3gb ST33232 wytrzyma takie PCI ? czy bede mugl na tym normalnie pracować ? voodoo wytrzyma reszta tez powinna ale nie wiem czy dysk wytrzyma , pomuzcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie wytrzyma. Chociaż się zdarzają cuda. A jak wytrzyma to długo nie pochodzi. Jak trafisz dobry egzemplarz dysku to będzie dziabał max na 41MHz. U ciebie dokładnie to będzie 44,44MHz na pci. "Bezpieczne" taktowanie pci jest do 38MHz. Ja bym nie przekraczał tej granicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja wiem to np. Seagate U6 wytrzumują PCI ~45 MHz 8O Nie tylko u mnie - berkut coś o tym wie :wink:

Ja mam U6 na 41mhz skała... przy DMA 33

Słyszałem że HDD są wytrzymalsze na O/C jeżeli przestawi się tryb pracy na pio-4 ale moim zdaniem gra nie warta świeczki.

P.S. Mój asus ma możliwość ustawienia szyny pci na 33mhz przy FSB 133mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja wiem to np. Seagate U6 wytrzumują PCI ~45 MHz 8O Nie tylko u mnie - berkut coś o tym wie :wink:

U mnie w firmie na 3 dyski U6 40GB dwa juz padly po pół roku i teraz czekam kiedy padnie trzeci :). Maszyny nie krecone wogole z UPS-ami płyty Shuttle AK12 i AK31. Wiec odradzam te dyski. A co do PCI 44 to moge zagwarantowac wytrzymalosc na takie wysokie PCI dyskow Maxtor D740x sprawdzone osobiscie. Prawie 5 miesiecy moj MAXTOR pracowal na PCI 44,5 Mhz i nic mu sie nie stało. Jest jednak jego ale, a mianowicie tracił dane podpiety pod kontroler zintegrowany z mostkiem a przestało sie to dziac po przełączeniu na HTP372 ktory byl na płycie (Epox). Wiec jak widac problemem moze byc kontroler a nie tylko dysk. A na marginesie dysk ten działa juz u mnie rok czasu i nic sie nie dzieje. Ale teraz mam juz zablokowane PCI na 35Mhz.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde, nie przesadzasz ?

postoow nie czytasz czy co ?

powyzej 40 MHz zdechnie i tyle , zwlaszcza na 44

MOja u5 bezproblemowo wytrzymywała 41,25 bo więcej dać magistrali nei mogłem. Żadnych kłopotów nie napotkałem, ale przyznaję że na takiej magistrali długo nie pracowałem. A jak z u6 to niestety nie sprawdzałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...