Skocz do zawartości
guziq

Nawydajnieszy Cooler Socket A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jaki cooler polecacie do Bartona 2500@3200+ (napiecie ok. 2volt - a mniejszym nie chodzi)? Korzystajac z kalkulatora mocy wyliczyłem że procesor oddaje wtedy około 120-130 watów ciepła. Jaki cooler by był w stanie podołać temu zadaniu? Mysłałem na Thermalright-em XP-120 ale z tego co wyczytałem nie pasuje on na socket A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 2v to ten prock pożyje bardzo krótko, moim zdaniem nie ma sensu kupować chłodzenia za 200zeta czy wiecej, i dawac takiego napiecia bo pewnego razu włączysz komputer i zastaniesz pisk z płyty i czarny ekran....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie to tylko Zalman 7000 CU.

Miałem masę radiatorów i przez pewnien czas używałem thermaltaków ale pod AMD najlepiej sprawdził się ZALMAN...ma jeszcze wadę - tzn odbira tego ciepła bardzo dużo i ten rozgrzany prawie kilogram miedzi solidnie nagrzewa budę w środku - dlatego musi być dobry wywiew zrobiony i najlepiej rura doprowadzona z zewnąrz obudowy wprost do radiatowa - ja tak mam i na temperatury nie narzekam ;-) przy napięciu 1,775 v mam od 36 do 45 w stresie (stres - czytaj 12 godz. prime 95) a bywało duuużo gorzej z innymi radiatorami ;-) Nawet na chłodzeniu wodnym miałem gorsze wyniki - rzędu 50 - 60 stopni (ale podejrzewam że po prostu blok srebrny konstrukcji domowej był nie bardzo przystosowany)

Ale 2v to duuużo - tu proponowałbym już wodę - i to bardzo wydajny zestaw a nie CCCP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi