Skocz do zawartości
alex000

Mrowienie Na Ekranie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupilem wczoraj karte graficzna gigabyte 6600gt 128 mb pod agp i po wlaczeniu na ekranie monitora jak i telewizora wystepuje mrowienie (pomowanie)... nie wiem co moze byc przyczyna...

nie wiem a moze to zasilacz - mam codegen 300watt ????

prosze o pomoc???

jesli to zasilacz to jaki by wystarczyl - czy 400 watt wystarczy???

czy ten bedzie dobry http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43723838

czekam na odpowiedz...

Edytowane przez alex000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz 6600GT to pewnie reszta kompa tez w miare nowoczesna. Do tego Codegen 300W, hmm do biura to moze sie on i nada. Ja bym jednak przy twoim konfigu nie ryzykowal. A ten co podales w linku jakos tez smierdzi chlamem. Kup Modecoma (robionego na bazie FSP), Chiefteca, Tagana, NeoTeca, itp (MARKOWE) tak z 350W dla pewnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz 6600GT to pewnie reszta kompa tez w miare nowoczesna. Do tego Codegen 300W, hmm do biura to moze sie on i nada. Ja bym jednak przy twoim konfigu nie ryzykowal. A ten co podales w linku jakos tez smierdzi chlamem. Kup Modecoma (robionego na bazie FSP), Chiefteca, Tagana, NeoTeca, itp (MARKOWE) tak z 350W dla pewnosci.

1320016[/snapback]

mam procesor P4 Intel 2,6 800Mhz, plyta asus bodajze jakas p800 teraz nie pamietam, pamiec 512 400 mhz ale za tydzien kupuje drugie 512, grafika gigabyte 6600gt 128 agp, 2 x dysk 120 gb caviar (8 mb cache), muzyka sbaudigi 2, glosniki logitech x530, zasilacz codegen 300w...

a wiec to wina zasilacza???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol i to wszystko dziala na codegenie 300W, naprawde odwazny jestes. Mi na p4 2,8@3,2 + 2GBramu+ fx5900ultra+2xhdd+2xoptik (combo +cd)+ inne pierdety nie stykal "markowy" logic 350W, komp sie resetowa kiedy chcial ( zabawne bo jak pracowal pod 100% obciazeniem to wszystko gralo ale w windzie resecik ), dopiero na dobrej 400W chodzi poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie chodzi bez problemu - tylko to mrowienie...

czyli to wina zasilacza czy nie??? MOZE MI KTOS NA TO PYTANIE ODPOWIEDZIEC??? JEŚLI NIE ZASILACZ TO CO???

BYLBYM WDZIĘCZNY ZA ODPOWIEDŹ...

Edytowane przez alex000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy mrowienie występuje jak odinstalujesz sterowniki od geforca.

Napisz tez czy pojawia się  w trybie tekstowym (np. bios).

1320053[/snapback]

a jesli w trybie tekstowy nie wystepuje to co wtedy - zasilacz???

sprawdze jak bede w domu teraz jestem w pracy... (okolo 16:00)

Dodam ze jak mialem wczesniej geforce 5600fx to tez to wystepowalo tylko ze zadziej [na poczatku przez okolo 6 miesiecy bylo wporzadku pozniej zaczelo sie cos dziac] - teraz zmienilem na 6600gt poniewaz 5600fx nie dziala - popsula sie...

Edytowane przez alex000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeinstaluj sterowiniki, sprawdz inne wersje ( starsze ), jezeli nadal bedzie tak to sprawdz na innym zasilaczu( zapewne mrowienie zniknie)

ps. edycja postów obowiązuje dla ulatwienia, przycisk Dołączona grafika i mozesz zmienic wczesniej napisany post

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeinstaluj sterowiniki, sprawdz inne wersje ( starsze ), jezeli nadal bedzie tak to sprawdz na innym zasilaczu( zapewne mrowienie zniknie)

ps. edycja postów obowiązuje dla ulatwienia, przycisk Dołączona grafika i mozesz zmienic wczesniej napisany post

1320075[/snapback]

dzieki ale wie do czego sluzy Dołączona grafika...

jesli chodzi o sterowniki to sprawdzalem na 2 czy 3 rodzajach - a jesli chodzi o sprawdzenie na innym zasilaczu to mam w domu jeszcze jeden 250watowy - ale czy to nie za mala moc (czy nic sie nie stanie jesli go podlacze) - innego nie mam musial bym kupic...

pozdrawiam...

Edytowane przez alex000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to jest modecom czy fell?? :wink: 

400W za 100zl? bez jaj napewno jakis badziew, na tym chyba nawet nie ma tabliczki znamionowej. Nie kupowalbym go naprawde podejzane.

1320157[/snapback]

TABliCZKA JEST TAKA:

http://img03.allegro.pl/photos/400x300/43/...437211/43721147

NO I CO TERAZ???

znalazlem zasilacz ten co mi doradzales tyle ze taniej: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15704

mysle nad zakupem tego: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16450

prosze o konsultacje...

Edytuj posty...

by mechl!k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

badziewo masz "power" 330W, gdzie te 400w?? 16A na 12v -srednio

gdzies czytalem test fella ale 300W, na nim napisali ze sumaryczna moc wynosi 250W, ale gdy potraktujesz go takim obciazeniem to on pada, max moc ( dla 300W) to 235W, czyli tak na oko dla 400W to bedzie gdzies kolo 300W.

Naprawde nie ryzykowalbym. teoretycznie daja dluga gwarancje a wiec wieza ze zasilacz bedzie dziala, ale niewiadomo jak zareaguja gdy cos sie stanie.

Naprawde moge ci powiedziec tyle ( bez urazy- przenosnia) jestes za biedy aby oszczedzac

EDIT na benchmarku masz test zasialczy ATX, w dziale inne komponenty masz testy zasilaczy

pozdro

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zasilaczaach az tak sie ne znam , ale:

ma 2 linie 12v, juz na plus , razem ma 32A dla 12V-plus w sumie 288W na 12V ale co jest dziwne tylko 130W na 3,3+ i 5v, co do glosnosci to nie wiem moze sie okazac ze gdy sie nagzeje to ten wentylek bedzie musial sie rozkrecic niezle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten szef moim zdaniem wystarczy na pewno. Bardzo fajna zasiłka.

BTW. Piszesz że wiesz do czego służy opcja EDYTUJ a 3 posty niżej walisz swoje 3 pokolei !!!!! Człowieku dlaczego uważasz ze regulamin cię nie obowiązuje (zawet nieznajomość go nie wzalnia cię z przestrzegania go) !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten szef moim zdaniem wystarczy na pewno. Bardzo fajna zasiłka.

BTW. Piszesz że wiesz do czego służy opcja EDYTUJ a 3 posty niżej walisz swoje 3 pokolei !!!!! Człowieku dlaczego uważasz ze regulamin cię nie obowiązuje (zawet nieznajomość go nie wzalnia cię z przestrzegania go) !!

1320196[/snapback]

odnosnie edycji postow: sorry postaram sie poprawic...

Edytowane przez alex000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz czy mrowienie bedzie wystepowac jak zmniejszysz odswierzanie ekranu!!! to przedewszystkim.

niestety niektore monitory na pewnych ustawieniach saja moire :/ u mnie na mitsubishi diamondpro 930sb (19' dosyc dobrego monitora) mrowienie wystepuje w rozdzielczosci 1024/768 przy 85Hz ale juz przy 100Hz nie wystepuje. Dzieje sie to tylko i wylacznie na tym ustawieniu wiec najpierw sprawdz to.

PS zasilke zmieniaj jak najszybciej bo na codeszicie nie pojedziesz dlugo (PIV pobiera duzo, radek duzo, RAM duzo - wiec jest co zasilac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz czy mrowienie bedzie wystepowac jak zmniejszysz odswierzanie ekranu!!! to przedewszystkim.

niestety niektore monitory na pewnych ustawieniach saja moire :/ u mnie na mitsubishi diamondpro 930sb (19' dosyc dobrego monitora) mrowienie wystepuje w rozdzielczosci 1024/768 przy 85Hz ale juz przy 100Hz nie wystepuje. Dzieje sie to tylko i wylacznie na tym ustawieniu wiec najpierw sprawdz to.

PS zasilke zmieniaj jak najszybciej bo na codeszicie nie pojedziesz dlugo (PIV pobiera duzo, radek duzo, RAM duzo - wiec jest co zasilac)

1320251[/snapback]

onitor am 19'' philips brillance ten najwyzszy model (nie pamietam dokladnie jaki) i jak zakupilem to dzialal na wszystkich rozdzieczociach dopiero po jakis 6 miesiacach na starej grafice zaczely wystepowac mrowienia pozniej stara grafika sie spalila wiec wymienilem na nowa i teraz jeszcze wiecej mrowien wystepuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiales sie czemu spalila ci sie grafa?? zapewne z powodu przepiecia, a wiec zasilacz warjuje. Skoro rozwalil ci poprzednia karte to moze to zrobic i z nowa, takie same efekty masz jak wczesniej?? moze zasilacz ma skoki napiecia i ci fajczy karty. Na twoim miejscu nie wlaczalbym kompa z codegenem gdy juz jedna karte mi wykonczyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze by bylo gdybys mial mozliwosc podczepienia innego kompa do monitora (no od qmpla z klatki) i sprawdzenia czy moira dalej wystepuje. jesli tak to znaczy ze ci dzialka elektronowe badz cos innego siada w monitorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze by bylo gdybys mial mozliwosc podczepienia innego kompa do monitora (no od qmpla z klatki) i sprawdzenia czy moira dalej wystepuje. jesli tak to znaczy ze ci dzialka elektronowe badz cos innego siada w monitorze.

1320290[/snapback]

monitor jest sprawny bo podlaczalem juz do kilku komputerow i jest ok

a zreszta to mrowienie wystepuje na monitorze i na tv - ktory am podlaczony do komputera

mysle ze to wina zasilacza - codegen 300W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDYTUJ posty a nie pisz 2 pod rzad!!!! klikasz edytuj i dopisujesz do poprzedniego posta!!!

.......

6. Unikać zamieszczania w danym wątku kilku swoich postów z rzędu - jeżeli pojawia się potrzeba dopisania czegoś do wysłanego już posta, należy skorzystać z opcji "zmień" (ikona  w poście).

......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha no to teraz rozumiem - myslalem ze chodzi o to zeby nie edytowac...

ok od teraz to zmienie...

bede edytowal zeby nie bylo po kolei wiecej ni z jednego posta...

zamowilem zasila w komputeroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15704 i mysle ze chyba bedzie dobry - co o ty myslisz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1320290[/snapback]

A co ma efekt mory (chyba o to ci chodzilo) do mrowienia na monitorze??? Ehh. Po prostu karta nawala i tyle. Chyba, ze jeszcze cos nie tak z kablem, albo zaklocenia, ale raczej to na 99,9% odpada. Teraz pytanie, czy po wymianie zasilki przejdzie, czy juz karta uszkodzona na stale :mellow:

Co do efektu mory, to kazdy monitor tak ma, po to jest mozliwosc regulacji w OSD B) No i jak juz sie czepiam, to RAM naprawde pobiera az tak DUZO pradu? Chyba raczej nie (kilka W ).... Juz HDD na pewno bierze duzo, duzo wiecej. :rolleyes:

Patrz np. tutaj: Kalkulator

@alex000 - zasilacz jest ok. Troche slaba linia 12V, ale na pewno da rade i o niebo, albo i 2 lepszy od codegena 300, czy 400, czy nawet 500W :lol:

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma efekt mory (chyba o to ci chodzilo) do mrowienia na monitorze??? Ehh. Po prostu karta nawala i tyle. Chyba, ze jeszcze cos nie tak z kablem, albo zaklocenia, ale raczej to na 99,9% odpada. Teraz pytanie, czy po wymianie zasilki przejdzie, czy juz karta uszkodzona na stale  :mellow:

Co do efektu mory, to kazdy monitor tak ma, po to jest mozliwosc regulacji w OSD  B)  No i jak juz sie czepiam, to RAM naprawde pobiera az tak DUZO pradu? Chyba raczej nie (kilka W ).... Juz HDD na pewno bierze duzo, duzo wiecej.  :rolleyes:

Patrz np. tutaj: 1320342[/snapback]

mam nadzieje ze zlacza beda pasowac pod plyte PENTIUM 4, na plycie mam jedno gniazdo na 20 pinow, i drugie n 4 piny, tak jest podlaczony do plyty CODEGEN 300W...

jesli ktos wie cos na ten temat to prosze o opinie:)

z gory dzieki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi