Skocz do zawartości
Szumek

Trzaski w wav, mp3 !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam problem z odtwarzaniem plików wav, mp3 podczas działania tunera TV :( . Podczas odtwarzania słychać trzaski i po krótkiej chwili mój komp się zawiesza. Sprawdzałem w Menadzeże urządzeń i wszystko jest O.K., żadnych konkliktów. Na moim starym sprzęcie Pentium 133 MHz, Intel 430HX nie miałem takich problemów. Może istnieje jakiś patch usuwający ten problem ?

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam problem z odtwarzaniem plików wav, mp3 podczas działania tunera TV  :( . Podczas odtwarzania słychać trzaski i po krótkiej chwili mój komp się zawiesza. Sprawdzałem w Menadzeże urządzeń i wszystko jest O.K., żadnych konkliktów. Na moim starym sprzęcie Pentium 133 MHz, Intel 430HX nie miałem takich problemów. Może istnieje jakiś patch usuwający ten problem ?

To problem chipsetu VIA MVP3, a właściwie mostka południowego. Maiałem to samo ale w momencie gdy pracował dysk i odtwarzałem muzę. Miałem już wtedy co prawda Live'a ale to jest problem timingów szyny PCI.

Spróbuj poinstalować nowsze Via4in1, stery do muzyki i do tunera.

Nie chcę Cię martwić ale z tego co pamiętam to trzasków zupełnie chyba nie udało mi się wyeliminować (Miałem AMD K6-400 + AX59Pro).

Jest jeszcze coś takiego jak "PCI Latency patch" znajdziesz go między innymi tutaj. Został napisany by poprawić ten błąd, ale u mnie chyba się nie sprawdził.

Wszystko piszę w czasie przeszłym bo już dawno nie mam tego zestawu - robi teraz za router do netu przez SDI ;)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To problem chipsetu VIA MVP3, a właściwie mostka południowego. Maiałem to samo ale w momencie gdy pracował dysk i odtwarzałem muzę. Miałem już wtedy co prawda Live'a ale to jest problem timingów szyny PCI.

Spróbuj poinstalować nowsze Via4in1, stery do muzyki i do tunera.

Nie chcę Cię martwić ale z tego co pamiętam to trzasków zupełnie chyba nie udało mi się wyeliminować (Miałem AMD K6-400 + AX59Pro).

Jest jeszcze coś takiego jak "PCI Latency patch" znajdziesz go między innymi tutaj. Został napisany by poprawić ten błąd, ale u mnie chyba się nie sprawdził.

Wszystko piszę w czasie przeszłym bo już dawno nie mam tego zestawu - robi teraz za router do netu przez SDI ;)

Pozdrawiam,

Tak myślałem, że problem leży w chipsecie. Popróbuje ze sterownikami, a

ten patch już dawno mam. Jeśli chodzi o przyszłość mojego "emeryta"

to czeka go podobny los jak Twojego sprzętu, jako firewall w SDI.

Dzięki i pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niesamowite, ale odkryłem przed chwilą , że wszystko działa O.K. gdy.... usunę patcha do Via. Na szczęście działa również dosyć dobrze z wersją 0.14. Praktycznie ustały trzaski ( no, może z 1, 2 występują gdy odtwarzam pliki wav ), ale do wersji 0.19 patcha to niebo, a ziemia. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz jeszcze czy cos da zmniejszenie stopnia akceleracji dzwieku (Start/Uruchom/dxdiag/).

Nie Xon-ie, zmiejszenie stopnia akceleracji nic nie dało, ale to już nie ma sensu. Z 1, no może 2 ciche trzaski występują tylko przy odtwarzaniu plików wav. Przy mp3 wszystko jest O.K. Ale tak jak napisałem teraz jest superos do tego co było. Poprzednio strzelało jak cholera i Windoza wytrzymywała góra 5 sekund po czym była zawieszka. Oczywiście te problemy z wav i mp3 występowały tylko przy włączonym tunerze TV.

Dzięki Xon za radę i pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi