Artuxx Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 (edytowane) Przymierzam sie do zmiany platformy i mam pytanka: Procesor jaki chce kupic to AMD64 3000+ tylko jaki s754 czy s939 czy jest roznica w wydajnosci?? Jesli sie zdecyduje kupic s939 to czy plytka Microstar K8T Neo2-F/939 bedzie git ?(dodam ze musze kupic plyte z portem AGP bo niestsc mnie na zmiane karty grafiki) Jesli nie ta to jaka i najlepej zeby kosztowala cos kiela 300 pln.?? Jakie plytki sa lepsze z chipsetem Nvidii czy VIA ??? Dzieki z gory za odpowiedzi i porady. Pozdro. Edytowane 10 Marca 2005 przez Artuxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 czemu nikt nie czyta przylepionych topicow ? link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artuxx Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 czemu nikt nie czyta przylepionych topicow ? 1319985[/snapback] czyta czyta ale ja sie pytam uzytkownikow co najlepiej kupic bo opis plyt to mozna w wiekszoosci sklepow komputerowych w necie przeczytac. Ale ja potzrebuje spostrzezenia z uzytkowania itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 A te przylepione to kto pisał?? sprzedawcy...??? Weź mnie leniu nie rozbijaj :mur: Poczytaj nieco wszystko jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 nie bierz tej plytki bo to VIA , wez cos na nf3 lub nf4 , jak nie chodzi cie OC a chcesz tania plyte to bierz to lub to a jak krecic to bierz DFI z agp lub msi neo2 na nf3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artuxx Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 A te przylepione to kto pisał?? sprzedawcy...??? Weź mnie leniu nie rozbijaj :mur: Poczytaj nieco wszystko jest... 1320020[/snapback] jakos niechce mi sie z toba gadac madralo!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 jakos niechce mi sie z toba gadac madralo!!!!! 1320102[/snapback] On ma racje wszystko tam masz ladnie opisane co mamy Ci przeklejac :?: wez przestan ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 (edytowane) jakos niechce mi sie z toba gadac madralo!!!!! 1320102[/snapback] Trudno nie obraże sie... Wracając do tematu to nie jesteś jedyną osobą w Polsce ,która wybierała płyte pod a64 i ten temat jest wałkowany tysiące razy... Jest przylepiony temat o płytach, jest topik gdzie można zadawać pytania, popularne płytki też mają swoje tematy ale po co tam szukać nie? Lepiej założyć kolejny temat i wymagąc ,że wszyscy będą pisali po raz 1000 te same rady.... Jakoś właśnie bede składać kompa dla wykładowcy na moim wydziale(na 90% na a64) i jak na razie nie zadałem ani 1 pytania-wszystko znajduje na forum bo już było dawno opisane... Jak wszystko podobieram, facet zgodzi sie na cene zestawu itp to jeszcze kontrolnie sie popytam czy są jakieś sugestie w sprawie doboru komponentów i wtedy kupie... I jak nie nazwać cie leniem? Może niech ci forumowicze dobiorą całego konfiga wybiorą sklep i jeszcze zamówią a ty łaskawie tylko zapłacisz za kompa? Tylko tutaj bedzie ci trudno znaleźć takich frajerów zwłaszcza z takim zachowaniem...Może zmień forum... I nie rzucaj sie tak bo za takie lenistwo to kilku forumowiczów i moderów by cie nieźle zbluzgało i wysłało do :rulez: i :google: Edytowane 10 Marca 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 (edytowane) no ja tez sie przymiezam do wymiany dfi + toledo :lol: :lol: :wink: :gitarzysta: :blurp: :plom: :ploom: :banana: :banana: :mrgreen: ps ale walnolem emotek :wink: Edytowane 10 Marca 2005 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Ja to dla kogoś składam sam sie z kasiory wystrzelałem.... Też bym chciał antka 64 :cry: Kompek będzie na winczesterze3000+ ale na jakiejś gb bo i tak nie będzie kręcony a te płyty nawet nie są takie złe jeśli nie myśli sie o kręceniu > do tego 512 mb no może 1 gb ram gf6600 pcie dysk 160gb sata i takie tam... Tylko gościu musiałby sie na crt 17" zgodzić bo jak uprze sie na lcd to będzie ciężko sie w okolicach 4k zmieścić :? Najgorsze,że robie to wlaściwie harytatywnie ale cóż ... za to pewnie będzie 5 z lektoratu specjalistycznego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 (edytowane) jak nie bedziesz mocno podkrecal to asrock combo s939/s754 jest dla ciebie -kosztuje 270pln Edytowane 10 Marca 2005 przez KGB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 jak nie bedziesz mocno podkrecal to asrock combp s939/s754 jest dal ciebie -kosztuje 270pln 1320272[/snapback] Podkręcać to raczej wcale tego nie bede a właściciele to na pewno :P Facet ma nawet kumate dzieciaki ale nie w sprawach kompa :D Komp ma działać i tyle 0 o/c :? nawet nie proponuje bo sie jeszcze przestraszą,że kompa chce im rozwalić :D A gb nawet dużo droższe nie jest a jakoś tak większe zaufanie mam i w kompie za 4k raczej nie będe oszczędząć dla paru dyszek.... co innego gb zamiast dfi lub msi bo to już duuża różnica cenowa... I tak bede musiał gościa przekonać do jakiejś sensownej zasiłki za ~ 200zl bo pewnie sie zdziwi,że ten za 50zl nie wystarczy :wink: Zresztą i tak musze wyjaśnić sprawe monitorka bo jak zachce mu sie lcd to będzie problem sie zmieścić w 4k.... Na razie jego 2 letni komp to jakiś baleronik,płyta sisa i do niedawna 128mb ram jeszcze mówił,że super mu kompa w sklepie złożyli :) I cudem go odwiodłem do pakowania do tego 512 mb ram bo mu sprzedawcy radzili... miał do pracy w win xp 128 dokupić a i tak wziął 256.. Jedyne co mam na razie z tego to obiecane piwko i wyciągniętą z szafy rive dla kumpla bo mu sie od roku kurzyła a nie wpadł na pomysł,żeby sprzedać... Teraz kupuje kompa dla dzieciaków więc chce mu coś sensownego a nie za drogiego złożyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 no ale ten asrock ma dwa gniazda na procek ,wiec teraz mozna kupic 2800+ na s754 krory jest tanszy ,a kiedys zmienic na s939 ,kiedy juz s754 bedzie nidostepne a tak wogole to dla mnie Gigabyte i Asrock stoja na tym samym poziomie ,moze sie wlasciciele Gigabytow oburza ,ale takie jest moje zdanie ,ta firma niczego soba nie reprezentuje oprocz kolorkow to jezeli chodzi o plyty glowne bo do kart graficznych gigabyte to nic nie mam ,sa spoko identycznie jest zreszta z MSI ,slabe plyty ,dobre grafy - no ale msi ostatnio sie w plytach podciagnela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 (edytowane) No ale do ciebie nie dociera,że większość ludzi nie kręci i raczej nie modernizuje sprzętu! Jeszcze zmiane grafy, dołożenie ramu przełkną itp ale procka raczej nie.. zresztą po co? Procki na s939 aż tak dużo droższe nie są , a te hybrydy asrocka jakieś takie dziwne i nie do końca demony prędkośći- ostatnio kumpel myślał na tymi upgrade na socket a z możliwoscią przejścia na a64.. po paru kalkulacjach wyszło,że koszt karty rozszeżającej może sie równać cenie nowej płyty w przyszłości(zwłaszcza jak starą sie pchnie na allegro) a demonem prędkości płyta nie jest... Co do firmy to bądzmy szczerzy asrock to taki poziom ecs. Tylko jednak bym wolał asrocka a z asusem firma to ma kapitał tylko wspólny bo produkty zupełnie różne... GB to są moim zdaniem naprawde fajne i dobrze wyposażone płyty co najmniej średniej klasy ale z mizernymi możliwościami o/c. Tylko,że procki jakoś sensownie kreci 10-15 % wiary a reszcie wystarczy w zupełności gb- z bajerami, stabilne i nawet niedrogie... Na razie na nf4 nie ma za bardzo tańszych płyt i nie widze na razie alternatywy dla gb- na razie msi, epox itp są sporo droższe.. a sli to mało ludzi na razie potrzebuje... Jak sie myle to mnie oświećcie... No chyba,że weźmiemy pod uwage płyty na via co nie jest nawet takie głupie w moim przypadku :D ps. kgb ciebie ten codegen nie pszeraża? widze,że masz do niego 2 psu ale filtrów i zabezpieczeń to nie zastąpi.... A do msi to ja sie naprawde nie zgodze-ta firma robi mobo od naprawde wielu lat-sam pod pentiuma mam w kompie zabytku. Jak każdej firmie zdażały sie jej słabsze okresy, poza tym nigdy nie słyneła z ekstremalnego o/c ale nie można mówić że płyta jest do d... bo na niej sie słabo kręci... Po prostu jedne sie nadają do tego inne nie- większość ludzi to sie boi otworzyć bude o dołożeniu czegoś nie wspominając a co dopiero o/c... Powiedz ,że hummer jest do d bo na 1/4 mili dostanie po d.... po prostu bł projektowany do innych celów... Daj abita lub dfi przeciętnemu człowiekowi to powie,że g do kwardratu bo firma krzak i jeszcze sie potrafi wieszać, skomplikowanie sie je obsługuje i mają za dużo opcji.... :wink: no i to nie asus :P Edytowane 10 Marca 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 kurde czlowieku pomyliles mi sie z autorem watku dla ciebie to zeczywiscie nie ma sensu zmieniac pol kompa bo potrzebujesz PCI-E a Gigabyte jest w tym przypadku jedyna plyta w takiej cenie ,nawet asus na K8T890 jest drozszy a co do asrocka combo to nie potrzebuje on przejsciowki i jest na chipsecie ALI ,wiec wydajnosc na poziomie wszystkich plyt z HTT ty niestety jestes skazany na Gigabyte co do codegena to o co sie bac ,do dyskow mam drugi zasilacz wiec nie spala sie nawet w przypadku padu pierwszej zasilki ,a ten codegen ma PFC - rozkrecalem go i sam widzialem dodatkowy transformator no i wogole jakos codegeny mi nie padaja tylko maja wyrazna granice wyrzymalosci rzy ktorej komp sie wiesza i restartuje ,wiec nie ma strachu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Ja mam jakiś uraz do codegenowatych i nawet mogą mieć bebechy na poziomie a bym więcej do kompa nie wsadził.... A co do płyty to czemu skazany? Komp ma być nowoczesny i kupowany od podstaw to chyba o agp warto zapomnieć a jak znajdziesz mi coś niewiele droższego od gb to pomysle.. ale na razie to chyba jedyna w miare solidna płytka za tę cene... Kręcona nie będzie..zresztą te procki z 2005 roku to i tak padaki :P Dzięki pci-e zaoszczedze też ze stówke na gf 6600 więc impreza robi sie jeszcze bardziej opłacalna.... Zresztą poczekam do wtorku to bede wiedział na 100% ile kasy i na ile mam wolną ręke- kto wie może powiedzieć facet p4 albo śmierć :D I co wtedy? :lol: A autora topiku za bardzo nie wspieraj bo sie do reszty rozleniwi..niech troszke poszuka... (ja bym brał chyba msi na s939 na nf3 i procka 3000+ oem + ten fajny wentylek arctica ale ciii :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 nom a ja mam uraz do plyt Gigabyte - nie kupie chodzby mialy laminat pokryty 24-karatowym zlotem i heatpipy na mosfetach :blink: jak powie : facet p4 albo śmierć to wybierz smierc ,oczywiscie jego śmierć :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...