Skocz do zawartości
szpak

Problem Z Java :(

Rekomendowane odpowiedzi

siema

dzis postanowilem ze zaczne bawic sie java ... jako ze wczesniej liznolem C++ pomyslalme ze nie bedzie to bardzo trudne i co sie okazalo ze mam wielki problem juz zanim napisalem 1 linijke kodu ... Sciagnolem Java 2 SDK, Standard Edition, v 1.5.0_01 (50 MB) no i to instaluje i co ?? i nic nie wiem o co chodzi niby sie wszystko zainstaluje na dysku ok wszystko ladnie tylko jak wlonczyc to dziadostwo ?? zmienilem zmienne srodowiskowe nie jestem do konca pewien czy dobrze ale i bez tego powinna sie pokazac jakas ikonka czy cos tego narzedzia nie wiem chociaz w starcie czy cos.... wszystkie exeki sprawdzalem w katalogu i nic ... nie kumam tego nich ktos mi powie co robie zle ??

Bede bardzo wdzieczny za pomoc .... boje sie ze przez to strace zapal i kicha bedzie z mojego programowania w Javie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie:

napiszesz program, nazywasz go <Klasa>.java

potem javac <Klasa>.java i java <Klasa>

Oczywiście <Klasa> jest nazwą dowolną.

Polecam ściągnięcie sobie jakiegoś ide do javy - polecam gel'a (bardzo ładny i szybki) lub bardziej zaawansowane typu netbeans albo eclipse.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i juz po problemie jeszcze te zmienne srodowiskowe .. czy to trzeba zmieniac i czy sie nie skopie cos ?? bo byla jakas taka dziwna akcja ze jak sie z tym meczylem to pozniej kumpel z pokoju obok ktoremu udostepniam polaczenie i neta no go nie mial .. czy to zmoliwe ze to przez te zmienne ?? wprowadzielm spowrotem te co byly pomieszalem kreatorem i no niby ma neta ;]

Edytowane przez szpak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co zmieniasz zmienne środowiskowe?

Instalujesz JDK i masz wszystko. Zmienne zmienia się tylko jeżeli nie chce ci się wpisywać za każdym razem pełnej ścieżki do java i/lub pliku do skompilowania.

To jest przydatne jeżeli piszesz w trybie tekstowym. A mając windows, to jest hardkor- napisałem tak jeden program typu "hello world" i wystarczy. Ściągnij sobie np. JCreator LE (niewielki program, a ma dość duże możliwości).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi