tony hawk Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Szukałem, ale nie znalazłem Mam pytanie: co mówią te oznaczenia pamięci cache L1, L2 itd. ? czemu akurat litera "L" ? Zawsze w opisie procesora jest podawana wartość L2 (czasami jeszcze L1) - L2 jest ważniejsze? mógłby ktoś prosto to opisać? może troche lamerskie, ale zastanawia mnie to bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darck Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Szukałem, ale nie znalazłem Mam pytanie: co mówią te oznaczenia pamięci cache L1, L2 itd. ? czemu akurat litera "L" ? Zawsze w opisie procesora jest podawana wartość L2 (czasami jeszcze L1) - L2 jest ważniejsze? mógłby ktoś prosto to opisać? może troche lamerskie, ale zastanawia mnie to bardzo 1318104[/snapback] Chyba jest to skrot od Layer 1/2 co oaznacza poziom i roznia sie tez chyba :) szybkoscia dostepu procesora do nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Tak jak wyzej tylko L raczej bym przetłumaczył jako level, ale polskie znaczenie to samo, poziom, warstwa. Tu mały opis: http://www.linuxstorm.org/modules/sections...rticle&artid=26 Jeśłi interesują Cię szczegóły to możesz poszukać w książkach o architekturze PC i na googlu. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogano Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 (edytowane) level czyli poziom, 1-szy jest rozłożony na dwa który przechowuje wyniki obliczeń a drugi dane. podają l2 ponieważ l1 jest taki sam dla obecnych procków. dobry artykuł ajsi thx za linka :) Edytowane 9 Marca 2005 przez pogano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...