Skocz do zawartości
Tomasz Kostrzewa

Winfast Geforce 6600 Agp - Bios

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ! Czytałem całe forum o 6600 TD - wiem jedno napewno już teraz że można wgrać bios Sparkla do WinFasta za pomocą WinFoxa i wtedy można kręcić do 550Mhz , ale ja mam pytanie czy istnieje już taki bios , lub czy ktoś już wgrał za pomocą Winfoxa taki przerobiony Bios gdzie w sterach pokazuje temperature rdzenia , są zwiększone Mhz na rdzeniu i pamięciach , albo żeby pokazywało chociaż temperature.U mnie w Winfoxie pokazuje temperature ale nie chce jego używać niema to jak wszystko mamy pod ręką w sterach.Nie potrafie flashować biosy tymi innymi programi jedynie WinFoxem zrobiłem flash z biosem od sparkla i mi śmiga , ale chciałbym wgrać taki bios żeby była ta temp. i te Mhz czy robiliście już takie coś.Prosiłbym o jakąś pomoc . linki.

Edytowane przez Tomasz Kostrzewa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamm

czy ktos moglby napisac jednym sensownym zdaniem jak zminic bios na GeForce 6600 Leadtek A6600-TD 128MB (128-bit) TV/DVI BOX (AGP)

i czy daje faktycznie on cos w postaci lepszego o/c ?

prosze jesli jest to mozliwe krok po kroku bo w temacie 6600AGP jest duzo i nic przynjmniej napodanej stronie a closci nie chce mi sie czytac za duzo

Wielkie dziki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam podobny problem posiadam karte Leadteka winfast 6600 GT AGP standardowo karta ma taktowanie 500/900 ,obecnie podnioslem taktowanie pamieci do 1000 przy pomocy "coolbits" , myslalem o zmianie biosu na taki ktory zmieni taktowania na 500/1000 lecz nie moge nigdzie znalezc informacji jak sie do tego zabrac i skad wziąśc gotowy bios :? Pewnie dziwicie sie po co mi zmiana biosu jesli karte podkrecilem programowo, otoz denerwuje mnie za kazdym razem po zmianie sterow korygowanie timingow pamieci i chcialbym ustawic na stale 1000. Na koniec prosze o wyrozumialosc jesli juz jest gdzies ten temat ale moje poszukiwania zapedzily mnie do nikad :)

Edytowane przez Woytas77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam podobny problem posiadam karte Leadteka winfast 6600 GT AGP standardowo karta ma taktowanie 500/900 ,obecnie podnioslem taktowanie pamieci do 1000 przy pomocy "coolbits" , myslalem o zmianie biosu na taki ktory zmieni taktowania na 500/1000  lecz nie moge nigdzie znalezc informacji jak sie do tego zabrac i skad wziąśc gotowy bios  :?  Pewnie dziwicie sie po co mi zmiana biosu jesli karte podkrecilem programowo, otoz denerwuje mnie za kazdym razem po zmianie sterow korygowanie timingow pamieci i chcialbym ustawic na stale 1000. Na koniec prosze o  wyrozumialosc jesli juz jest gdzies ten temat ale moje poszukiwania zapedzily mnie do nikad  :)

1542451[/snapback]

sciagnij se nibtora 2.2 i wyedytuj biosa i nagraj go juz zmienionego i wrzuc go nv flashem najnowszym spod dosu lub winfoxem powinno dzialac ale takie mody tylko na twoja odpowiedzialnosc moze karta nie wstac hehe :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla szystkich zeby nie pytali:)

Poniżej przedstawiam sposób bezpieczny jak zrobić z nvidii 6600 kartę taktowaną rdzeniem jak w 6600gt(500) i pamięciami 700 + overclocking zależny od konkretnego egzemplarza.

Czynności:

1.Utwórz dyskietkę startową(xp w opcjach formatowania dyskietki)

2.Przerzuć pliki zawarte w załączniku nvflash(jest to program plus bios markowego Sparkla 6600 agp) do plików dyskietki startowej.

3.Uruchom komputer z bootowaniem z dyskietki.

4.Kiedy się załaduje w wierszu poleceń wpisz: nvflash -4 -5 -6 sparkle.rom (zachowaj spacje)

5.Po wgraniu potwierdź update naciskając y (w Dosie będzie pewnie odwrotnie Trzeba

nacisnąć z)

6.Kiedy pojawi się komunikat „update successful” wyjmij dyskietkę i uruchom ponownie komputer z bootowanie z dysku twardego.

7.Masz już dobrze kręcącą się kartę.

8.Teraz musisz odinstalować poprzednie sterowniki do karty(ponieważ Windows znalazł nowy sprzęt) i zainstaluj sterowniki od nowa.

9.To już wszystko

Na moim wysłużonym komputerze na ecsn2u400 2x256 dual ram Barton 2600@3000 w 3dmarku 05 spokojnie uzyskałem 3100 pkt.

Teraz porada na coś co nie ma się prawa zdarzyć, ale jakby co.

Gdyby karta się nie poprawnie updatowała, nie ma się czym martwić, nie trzeba żadnych programatorów ani pomocy serwisu.

1.Usuń kartę AGP z komputera, zainstaluj najprostszą kartę pci np.s3 virga, każdy ma jakiś stary złom na pci w domupodłącz do niej monitor.

2.Uruchom komputer jeszcze raz i w swoim biosie wybierz „Init Display First at PCI” lub równoważne, chodzi o to żeby komputer ruszył z pci a nie agp.Zapisz ustawienia.

3.Zamknij system i dołóż teraz kartę agp która nie przeszła flashowania.

4.Uruchom komputer z dyskietki bootującej użytej wcześniej, tylko dorzuć do niej oryginalny bios swojego producenta, a wyrzuć sparkla. Pamiętaj o odpowiednim formacie nazwy biosu, Dos jest lekko głupawy. Np.oryginalny bios sparkla miał długą nazwę, kropki i duże litery trzeba zmienić nazwę do najprostszej wersji np. jeśli bios gigabyta to gigabyta.rom,pine.rom itp. Male litery i „.rom”. Wgraj oryginalny bios metoda jak była opisana wyżej.

5.Uruchom komputer ponownie i w biosie powrotem zmień na „Display First at AGP

parametr” lub funkcję równoważną u Ciebie i zapisz ustawienia.

6. Jeśli wszystko dobrze zrobiłeś wyłącz komputer, wyjmij kartę pci I gotowe.

ps.Jakby ktoś dowiedział się o szczegółach modu za pomoca grafitu z ołówka tego modelu(a6600agp)to dajcie znać.Na zagranicznych forach robia z a6200 a6600 i do tego podnoszą napicia łącząc scieżki na plytce grafitem z ołówka.takie cudo chodzi na 600/800 bez dodatkowego chlodzenia.cud:)

ps2.odblokowanie czujnika-jak wyżej w post

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi