szpak Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 siema dzis postanowilem ze zaczne bawic sie java ... jako ze wczesniej liznolem C++ pomyslalme ze nie bedzie to bardzo trudne i co sie okazalo ze mam wielki problem juz zanim napisalem 1 linijke kodu ... Sciagnolem Java 2 SDK, Standard Edition, v 1.5.0_01 (50 MB) no i to instaluje i co ?? i nic nie wiem o co chodzi niby sie wszystko zainstaluje na dysku ok wszystko ladnie tylko jak wlonczyc to dziadostwo ?? zmienilem zmienne srodowiskowe nie jestem do konca pewien czy dobrze ale i bez tego powinna sie pokazac jakas ikonka czy cos tego narzedzia nie wiem chociaz w starcie czy cos.... wszystkie exeki sprawdzalem w katalogu i nic ... nie kumam tego nich ktos mi powie co robie zle ?? Bede bardzo wdzieczny za pomoc .... boje sie ze przez to strace zapal i kicha bedzie z mojego programowania w Javie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 ogólnie: napiszesz program, nazywasz go <Klasa>.java potem javac <Klasa>.java i java <Klasa> Oczywiście <Klasa> jest nazwą dowolną. Polecam ściągnięcie sobie jakiegoś ide do javy - polecam gel'a (bardzo ładny i szybki) lub bardziej zaawansowane typu netbeans albo eclipse. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) no i juz po problemie jeszcze te zmienne srodowiskowe .. czy to trzeba zmieniac i czy sie nie skopie cos ?? bo byla jakas taka dziwna akcja ze jak sie z tym meczylem to pozniej kumpel z pokoju obok ktoremu udostepniam polaczenie i neta no go nie mial .. czy to zmoliwe ze to przez te zmienne ?? wprowadzielm spowrotem te co byly pomieszalem kreatorem i no niby ma neta ;] Edytowane 8 Marca 2005 przez szpak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 A po co zmieniasz zmienne środowiskowe? Instalujesz JDK i masz wszystko. Zmienne zmienia się tylko jeżeli nie chce ci się wpisywać za każdym razem pełnej ścieżki do java i/lub pliku do skompilowania. To jest przydatne jeżeli piszesz w trybie tekstowym. A mając windows, to jest hardkor- napisałem tak jeden program typu "hello world" i wystarczy. Ściągnij sobie np. JCreator LE (niewielki program, a ma dość duże możliwości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...