mn1ch Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 2 tygodnie temu kupilem w cooling.pl zasilacz Chieftec HPC-360-202 DF, z ktorym mam problem, tzn. napiecia zazwyczaj trzyma w normie ale zdarzaja sie skoki na linii +12 rzedu 2V!!! czasmi jest to 10.40, niekiedy 14.20 V. Problem pojawia sie na ulamek sekundy, gdy zasilacz pracuje pod obciazeniem (gra 3D), po czym wszystko wraca do normy. Po zamontowaniu zasilacza zauwazylem takze "buczenie" w glosnikach co rowniez mnie zaniepokoilo. Pomoglo dopiero uziemienie obudowy. Mysle ze zasilacz jest wadliwy i raczej nie sa to przeklamania programow (Speedfan i MBM). pomimo tych "anomalii" komp pracuje stabilnie. Dodam, nie mam bardzo wymagajacego sprzetu: Athlon 1800, 512 RAM, GF 4 MX, HDD, DVD-RW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 2 tygodnie temu kupilem w cooling.pl zasilacz Chieftec HPC-360-202 DF, z ktorym mam problem, tzn. napiecia zazwyczaj trzyma w normie ale zdarzaja sie skoki na linii +12 rzedu 2V!!! czasmi jest to 10.40, niekiedy 14.20 V. Problem pojawia sie na ulamek sekundy, gdy zasilacz pracuje pod obciazeniem (gra 3D), po czym wszystko wraca do normy. Po zamontowaniu zasilacza zauwazylem takze "buczenie" w glosnikach co rowniez mnie zaniepokoilo. Pomoglo dopiero uziemienie obudowy. Mysle ze zasilacz jest wadliwy i raczej nie sa to przeklamania programow (Speedfan i MBM). pomimo tych "anomalii" komp pracuje stabilnie. Dodam, nie mam bardzo wymagajacego sprzetu: Athlon 1800, 512 RAM, GF 4 MX, HDD, DVD-RW 1319220[/snapback] A linia 5V też ma podobne skoki napięcia ?? , powinna mieć też - ale o mniej więcej połowę niższe. Obie linie sterowane są przez jeden regulator napięcia i jeżeli 5V też skacze to zasilacz jest wadliwy, jeżeli zaś 5V "stoi w miejscu " - to masz raczej jakieś przekamania programów diagnostycznych. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mn1ch Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Napiecia na linni +5V wachaja sie od 4.89 - 4.97, przewaznie 4.95 , bez duzych skokow. Jezeli w takim razie zasilacz nie jest wadliwy dlaczego takich skokow nie mialem na innych zasilaczach: codeshit, megabajt i delta electr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Zmierz napięcia miernikiem w molexie przy obciążonym kompie i będziesz wiedział czy faktycznie są takie skoki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...