Skocz do zawartości
Hornblower

Nowy Komputer - Prescott 3ghz

Rekomendowane odpowiedzi

W tym tygodniu zamierzam kupic nowy sprzęt:

1. Intel PIV 3,00GHZ 800/1M Prescott BOX

2. 2x Kingston DDR 512Mb/400Mhz

3. Abit IS7

Mam kilka pytań odnośnie tego zestawu:

- Czy polecacie ta płyte Abita czy jakaś inną (max 400zł) - nie potrzebuje w niej zadnych bajerów typu Lan1000, karta dzwiekowa, jeśli inna płyta to jaka ??

- W mojej obudowie jest zasilacz 300W Codgen ;/ czyli syf (dziala bez problemow od roku) i zastanawiam sie czy on wytrzyma po wymianie tych cześci.. dodatkowo w kompie jest:

- SB Audigy

- cd-rom

- cd-rw

- Radeon 9600pro (gigabyte)

- Hdd Baracuda 60GB

Czy potrzebuje nowego zasilacza ? Jaki polecacie ? Zastanawialem sie nad:

- NeoTEC X3800 380W No-Noise Series 22dB

Zasilacz chcialbym zmienic dopiero tak za miesiac bo mi moze braknac juz kasy na zasilacz ale jesli ten moj stary nie wytrzyma na 100% to bede musial jakis kupic... tylko jaki ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym tygodniu zamierzam kupic nowy sprzęt:

1. Intel PIV 3,00GHZ 800/1M Prescott BOX

2. 2x Kingston DDR 512Mb/400Mhz

3. Abit IS7

Mam kilka pytań odnośnie tego zestawu:

- Czy polecacie ta płyte Abita czy jakaś inną (max 400zł) - nie potrzebuje w niej zadnych bajerów typu Lan1000, karta dzwiekowa, jeśli inna płyta to jaka ??

- W mojej obudowie jest zasilacz 300W Codgen ;/ czyli syf (dziala bez problemow od roku) i zastanawiam sie czy on wytrzyma po wymianie tych cześci.. dodatkowo w kompie jest:

- SB Audigy

- cd-rom

- cd-rw

- Radeon 9600pro (gigabyte)

- Hdd Baracuda 60GB

Czy potrzebuje nowego zasilacza ? Jaki polecacie ? Zastanawialem sie nad:

- NeoTEC X3800 380W No-Noise Series 22dB

Zasilacz chcialbym zmienic dopiero tak za miesiac bo mi moze braknac juz kasy na zasilacz ale jesli ten moj stary nie wytrzyma na 100% to bede musial jakis kupic... tylko jaki ??

1317954[/snapback]

W tej konfiguracji pojdzie z dymkiem. Niestety Prescotty mają strasznie duże zapotrzebowanie na energie.

Płyte bym wziął: Gigabyte GA-8IPE1000Pro-G lub Abit AI7

Edytowane przez lukas-comp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też doradze ci tak jak poprzednik.... jak chcesz się nacieszyć nową maszyną to wymien obowiązkowo zasilasz... ;) bo Codegen ( czy też inny shit) napewno nie wytrzyma takiego poboru enerigii.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj bylem w sklepie i juz zamowilem jutro mam przyjsc odebrac.

CPU: Prescott 3.0Ghz

MOBO: ABIT AI7-Guru

RAM: Kingston 512MB 400MHz CL3.0 (niedlugo +512)

ZASILACZ: NeoTEC X3800 380W

Jezeli kogos interesuje to za wszystko wyszlo mi: 1473 zł ( sklep ProLine w Katowicach )

Niestety musialem zrezygnowac z drugiej kosci pamieci bo musialem ten zasilacz kupic a braklo mi juz kasy dopiero na przyszly miesiac dokupie. Dzieki wszystkim ktorzy pomogli w wyborze. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej płycie z tym prockiem będziesz miał kłopoty z temperaturą PWM. Potrafi w stresie dojsć do 90 stopni.

Mam taką płytę i miałem też takiego procka, ale z powodu temperatury na PWM wymieniłem go na Northwooda

Pisałem do producenta płyty z pytaniem jaka może być bezpieczna dla płyty temperatura PWM.

Odpisali, że temperatura PWM bez szkody dla płyty może osągnąć 130 stopni.

Powyżej 100 stopni należy kontrolować stan przewodów.

Wszystko O.K , tylko jak długo materiał z którego wykonano płytę wytrzyma tak wysokie temperatury.

Wolałem tego nie sprawdzać i zrobiłem j.w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj bylem w sklepie i juz zamowilem jutro mam przyjsc odebrac.

...

MOBO: ABIT AI7-Guru

...

1321386[/snapback]

No to Ci się dziwię, że nie posłuchałeś wcześniejszych propozycji co do Abita AS8 Guru. AS-8 wyposażenie ma identyczne jak AI7 (Raid, Fire Wire itp.) porównywalna cena, a czasem nawet jest tańsza (można już ją kupić za 340-350 złociszy) i przede wszystkim już LGA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez sie dziwie

AS8 bylo by lepsze a jak juz sie tak upierasz nad tym 478 to IC7 chodza juz po 4 stowki:P a w temacie pamieci maja wiece do zaoferowania:)

ale zestaw i tak jest ok

tylko dokup ta gruga kosc pamieci bo dual na intelu daje duzo

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blad zrobiles jak ja pierdziele as8-v najlepsze co mzoe byc wiem bo wywalilem giogabyta i to wrzucilem.. guruuu... aha no i pamiatki cl 3 , boshe za ta sama kase trza bylo btrac inne jakies napewno nie twinmosy u mnie juz jest z nimi problem na abicie ale jakies hynixy albo cos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe... na samym poczatku mialem brac IS7... zmienilem na AI7-Guru wiec juz chyba i tek lepiej (+30zł) jak juz biore tego AI to dlaczego nie brac lepszej? (+jakaskasa) jakbym wziol ta lepsza to by ktos napisal wez jescze lepsza (drozsza) i wkoncu by doszlo do tego ze za sama plyte bym wybulil z 600 zl ;) i nie bylo by juz na reszte... a mialem tylko 1500 zł :)

Jak bym wziol plyte pod lga to procesor tez bym musial inny brac?

Intel PIV 3,00GHZ 800/1M 530J LGA775 ?

czym sie rozni to lga od 478 ?

Jaka temperature powinien miec ten prescott 3ghz (478) na AI7-G ze standardowym chlodzeniem ? Moze macie jakies wskazowki jak poustawiac w biosie pamieci,procesor itp zeby uzyskac najlepsza wydajnosc ( chodzi mi o te timingi jakis PAT ? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi