karwinkaa Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 // Drugi program #include <iostream.h> int main() { {double bok; cout << "Podaj dlugosc boku w kwadracie"; cin >> bok; if (bok>0) double pole = bok * bok; cout << "Pole jest rowne" <<pole; } else cout << "Blad"; return 0; } U mnie bylo napisane, ze pojawil sie blad. Co nalezy poprawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 U mnie bylo napisane, ze pojawil sie blad. Co nalezy poprawic? 1320236[/snapback] podales zerową lub ujemna dlugosc boku :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Błąd z > "{" i "}" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 heh nie dosc ze wstawione bez tagow (sgj - pls pogoncie ludziom kota za to bo idzie zwariowac z tymi kodami na zywca wklejanymi :|) to jeszcze nawiasy jakby same sie wstawily :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haze Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Po "if" nie ma nawiasu otwierającego ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gusioo Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 (edytowane) PHP // Drugi program#include <iostream.h> int main() { double bok; cout << "Podaj dlugosc boku w kwadracie"; cin >> bok; if (bok>0) { double pole = bok * bok; cout << "Pole jest rowne" <<pole; } else cout << "Blad"; return 0; } Tak powinno być Edytowane 15 Marca 2005 przez Gusioo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 (edytowane) #include <iostream> //bo piszemy pod linuhem :P using namespace std; // globalna przestrzen nazw int main() { double bok; double pole; // bo nie powinno sie deklarowac zmiennych w polach warunkowych std::cout << "Podaj dlugosc boku w kwadracie"; std::cin >> bok; if (bok>0){ pole = pow(bok,2); std::cout << "Pole jest rowne" <<pole<<endl; //lub flush oproznikenie bufora }else cout << "Blad"; return 0; } // :: operator zasiegu :P Ma ktos lepszy pomysl?? Ja bym zdefiniowal kalse figura i tak sie bawil!! Edytowane 16 Marca 2005 przez deuz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 using namespace std ; std::cin>>bok ; Dlaczego piszesz using namespace std ; a potem std:: ?... przezcież to using jest właśnie poto żeby już tego std:: pisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 mozna tak: using cin; using cout; itd; ale poniewaz zalezy nam na bezpieczenstwie - jak zawsze to ja pisze wlasnie tak: std::cout<< ... czyli informuje tych co czytaja kod ze wiem ze te strumienie nie biora sie z kosmosu tylko z globalnej przestrzeni nazw zadeklarowanej jak w tamtym poscie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 std::cout<< ... czyli informuje tych co czytaja kod ze wiem ze te strumienie nie biora sie z kosmosu tylko z globalnej przestrzeni nazw zadeklarowanej jak w tamtym poscie 1331965[/snapback] Czyli dublujesz sie bo using namespace std ; jest po to żeby jednoznacznie to określić i potem już nie pisać std:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Razor pisałeś kiedy skomplikowany kod mam na myśli składający sie z tysiaca i wiecej lini i rozbijałes go na pliki *.h * .cpp oczywiscie pod linuhem i czy robules do tego makefila ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 (edytowane) Razor pisałeś kiedy skomplikowany kod mam na myśli składający sie z tysiaca i wiecej lini i rozbijałes go na pliki *.h * .cpp oczywiscie pod linuhem i czy robules do tego makefila ??? 1334726[/snapback] Tak, ale nie w linuxie bo te wbudowane narzędzia są beznadziejne i jeszcze nikt w tym nic dobrego nie zrobił. Bez obrazy ale takie jest moje zdanie. Edytowane 18 Marca 2005 przez razor1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Nie obraz sie ale wszyscy poczatkujacy tak mówią ,ale kiedy sie juz zdecyduja to juz nie wracaja do windowsa - nigdy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 tia, a programy pod wide pisza tylko zoltodzioby, co za paranoja, preferencje w platformie na ktora sie pisze - zadko kiedy bedziesz wybieral platfore na ktora piszesz program - raczej masz z gory okreslona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 (edytowane) No cóż może coś w tym jest żę początkujący tak mówią. Mówiąc że narzędzia są beznadziejne trochę przesadziłem wiec sorry. Ale wg. mnie nie są to zbytnio profesjonalne narzędzia a na pewno nie wygodne. Początkujący nie jestem, siedze w tym prawie 4 lata. I raczej nie wiążę swojej przysżłości zawodowej programistycznej/stanowiska pracy z systemem linux. ale predzej czy pozniej i tak cie to dopadnie czy tego chcesz czy nieNa pewno nic mnie nie dopadnie, bo ja z tym swojej przyszłości nie wiąże wcale. Więć nie ale dziękuję. kiedy winda bedzie milaa otwarty jak linuh kod to pogadamyAwykonalne, chyba że ktoś ( jakiś programista ) wyniesie część kodu , to wtedy będzie "otwarty" :lol: . Edytowane 20 Marca 2005 przez razor1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deuz Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 razor nie badz zly,ale predzej czy pozniej i tak cie to dopadnie czy tego chcesz czy nie ,linux niej jest skompliowanym "narzedziem"programistycznym - trza sie tylko trohe pobawic .No np zeby zrobic jakis prosty obraz{system plików}typu iso wystarczy 1 poleceie "mkisofs" a pod windowsem :P.Heheheheh - moze za pare lat kiedy winda bedzie milaa otwarty jak linuh kod to pogadamy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...