tomasir Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 A więc chodzi o to że mam zasiłkę (prawdopodobnie uszkodzoną) taką samą jak moja firmy Spin, 235W Atx. I chodzi o to że chcęją obciążyć, a samobójcą nie jestem i nic z mojego sprzęta pod nią nie podepnę. Więc czym na 5V i 12V ją obciążyć (bo chyba na 3,3V nie trzeba :? ), może jakieś żarówki lub cosik takiego. No i jeszcze może śmieszne pytanko: Czy dałoby się obciążyć 12 V np. wentylem działającym na 24V (albo 220V)? Szybko go rozebrałem i stwierdziłem że nie brak żadnych elementów i wentyl działa. Wyczyściłem wszystko i co teraz? A jeszcze jak ktoś by był chętny z Krakowa to mogęgo puścić za symboliczne 10pln, to na priva lub maila(można nawet potargować :D ).... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 ...Więc czym na 5V i 12V ją obciążyć (bo chyba na 3,3V nie trzeba :? ), może jakieś żarówki lub cosik takiego...teoretycznie to producenci kaza obciazac +3.3V i +5V - czasami jeszcze +12V ale nie wszyscy - najlepiej zerknij na strone producenta i bedziesz wiedzial ktore a ogolnie to co chcesz sprawdzic czy tylko dziala czy jest sprawny - bo jezeli to 2 to bez miernika ani rusz :!: a co do obciazania to ja podlaczam 2 CD'ki i kilka wentylatorkow - jeden mam 5V wiec go podlaczam do +3.3V i w ten sposob mam obciazone +3.3V, +5V i +12V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 ...Więc czym na 5V i 12V ją obciążyć (bo chyba na 3,3V nie trzeba :? ), może jakieś żarówki lub cosik takiego...teoretycznie to producenci kaza obciazac +3.3V i +5V - czasami jeszcze +12V ale nie wszyscy - najlepiej zerknij na strone producenta i bedziesz wiedzial ktore a ogolnie to co chcesz sprawdzic czy tylko dziala czy jest sprawny - bo jezeli to 2 to bez miernika ani rusz :!: a co do obciazania to ja podlaczam 2 CD'ki i kilka wentylatorkow - jeden mam 5V wiec go podlaczam do +3.3V i w ten sposob mam obciazone +3.3V, +5V i +12V Chodzi mi o to że zasiłka jest prawdopodobnie uwalona i za nic nie podepnę mojej nagrywarki do niej bo dla 10 pln 200 nie zaryzykuję. Czy da się ją jakoś obciążyć jakimiś żarówkami lub czymś naprawdę tanim (prócz wentyli)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 Obciążyć można drutem ... oporowym. Bardzo tani sposób. A sprawdzisz dopiero z miernikiem, czy daje napięcia dobre. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 pozycz moze jakiegos peltiera od kogos :idea: one ciagna niezle pradu albo wlasnie drut oporowy jak napisal kolega dARIO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 Ech "elektronicy"..... Stare przetwornice impulsowe (czyli zasilacze do kompów też) potrzebowały wstępnego obciążenia, żeby wystartować (lub wręcz aby nie uległy uszkodzeniu). Nowe natomiast mogą startować bez niczego ("na sucho"), gdyż producenci stosują rezystory wstępnego obciążenia. Jeśli naprawdę się boisz o swój zasilacz, to powinieneś obciążyć 12V np: żarówką 12V 21W lub podobną (pomysł z drutem oporowym jest delikatnie mówiąc niebezpieczny - tak dla zasilacza, jak i właściciela :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 Sorki ze sie wrabie w topic ale mam pytanko Czy patrzac na odczyty z Via hardware Monitor tzn 3.3 = 3.37 v 5= 5.05v 12=12.54 v Mozna powiedziec cos konkretnego o nim tzn czy jest cinki czy jeszcze ujdzie ? Aha mam jeszcze 3 x92 sunona oprocz tego co w konfigu . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 Zasilacz jest ok i jeszcze dlugo pociagnie. U mnie jest 3.17V na 3.3V i sie temu troche dziwie. Musze ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> normalny miernik i zmierzyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 Tak mnie naszlo, to pewnie wszyscy wiedza, ale nigdzie nie jest opisane, ze zeby wlaczyc zasilacz ATX trzeba zewrzec zielony kabelek z czarnym ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 a ja dotam jescze swoje , wedlug mnie plyty troszku oklamuja napiecia , umnie naprzyklad w biose pokazuje ze napiecie 3,3V jest w graniacach 3,02V a po zmiezeniu miernikiem napiecie wskazuje 3,104V wiec jest to troszku przyklamane a tu jest foto http://republika.pl/extreme_cooling/napiecie.jpg i to tak jest na wiekszosci plyt glownych ostatni miezylem na ECs ti naiiecie bylo zawyzone , a nie dodalem ze ja mam Abit'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 Napawiam czasem zasilacze i musze stwierdzic ,ze nie wszystkie zasilacze chca wstawac bez obciazenia a te ktore wstaja maja wtedy bardzo nieustalone (czesto zanizone) napiecia wyjsciowe.Ja osbiscie obciazam 5V zarowka swiatel mijania od samochodu i zasilka bryka jak nalezy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psycho_delic Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 a ja mam takie pytanko - troche smieszne a zarazem tragiczne - co myslicie o zasilaczu ktory daje takie napiecia??? i czy moze to byc powodem "wariowania" kompa?? vcore 1.70V 3.3V 2.62V 5V 4.92V 12V 11.92V -12V -11.46V -5V -5.05V +5VSB 5.40 i te napiecia sie cay czas wahaja o +/- 0.1V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Napawiam czasem zasilacze i musze stwierdzic ,ze nie wszystkie zasilacze chca wstawac bez obciazenia a te ktore wstaja maja wtedy bardzo nieustalone (czesto zanizone) napiecia wyjsciowe.Ja osbiscie obciazam 5V zarowka swiatel mijania od samochodu i zasilka bryka jak nalezyNo więc tak. Obciążyłem go domowym sposobem (2 żarówki 12 V działające na 5V i wentyl 12 V też na 5V, a na 12 V jeden wentyl) no i zasilacz wstał. Uniwersalnym miernikiem (innego nei mogłem załatwić) pomierzyłem i wyszło że zamiast 5V podaje ok. 4V, a zamiast 12V około 11V. Więc z tego co piszesz wynika że ta zasiłka jest sprawna :D :D :D No i teraz napiszcie mi co mogę jeszcze zrobić by się upewnić na 100% czy zasiłka jest dobra. Pomijam tu podłączenie zestawu... No i pewnikiem wystawię ją na allegro (chyba że ktośda jakąś godziwą kwotę za niego ...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 a ja mam takie pytanko - troche smieszne a zarazem tragiczne - co myslicie o zasilaczu ktory daje takie napiecia??? i czy moze to byc powodem "wariowania" kompa?? vcore 1.70V 3.3V 2.62V 5V 4.92V 12V 11.92V -12V -11.46V -5V -5.05V +5VSB 5.40 i te napiecia sie cay czas wahaja o +/- 0.1V i to na tym komp chodzi ?!?!?!??!?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...