Skocz do zawartości
ModdingKing

Water Block ver.2.0 by Thorn

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się nad wydajnością i wyglądem naszych rodzimych bloków i doszedłem do wniosku że jesteśmy 100 lat za murzynami :)

Nowy projekt jaki będę wykonywał będzie oczywiście kopią już powstałego WB ale z drobnymi modyfikacjami. I teraz tak wasze uwagi co do tego bloku czyli co byście zmienili w nim a co dodali. Ważna jest wasza opinia ponieważ chciałbym zrobić blok który będzie i wydajny i wyglądający superancko !

A oto i sam blok czyli oryginał na podstawie którego będę tworzył WB 2.0

Dołączona grafika

Dawajcie dobre rady i zastanówcie się co by tu zmienić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze zaczal bym od koncowek

pamietasz te ktore sam proponowales?

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=10618

podlaczenie zrobilbym walsnie na takich zlaczkach - u siebie tez takie znalazlem i to w wielu roznych rozmiarach - na weze od 6mm do 12,5mm.

te ktore ja znalazlem maja jeszcze dodatkowo gumowe uszczelki. wygladaja troche inaczej i sa do instalacji sprezonego powietrza.

poza tym wdaje mi sie ze podlaczenie jednak powinno byc na kolankach - jak ja to naywam face to face.

nastepna sprawa to pleksa - znalezienie takiej grubej to zaden problem - tylko 1st jest cholernie droga, 2nd tam gdzie ja kupuje nie sprzedaja malych kawalkow. (najmniejsze co udalo mi sie wyrwac to arkusz 70x40x15 - 120zl peklo).

i jeszcze pytanie - jak chcesz ponacinac ten blok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze zaczal bym od koncowek

pamietasz te ktore sam proponowales?

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=10618

podlaczenie zrobilbym walsnie na takich zlaczkach - u siebie tez takie znalazlem i to w wielu roznych rozmiarach - na weze od 6mm do 12,5mm.

te ktore ja znalazlem maja jeszcze dodatkowo gumowe uszczelki. wygladaja troche inaczej i sa do instalacji sprezonego powietrza.

poza tym wdaje mi sie ze podlaczenie jednak powinno byc na kolankach - jak ja to naywam face to face.

nastepna sprawa to pleksa - znalezienie takiej grubej to zaden problem - tylko 1st jest cholernie droga, 2nd tam gdzie ja kupuje nie sprzedaja malych kawalkow. (najmniejsze co udalo mi sie wyrwac to arkusz 70x40x15 - 120zl peklo).

i jeszcze pytanie - jak chcesz ponacinac ten blok?

no to powiem tak kolanka odpadają ponieważ tworzą zawirowanie wody i to bardzo duże na bloku powinien być super wlot wody ! a kolanko można zawsze dać około 5-7 cm przed blokiem (to kolanko z łączki)

A jeżeli chodzi o nacięcia u mnie w mieście mają maszynę w stylu elektrycznej piły którą się skrawa (chyba fachowo się nazywa skrawarka) no i dowiedziałem się że można takie coś zrobić na 100% a z plexi nie mam problemu ponieważ we Wrocławiu jest hurtownia "CONTRA" na ulicy Fabrycznej gdzie można kupić nie tylko plexi przeźroczyste ale i kolorowe :) a z wymiarami nie ma problemu bo wycinają litery i jest dużo odpadów które można kupić po śmiesznych cenach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdyby tak wode nakierowac na blok wykonujac kanaly w pleksi?

to bylo by do wykonania i wcale nie byloby to trudne.

też się nad tym zastanawiałem, ale narazie chcem taki blok bo mi się podoba :) i fajnie by wyglądał podświetlony czy nie ?

Może i wykonanie takiego bloku jest pracochłonne ale efekty są bardzo zadowalające.

jeszcze tak myślałem by zrobić tylko płaski okrąg na dole grybości 5mm a kanalik ślimakowy zrobić w bloku plexi to też jest rozwiązanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem. kanaliki w miedzi to zawsze radiator - a kanaliki w pleksi to tylko obieg wody po plytce. IMHO chyba nie ma znaczenia jak woda bedzie plynela po plytce - wazniejsza bylaby szybkosc opuszczenia wody z bloku - a slimak bedzie wode przetrzymywal.

i tak wszytsko jest kwestia sparwdzenia - jak to wychodzi w praniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś podać jeszcze jej wymiary. A z tą rurą to fajny pomysł tyle że ja na niego wpadłem już z rok temu. 

Tyle że wiałem na procka taką rurą do klimatyzacji do auta i wentylem 80

powiem ci nie sprawdza się lepiej mieć chłodnice na zewnątrz kompa zobaczysz zdjęcia jak ja to zrobiłem tylko muszę to skończyć :) a jeżeli chodzi o polerkę plexi to bardzo czasochłonne najpier wpapierki ścierne wodne a potem pasta polerska a potem pasta do żębów i już masz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O Moje gratulacje Thorn. Zaje 8O iście Ci to wyszło.

8) 8) to dopiero pomysl - jeszcze nie produkt finalny
I tak fajne :P.

no właśnie zaniosłem miedź do obróbki :) żeby mi ją ładnie splanowali no i zacznie się robota teraz tylko muszę do Wrocławia jechać po plexi :) bo u siebie takiej nie dostanę :( a fundusze już na wykończeniu ehh chyba będę czekał do następnej wypłaty i jakoś będę musiał przemycić trochę gotówki przed żoną :) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.... jakiego to kompa napędza, że potrzebne jest takie chłodzenie?

Zwykłego tyle że ma go zboczony człowiek :))))). BTW w takim wypadku to pół tweak'a jest zboczone :)))).

A tak serio, to WC się zakłada dla ciszy i OC :twisted: .

Znaczy się Mateoosh jesteśmy zboczeńce ale w innym stosunku nas podniecają MHz w naszych maszynach i jak najlepsze ich chłodzenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.... jakiego to kompa napędza, że potrzebne jest takie chłodzenie?

Zwykłego tyle że ma go zboczony człowiek :))))). BTW w takim wypadku to pół tweak'a jest zboczone :)))).

A tak serio, to WC się zakłada dla ciszy i OC :twisted: .

Znaczy się Mateoosh jesteśmy zboczeńce ale w innym stosunku nas podniecają MHz w naszych maszynach i jak najlepsze ich chłodzenie :)

Dokładnie tak :mrgreen:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sprawa..Czekam az to zrobisz Thorn Ty maniaku :)

Ja tez planuje robic bloczek wodny i tu sie zastanawiam czy ma byc pustu w srodku czy z kanalami ( wymiary 60x60x15 ). Thotn jak sie sprawuje ten Twoj pusty w srodku? Probowales go na jakims Xp'ku podkreconym? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sprawa..Czekam az to zrobisz Thorn Ty maniaku :) 

Ja tez planuje robic bloczek wodny i tu sie zastanawiam czy ma byc pustu w srodku czy z kanalami ( wymiary 60x60x15 ). Thotn jak sie sprawuje ten Twoj pusty w srodku? Probowales go na jakims Xp'ku podkreconym? Pozdrawiam

odpukać ale sprawuje się rewelka :) max mam 34*C i to mnie cieszy wkońcu temp się ustabilizowała i nie skacze mi bo mam chłodniczkę :) a kształtuje sie to tak

TEM Wody - 22,6

TEM Powietrza - 22,3

TEM W obudowie 23,01

TEM Na procku 32,5

Na HOTCPU po 40 minutach wygrzewania temp procka 34,3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...