Skocz do zawartości
Gość Kyniek

Waterblocks By Kyniek

Rekomendowane odpowiedzi

To jest prototyp bloku na GPU - już go zakładałem na GF3 by sprawdzić czy pasuje - idealnie - otwory rozmieszczałem za pomocą frezarki na skali :) ale wersja finalna będzie wyglądała jednak trochę inaczej... przedewszystkim blok będzie miał osobną "zapinkę" co da możliwość zamontowania na innych kartach niż ATI....

No ja bym był napewno zainteresowany jakimć porządnym blokiem na gpu do mojego GeForce'a ti-4200. Właśnie jestem w trakcie zbierania części do WC, i następną rzeczą którą kupie to bedzie własnie blok na gpu.

Czekam na jakies propozycje

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyst w swoim czasie.... na GF'a to masz spory wybór - od bloków z MCS po bloki.pl no i niedługo Sam coś nam zaprezentuje ;) mam nadzieję :)

Planuje zrobić blok z zapinką osobno - i opracować na resztę kart mocowania a nie tylko pod AT

BTW: trzeba było kupić ATI a nie nVidie - te szmaty co generacja to mocowania zmieniają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blokiem na gpu do mojego GeForce'a ti-4200

wtedy mieli chyba dokladnie takie same dziurki jak ati, wiec powinien byc luz.

kyniek, jak bedziejsz juz mial obcykana metode na bloki gpu, a ja juz zlozona pierwsza wersja chlodzenia, to sie do ciebie zglosze

co nastepne? chipset na nf4 dfi? a moze chipset intela (wraz z mocowaniem)?

edit: komuś prisona classic? (wersja mocno oldschoolowa) - nie ja wystawiam i nie czerpie z tego zadnego zysku

Edytowane przez Ganeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... na GF'a to masz spory wybór - od bloków z MCS po bloki.pl no i niedługo Sam coś nam zaprezentuje ;) mam nadzieję :)

Planuje zrobić blok z zapinką osobno ....

Wiem ze duzy wybór, ael jakoś mi nie odpowiadają. Np. proxima jakaś taka nie teges. Podobno nie za dobra. A Twoje bloki są dosyć ciekawe, wiec dlatego .... chętnie bym u Ciebie coś kupił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecuje że się przyłożę do bloków na GPU ;) choć nadal polecam bloki firmowe - mówisz masz... u nich nie ma czekania...

po obpracowaniu bloku na GPU nie mam planów wykrystalizowanych.... może na nf4 a może się intelem zainteresuje... w końcy nawet firmówkę jest trudno założyć na intela bo polskim firmom się nie chce pomyśleć i wprowadzić zapięć na haczyki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bloczek gpu mi się podoba chętnie bym kupił jak by był dość tani (okolice 80zł) Kyniek według mnie to móg byś zastosować do gpu plekse 20mm by nie wystawały lekko krućce :) Pozdro

Edytowane przez quarantino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 spody już są wudziergane dla Mechlina i czekają.... jeszcze 3 :/ heh... jak zwykle mam potężne problemy z czasem a jak czasu starczy to się frez stępi a w sklepie następnego nie mają... i tak w kółko :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

bloczek na ATI.... Kto chce?? ;) nie no.. mam tlyko jeden :( jak będzie więcej to dam znać... to jest drugi prototyp... pierwszy już sprzedany i jest aktualnie w brudnych łapskach poczty polskiej :/ kiedyś mi blok zgubili i drugi musiałem przez nich wysyłać :/

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem niemile rozczarowany...

Składam moje pierwsze WC i wlasnie do mnie przyjechala ostatni z głownych czesci czyli bloczek. Oświećcie mnie czy to tak standardowo ma byc czy tylko ja dostalem takie g... ;/ Bloczek na spodzie ma takie podlozne przebarwienia jak i po bokach... pierwszy raz mam w lapach bloczek do WC i nie wiem czy tak powinno byc. Na dodatek krocce wygladaja mi na 9 lu 10mm choc chcialem 12 ;/ sa duzo mniejsze od moich 12 od BIPa i waz sie na nich nie trzyma ... a ja nie mam zamiaru stosowac cybantow :( To takie standardowo stosuje Kyniek czy tylko special edition dla mnie zebym sie na poczatku od razu zrazil do WC?

UPDATE:

Zapomnialem dodac iz nie otrzymalem ani 2 diod 5mm niebieskich które Kyniek mi obiecał. No i jeszcze sprezynek nie ma no chyba ze to tak w standardzie nie powinno byc....

Sorki ale naprawde zaluje ze nie wydalem tych 133zł na frosta lub troche bym dolozyl i mial x2p...

Edytowane przez HugoZak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Króćce - takie jak w blokach firmowych - 3/8" - w BIP są króćce na wąż 1/2" z gwintem 1/4" niesiągalne w polsce... poprostu musisz używać cybantów....

2)Przebarwienia - odkleiłeś taśmę ochronną?? jeśli mimo niej miedź zaśniedziała to użyj cilit kamień i rdza. w zimę kładłem bloki na kaloryferze i nie było problemu śniedziejącej miedzi...

3) Diod :/ shit.... zapomniałem :mur:

4) Fros2 jest lepszy od X2P... a Prison Pro sporo lepszy od Frosta... więc jeśli na uwadze je wydajność to nie ma czego żałować...

5)Sprężynek niegdy nie było... nie mam poprostu dostępu... wcześniej w ogóle nic nie dawałem - a teraz dałem nakrętki sprężynujące - po tym jak przetestowałem je u siebie na bloku na NB to doszedłem do wniosku że może to być dobry pomysł na zamiennik sprężyn...

BTW: a co myślisz o nakrętkach motylkowych?? dają radę czy lepiej zwykłe dawać??

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad. 1 ok z tym sobie jakos poradze zmienie chyba weze na 10 i na BIPa jakos to naciagne :D

ad. 2 odkleiłem tasme ochrona/biurowa :lol: ale przebarwienia nadal sa tak jak i w srodku w bloku pod plexa :? za ladnie to nie wyglada sorki ale nie za to placilem 130+zł aby sobie samemu cilitem dopieszczac go :D

ad. 3 heh no przegioles z diodami bo ja u mnie w miescie ani w okolicy tego nie kupie... znowu 10zl na allegro musze wydawac albo jechac gdzies do Bydgoszczy...

ad. 4 chodzilo mi tu raczej o porownanie wykonania oraz akcesoriow :)

A tak ogolnie to juz mi sie humor troche poprawil odnosnie tego ze 10mm weze spoko zaloze na BIPa i na to wiec bedzie looz ladnie wygladac nadal... zaraz pojade do sklepu po cilita to sobie przebarwienia usune no i diodki zamowie z allegro... ale co tam w przyszlosci sie bede chwalil ze mam blok lepszy od powerx'a :D

BTW: Nie oddalbys mi chociaz czesci kosztow? Bo wiesz musze zamowic sobie diodki + jechac bo cilit ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doślę ci diody za free - zapodaj jeszcze raz na priv adres :mur: wiem wiem... niepotrzebnie usuwałem wiadomości :/

Hmmm przebarwienia pod plexą :| Hmmm ponad 2 tygodnie był zapakowany w folie i nic nie było widać... może wtedy pod plexą zaśniedziało :/ chyba muszę sprawdzać przed wysłaniem a nie wstępnie zapakować i zapomnieć :( wybacz to niedopatrzenie...

BTW: bloczek 120 kosztował a przeyłka za pobraniem 13zł(w rzeczywistości 14.5 :/)

BTW: Prison Pro jest lepszy ale niewiele od PowerX'a - trzeba jednak wziąźć to pod uwagę że jak postawisz obok siebie Prison Pro i PowerX'a to PowerX wygląda jak Smart przy Hammerze...

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK przezyje jakos... zaraz bedziesz mial na PW adres a cilit sie okazalo ze mam w domq wiec zaraz sie wezme do roboty :)

Mimo tych paru niedopatrzen bloczek coraz bardziej mi sie podoba a Kyniek zachowal sie naprawde w porządku :P Pozdro

UPDATE:

Wiem ze jest niewiele lepszy ale nawet te 0.1stopnia i moge byc dumny ze jak narazie posiadam najwydajniejszy blok w Polsce :P

Edytowane przez HugoZak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale Kyniek i jeszcze pare osób ma storma :P

A to jest na razie najlepszy bloczek na świecie :)

Do tego ktoś pewnie ma cascade no i kyniek ma jeszcze prosona ultra.

Poza tym myśle ze jeszcze pare osób by soie z wydajniejszymi bloczkami znalazło... Więc spokojnie..bloczek jest bardzo wydajny ale nie jest to najwydajniejszy bloczek w Polsce... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem tutaj o najwydajniejszym bloczku wyprodukowanym w Polsce tzn stormg4 i cascade odpadaja :P ale faktycznie zapomnialem o prisonie ultra :P No moze i by sie znalazly jakies inne osoby ale narazie sie nie znajduja ... albo moze nie chwala swoimi osiągami :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś skończyłem pierwszy z seri bloków na grafikę - po 2 prototypach nabrałem doświadczeń i tak oto się ukształtowała wersja finalna.

Dołączona grafika

Jak na pierwszy rzut oka widać blok i zapinka to osobne części - zapinka jest przykręcana do bloku za pomocą śruby M4 10mm - dołożyłem wszelkich stań by zapinka była esetyczna - byłyszczy się i takie tam bajery - rozstaw otworów pod GF6600 dla Yaho ;) Tymczasowo na potrzeby prezentacji są zastosowane szybkozłączki 8/10 :/ nie mam innych - pewnie jutro do sklepu się kopnę i kupię kultowe choinki 12mm :P

Dołączona grafika

Wkręty schowane są aczkowiek nie tak głęboko jak to miało miejsce w blokach na procesor - takie schowanie nie dość że estetycznie wygląda to jeszcze obniża blok - całość bez zapinki ma 26mm czyli jest to najniższy dostępny bloczek ;) i nie blokuje sporej ilości kart PCI jak w przypadku bloków konkurencji (abadonek)

Dołączona grafika

a tak się prezentuje prawie w całości :P - otwory są wypolerowane - jedynie trochę matowe są kanały doprowadzające wodę :/ pracuje nad tym ;)

Dołączona grafika

ten ślepy otworek na środku topu jest nagwintowany i do niego się przykręca zapinkę

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No spód i zapinka na lusterko...

Dołączona grafika

Tak wygląda w całości - powstaną jemu podobne powiedziałbym takie same ale to wkrótce... nie miałem karty by go zamontować - GF6600 ale niedługo bedzie można go w akcji podziwiać u kolegi z forum....

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a juz sie dziwilem czemu na fotkach sa paskudne zlaczki.... oczywiscie prócz typowego "Kyniek moim Bogiem" chce powiedziec ze on jako jedyny podjal sie skonstruowania takiego bloku ktory zmiesci sie na moją kartę... :) co bede duzo mowil :) swietnie jak zawsze - Kyniek czy otwory pod diody są ? bo nie widzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera zapomniałem o otworach.... - bardzo będą potrzebne?? jeszcze nie uszczelniłem bloku więc mogę dowiercić... ale jeśli nie będą potrzebne to powiedz bo trochę się obawiam że zarysuje boki podczas mocowania w imadło do wiertarki :/

Co do złączek to to są na dziś jedyne jakie mam z gwintem 1/4" :/ mam nadzieję że jutro się sytuacja zmieni ;) i będą kultowe choinki a nie złączki na wężyk CCCP :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie by bylo jakby byly te otworki - planuje oswietlic .... zaklej papierem samoprzylepnym malarskim to sie nie porysuje :)

Aha i jeszcze 1 pytanie... czy po zamontowaniu na karcie ta sruba w dolnym prawym rogu nie bedzie wadzic ? troche by glupio było :P

Edytowane przez Yacho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yaho ma też taką samą kartę - przy normalnym mocowaniu blok zachaczał by o mostek HSI a dzięki zastosowaniu takiej zapinki jak ta blok można trochę od kątem umieścić co sprawi iż mostek HSI pozostanie odkryty

To jest teoria - niedługo się przekonamy jak będzie w praktyce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bloczek ładny a z tym otworkiem w srodku to świetny pomysł ja bym się bał wiercić :) widze też że łepki śrubek schowane w pleksie- nastepny plus ale patrze że nadal stosujesz silikon do uszczeliniania nie możesz wykombinować jakoś oringu?? Bloczek mi się podoba, tylko ciekawe jeszcze jaka cena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Oring w tej wersji bloku nie bardzo - planuje opracowanie nowego spodu gdzie da się zastosować o-ring - zastosowanie o-ringu wpłynie na niższą cenę i tak przypuszczam że nowa wersja bloku będzie kosztowała ok. 60-70zł - będzie przypominać blok gaz'a z paroma ulepszeniami. Zastosowanie o-ringu wpłynie na obniżenie ceny

2) cena tego bloczku tak jak zwykłego Prisona na CPU czyli 90zł

3) nagwintowany otworek nie jest na wylot - jest jeszcze ok. 6-8mm ścianki ;)

BTW: muszę się zastanowić gdzie otworki na diody :/ - po bokach trochę mało miejsta przez kanały doprowadzające wodę... z kolei z tyłu 2 otworki to jeden tównież był by za blisko dłuższego kanałka :/ a co myslicie o jednym otworku w tylnej ściande bloku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Oring w tej wersji bloku nie bardzo - planuje opracowanie nowego spodu gdzie da się zastosować o-ring - zastosowanie o-ringu wpłynie na niższą cenę i tak przypuszczam że nowa wersja bloku będzie kosztowała ok. 60-70zł - będzie przypominać blok gaz'a z paroma ulepszeniami. Zastosowanie o-ringu wpłynie na obniżenie ceny

2) cena tego bloczku tak jak zwykłego Prisona na CPU czyli 90zł

3) nagwintowany otworek nie jest na wylot - jest jeszcze ok. 6-8mm ścianki ;)

BTW: muszę się zastanowić gdzie otworki na diody :/  - po bokach trochę mało miejsta przez kanały doprowadzające wodę... z kolei z tyłu 2 otworki to jeden tównież był by za blisko dłuższego kanałka :/ a co myslicie o jednym otworku w tylnej ściande bloku??

1530720[/snapback]

Coraz ładniejsze ci bloczki wychodza :)

Powiedz mi tylko 1

Czemu bloczek z oringiem bedzie tanszy?

Bo nie moge tego pojac w koncu to wiecej pracy, trzeba frezowac a sam oring wiecej kosztuje niz silikon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz ładniejsze ci bloczki wychodza  :)

Powiedz mi tylko 1

Czemu bloczek z oringiem bedzie tanszy?

Bo nie moge tego pojac w koncu to wiecej pracy, trzeba frezowac a sam oring wiecej kosztuje niz silikon

1530743[/snapback]

Bo proces uszczelniania silikonem trwa 12 godzin a z o-ringiem sprawa prosta - wyfrezowanie kanałku 5 min i poprostu skręcam a o-ring kosztuje grosze więc koszty o-ringu i silikonu pomijam bo wychodzi mniej więcej tyle samo a oszczędność czasu heh... nieporównywalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi