koti Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Dzisiaj przed szkola chcialem odpalic kompa. Jednak ten nie byl zbyt otwarty na to , co ja chce. Piiiik piiiik piiiik. 3 sygnały wiec to musi byc pamiec , pewnie trzeba docisnac. A jednak nie. Pamiec docisnalem , a ta nie chodzi. Postanowilem pokombinowac po szkole. Wyjalem , wyczyscilem sloty i sprawdzilem RAM. Nie byl porysowany. Postanowilem wiec wziac ram od siostry. To samo , 3 sygnaly. Ja mialem (mialem , bo raczej nic z nich nie bedzie) 256 DDR 333Mhz firmy incom. Zainstalowalem siostry 128 SDR , lecz fimy nie znam , a ramu teraz nie wyciagne Jak juz napisalem bylo to samo. Teraz wzialem kompa siostry i chodzi ten SDR , ale nie wiem jak DDR bo jest to stara plyta glowna , ktora SDR jedynie obsluguje. Tak wiec nie wiem co jest przyczyna , DDR probowalem wlepic do obu slotow , a SDR tylko do jednego (teraz tego zaluje , ale nie bede juz wylaczal kompa , ktory sie wlacza 5 minut ). Teraz co wy o tym sadzicie ? Moze cos pomoc , czy od razu mam kupic RAM ? Ehh jak pech to pech , mialem sobie dokupic 256 zeby miec 512 i wygladalo porzadnie przy Radku 9550 XT i Chieftecu 420 , ktorego mialem kupic , a teraz chyba zadowole sie 256 Zapomnialem o tym , ze za pierwszym uruchomieniem kompa zaswiecila się jedynie dioda na pudle i nic wiecej , docisnalem wtyczke na plycie i nastepnie juz tylko sygnały. (AMI Bios oczywiscie) Robilem reset CMOS Płyta główna : PcChips M920LR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mos84 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 ciezka sprawa ziom. to chyba płyta - jakies zwarcie (bywa z antykami). acha jestes pewnien ze dobrze masz ustawioną w biosie częstotliwośc fsb/ramu (najlepiej 1:1) i mnoznik ? moze zamiast 133 masz 100 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...