Skocz do zawartości
Gość marcin2801

Ocencie Ta Obudowe !

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcin2801

cena w sklepie tweak z bocznym oknem to 321 zl a wiec taniutka :DDD i ja juz j kupilem na gieldzie i jest zawalista dolozylem jeszcze 3 neony 20 cm full wypas :DDD

Edytowane przez marcin2801

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta buda jest piekna, śliczna, wspaniała , super atrakcyjna czym ona się od tsunami różni oprócz wielkości bo widzę że panel przedni prawie identyko. Do tego ta cena mniej niż większość chiefteców a wygląd powala.super jak dla mnie jak kiedyś wyjdę z biedy to sobie kupię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta buda jest piekna, śliczna, wspaniała , super atrakcyjna czym ona się od tsunami różni oprócz wielkości bo widzę że panel przedni prawie identyko. Do tego ta cena mniej niż większość chiefteców a wygląd powala.super jak dla mnie jak kiedyś wyjdę z biedy to sobie kupię.

1320522[/snapback]

Po kolei.

Wymiary ma takie same jak Tsunami.

Jej podstawowa róznica to, to że jest wykonana z blachy stalowej a nie alu , a co za tym idzie jej panel przedni jest inny.

Panel w tsunami jest z 3 mm alu profilowane i podświetlony led na niebiesko.

Panel w tsunami jest z drapanego alu co daje mu niesamowity wygląd.

Do tego soprano ma troche inną kieszeń na dyski i nie posiada blu wentyla na tyle ,tylko normalny.

Panel usb/ audio jest taki sam i mocowanie śledzi od kart też.

Najlepiej sprawdzić róznice na stronce Thermaltaka - tam masz dokładne fotki szczegółow tych obudów.

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dzis odrobilem zadanie domowe ;] i przyjrzalem sie dokladnie tej obudowie, dzieki czemu nie popelnilem bledu i zniechecilem sie do jej kupna

wiec ...

na dole nie mam miejsca dla katody, musiala by lezec na skos pod sankami na dyski

z boku zeby wlozyc katode trzeba wykrecic wentyla na stale, wiec mozemy zapomniec o jakis super turbo przeplywach powietrza

a u gory to wogole sie jej zamocowac nie da, chyba ze bez zasilki :D

mocowanie dysku w sankach masakra - albo pozbywamy sie przedniego wentyla, albo dysk wystaje nad plyte i beda problemy z kablami ata

napedy: jezeli mamy jakies male (krutkie) cd-romy/dvd+rw itp. to jeszcze jakos, ale majac kieszen dla dysku, mozemy zapomniec o zamocowaniu jej w tej obudowie - zaslania banki pamieci na plycie glownej :blink:

ogolnie na koniec jeszcze bedzie problem z wiazkami kabli z zasilki ...

ktos jeszcze chce ja kupic ? ;F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

320 taniutka ? zalezy dla kogo jak dla mnie to zart ;)

1324408[/snapback]

No jak na thermaltake to taniutka , jest to poziom cenowy Chiefa , a buda zdecydowanie lepiej się prezentuje niż Chieftec i jest dokładniej wykonana.

W chieftecu najbardziej mnie drazniło przyklejanie wszystkiego co można na silikon na ciepło , no i przedni panel troche tandetny niestety.

A tutaj otrzymujemy świetną bude z perfekcyjnym wykonaniem za cene Chiefa , jak dla mnie to się nie ma co zastanawiać co lepsze - a jak ktoś ma następne 300 pln to Tsunami z alu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niewiem czemu słowo tamnia miałoby być żartem...

Za 300zl dostajesz bude naprawde wysokiej klasy za cene chiefa...

Nie każdego stać na taką budke ale do średniej klasy kompa pasuje jak ulał a dołożenie

150zl do zestawu np za 4-4,5k nie jest chyba problemem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dole nie mam miejsca dla katody, musiala by lezec na skos pod sankami na dyski

z boku zeby wlozyc katode trzeba wykrecic wentyla na stale, wiec mozemy zapomniec o jakis super turbo przeplywach powietrza

mocowanie dysku w sankach masakra - albo pozbywamy sie przedniego wentyla, albo dysk wystaje nad plyte i beda problemy z kablami ata

napedy: jezeli mamy jakies male (krutkie) cd-romy/dvd+rw itp. to jeszcze jakos, ale majac kieszen dla dysku, mozemy zapomniec o zamocowaniu jej w tej obudowie - zaslania banki pamieci na plycie glownej  :blink:

ktos jeszcze chce ja kupic ? ;F

1320986[/snapback]

Hmmm ja chcę mieć tę budę i katody, naprawdę nic nie wejdzie? Nie da się ich gdzieś po prostu na taśmie klejącej przykleić albo coś? Jak z krótszymi (10cm)?

A co do dylematu "dysk czy wiatrak" to chyba przesadzasz: przecież Thermaltake to jednak nie idioci i nie projektowaliby obudowy tak żeby był dysk albo wiatrak... wiatrak zresztą jest po to żeby chłodził dysk, więc wydaje mi się to niespecjalnie wiarygodne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jediknight napisalem to o dysku na podstawie np. tego zdjecia

Dołączona grafika

do tego maja jeszcze ten dysk na sata, a gdyby doszled tam kabel ata i w plyte drugi kabelek ?

wiadomo ze katody da sie upchnac, ale tu chodzilo przedewszystkim o to, ze buda ma bardzo duze okno, a przesuwajac te katode bardziej na srodek u mnie np. bedzie walic po oczach przez okno

z tylu nie masz szans 30cm wstawic, musisz wykrecac wentyla

Dołączona grafika

a z tego co +/- wyliczylem, bedzie brakowalo kilku cm, zeby katode upchnac na dole wzdluz tej "listwy" i bedzie trzeba ja na skos wlozyc pod sanki od dyskow - http://www.mvktech.net/images/reviews/soprano/new_bg_4.jpg

a wlasnie gdzies znalazlem na necie zdjecie z kablami ;p

http://www.icpnet.pl/~bobo/sopranek.jpg :lol:

Edytowane przez bobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jediknight napisalem to o dysku na podstawie np. tego zdjecia

Dołączona grafika

do tego maja jeszcze ten dysk na sata, a gdyby doszled tam kabel ata i w plyte drugi kabelek ?

wiadomo ze katody da sie upchnac, ale tu chodzilo przedewszystkim o to, ze buda ma bardzo duze okno, a przesuwajac te katode bardziej na srodek u mnie np. bedzie walic po oczach przez okno

z tylu nie masz szans 30cm wstawic, musisz wykrecac wentyla

Dołączona grafika

a z tego co +/- wyliczylem, bedzie brakowalo kilku cm, zeby katode upchnac na dole wzdluz tej "listwy" i bedzie trzeba ja na skos wlozyc pod sanki od dyskow - 1329130[/snapback]

Diabli wiedzą jak w soprano , ale w tsunami odstęp od boku do stelaża dysków jest ok 2cm czyli niektóre katody spoko wejdą pod dolną krawędz.

Są katody 1cm średnicy te się zmieszczą bez kłopotu.

niech się ktoś wypowie kto ma soprano i zmierzy odstęp od ścianki do stelaża dysków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w komplecie do tej z oknem sa 2x120 a 92 jest czy nie?

1330621[/snapback]

To zależy.Boczny masz zawsze.Natomiast te 120 nie.

Wszystko zależy od sklepu i wersji budy.

Jak szukałem Tsunami to najtaniej było w Brawkompie , ale jak zadzwoniłem do sklepu to nie miała wentyli 120 tylko boczny.

Więc kupiłem w 4Max full.

Dlatego przed zakupem przeczytajcie ( zainstalowane opcje) w opisie.

A co należy do opcji luknijcie na stronce thermaltaka.

można się naciąć - niska cena często jest bo brak zainstalowanych opcji.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Tsunami Dream podobna do Soprano tak więc analiz jest całkiem trafna, ale nie jest tak źle :)

na dole nie mam miejsca dla katody, musiala by lezec na skos pod sankami na dysk

>>>Można spróbować przyczepić bezpośrednio do pamelu - co prawda z otwieraniem  będzie kłopot ale w końcy kable od wietraka też się tam plączą

>>>Od tylnaje ścianki nie da się wcale przeszkadzają zatrzaski od panelu bocznego, od przodka katoda (revoltec UV 30 cm) wchopdzi.

>>>Można zamontować pod listwą wzmacnijącą

>>> Tu nie jest tak źle o lie nie ma sie więcje niż dwóch dysków ATA, ale i tak polecam od razu przejście na SATA

napedy: jezeli mamy jakies male (krutkie) cd-romy/dvd+rw itp. to jeszcze jakos, ale majac kieszen dla dysku, mozemy zapomniec o zamocowaniu jej w tej obudowie -

>>>Na1 i 4 slot nie ma co podchodzić z długimi, ale w 2 i 3 wchodzi wszystko.

>>>Trochę się namorgowaem nim wszystko ułożyłem, a i tak nie jestem do końca zadowoliony

Poza tym obudowa jest bardzie fajna i przewiewna - ale niestety nie cicha. Jak ktoś chce kupić to od razu niech bierze jakiś panel sterujący pracą wentyli, a do podświetlenia krótkie katody, okrągłe i jak najbardziej elastyczna kable (nie muszą być długie) i lepiej nie zakładać obsadzienia wszystkich zatok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi