Trendzik Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Dzisiaj rano, w radiu (mówiła mi to moja mama, bo ja spałem jeszcze) mówili że urząd skarbowy ma sprawdzać czy został zapłacony podatek od rzeczy sprzedanych na allegro. Czy to może być prawda, jak cos sprzedałem lub sprzedaje że musze zapłacić za to podatek ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Co oni piernicza ? Przeciez w sklepie jak cos kupujesz to nie idziesz do US i placisz podatek od wzogacenia. Jedynie ten kto sprzedaje rzeczy uzywane ten nie jest kontrolowany przez US. Ale zwyklego klienta to nie bedzie dotyczylo. Raczej allegro bedzie musialo bulic US za kazda sprzedaz. Oczywiscie za niedlugo w zwiazku z tym ujrzymy nowy cennik allegro na pewno na nasza niekorzysc :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 (edytowane) A poczytajcie sobie, zamiast siać niezdrowe sensacje. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2595615.html Sprawa dotyczy tylko osób, w stosunku do których istnieje domniemanie, że prowadzą poprzez Allegro nielegalną działalność gospodarczą lub nie płacą podatku od czynności cywilno-prawnych od przedmiotów wartych więcej niż 1k PLN. Allegro nie jest stroną przy umowie cywilno-prawnej sprzedaży. Podatki płacą tylko od pobieranych prowizji. BTW, Kaeres, a co to za podatek od wzbogacenia :?: 8O Nie ma czegoś takiego w polskim systemie podatkowym. W sklepie to się płaci podatek od towarów i usług, popularnie zwany VAT'em. Edytowane 11 Marca 2005 przez Sikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Jak kupisz samochod to zasuwasz i placisz podatek. Tak przynajmniej robili wszyscy ktorych znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 To jest właśnie podatek od czynności cywilno-prawnych w wysokości 2% wartości transakcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 No niech bedzie. W prawie to ja jestem lewus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 No niech bedzie. W prawie to ja jestem lewus. 1321665[/snapback] No, a ja je całe mnóstwo jedenaście lat studiowałem, wychodząc z założenia, że studia nie wyścigi i zawsze się zdąży je skończyć. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 (edytowane) Czytałem ten artykuł na gazeta.pl i jestem zdziwiony. po pierwsze: Dlaczego allegro nie informuje w poradniku sprzedającego o konieczności zapłacenia podatku. Wygląda tak jakby sami chcieli nakręcić sprzedaż trzymając setki tysięcy ludzi w przeświadczeniu, że żadnego podatku oprócz opłat za aukcję nie muszą ponosić. Sam też byłem przekonany, że opłata dla allegro pokrywa wszystkie zobowiązania również ewentualne należności dla fiskusa. Myślę, że tak jak i ja większość ludzi nie jest tak biegła w prawie - szczególnie rewelacyjnym polskim prawie zmieniającym się prawie z minuty na minutę. Po drugie: Dochód z aukcji podobno powinien być ujęty w zeznaniu podatkowym. A ja się pytam dlaczego? Czy jeżeli kupuję aparat cyfrowy za 1500 zł i po jakimś czasie sprzedaję go za 1000 zł to osiągan zysk - chyba nie. Według mnie to jest raczej strata więc dlatego mam od straty zapłacić podatek jak od pensji, którą otrzymuję w zakładzie pracy? po trzecie: W artykule istnieje pojęcie sprzedaż ciągła (czy powtarzalna jakoś tak). Co to znaczy ? Czy jeżeli kupuję na allegro używane gry na PS2 i po przejściu ich sprzedaję to jest sprzedaż powtarzalna i mam założyć działalność gospodarczą ? Od jakiej wielkości sprzedaży muszę założyć działalność gospodarczą (proszę o konkrety). Liczę na odpowiedź sikora jako specjalisty. Edytowane 11 Marca 2005 przez Leonidas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Właśnie przed chwila czytałem tego arta na gazeta.pl - imho totalna głupota :? Ciekaw jestem, kto tego dopilnuje :lol: . Państwo bedzie sprawdzać, czy przypadkiem nie sprzedałem czegoś za 1000 zł??? No parodia po prostu:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Moim zdaniem to jakaś głupota. Rozumiem podatek, który płaci się przy sprzedaży samochodu, bo zmiana właściciela powoduje, że musi zostać wykonany szereg czynności w dokumentach (chociaż powinno to już być wliczone w cenę dowodu rejestracyjnego i przede wszystkim niezależne od ceny auta, bo zmiany w papierach kosztuja tyle samo). Nie rozumiem w takim układzie jak będzie działać np. motoallegro. Czy podatek trzeba będzie płacić 2 razy? Ale dość o samochodach. Największe @!#$$@# to pobieranie podatku od sprzedaży innych produktów. Jakież to czynności cywilno-prawne towarzyszą np. sprzedaży wieży, czy aparatu cyfrowego powyżej 1000 zł? Czy jakiś urzędnik odnotowuje to w papierach i trzeba mu za to zapłacić? To jakaś paranoja i z rozbój w biały dzień! Zgadzam się natomiast z tym, że należy opodatkować tych, którzy ewidentnie handlują nie mając zarejestrowanej działalności, bo w ten (bardzo prosty zresztą) sposób unikają wszystkich kosztów prowadzenia działalności, a dodatkowo nie płacą podatku od zarobków. Nie wspominam już o firmach, które nie wliczyły przedmiotów sprzedanych na aukcjach do obrotu. Moim zdaniem powinien zostać ustalony jakiś miesięczny/roczny limit wartości przedmiotów sprzedawanych i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 taa a kiedy nam sie US wbije do działu 'sprzedam' na forum ?? dzisiaj widzialem na allegro pierwszą aukcję normalnego przedmiotu za 1zł + przesyłka 44,90 niestety allegro szybko ją usunęło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavemanpg Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Też czytałem ten artykuł. I napisane jest w nim, że celem US są osoby sprzedające często i drogo np. firmy sprzedające sprzęt komputerowy. I chodzi o to, że nie płacą one podatku od sprzedanego towaru, a powinny. Myślę, ze normalnych uzytkowników raczej nie będą ścigać, a sprzęt wystawiany w duzych ilościach moze się stać po prostu droższy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Jeszcze będziemy musieli kasy fiskalne zakładać, żeby na allegro sprzedawać... Ale cóż - teraz na allegro będą się pojaiwać komentarze typu - "do tranzakcji nie doszło, ale spedający/kupujący jest OK" :D I jak tu mieć jakieś patriotyczne uczucia dla kraju, który za cel ma obdarcie przeciętnego człowieka ze wszystkiego co ma - za marne grosze robią ludziom problemy, a tym co kradną miliony nic nie robią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szopenowski Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 I jak tu mieć jakieś patriotyczne uczucia dla kraju, który za cel ma obdarcie przeciętnego człowieka ze wszystkiego co ma - za marne grosze robią ludziom problemy, a tym co kradną miliony nic nie robią. 1325285[/snapback] Polska .... kraj pod władzą ludzi którzy siedzą na wiejskiej.... (barany, byki , lamy itpl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Teraz US wyda miliony na nowych pracowników (z rodziny oczywiście), drugie tyle na kursy (które będą przeprowadzać inni członkowie rozdzin urzędników), i jeszcze więcej na sprzęt (od firm które należą do znajomych urzędników). Więc w sumie to więcej stracą niż zarobią na tych aukcjach, przepraszam nie oni stracą tylko my... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szopenowski Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Teraz US wyda miliony na nowych pracowników (z rodziny oczywiście), drugie tyle na kursy (które będą przeprowadzać inni członkowie rozdzin urzędników), i jeszcze więcej na sprzęt (od firm które należą do znajomych urzędników). Więc w sumie to więcej stracą niż zarobią na tych aukcjach, przepraszam nie oni stracą tylko my... 1325500[/snapback] OTO SCHEMAT DZIAŁĄNIA POLSKIEGO RZĄDU :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maclat Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 OTO SCHEMAT DZIAŁĄNIA POLSKIEGO RZĄDU :lol: 1325515[/snapback] No i niestety nie ma w tym nic smiesznego.. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...