Skocz do zawartości
Dagos

Msi K7n2 Delta2 Fsr ( Brązowa )

Rekomendowane odpowiedzi

otóż najpierw kilka uwag:

1) reset biosu to : po zwarciu zworki cmos (przy wyłączonym zasilaniu!) trzeba jeszcze trzymać wciśnięty klawisz "insert" w momencie włączania komputera - ten typ tak ma - ważne, że to działą, a nie jest opisane w instrukcji; po nieudanym ustawieniu taktowania pamiątek, bądź timingów wystarcza sam insert, który resetuje jedynie ustawienia pamięci (fsb spada na 100mhz i możemy wejść ponownie wejść do biosu i dokonać zmian)

2)kiedy włączamy opcję "manual" przy ustawianiu opcji cpu/fsb w zasadzie konieczne jest włączenie DOT (Dynamic Overcklocking Technology) - wystarczy na "private" co objawi się przetaktowaniem fsb o 1% w momencie, kiedy system będzie pod obciążeniem; włączenie "manual" powoduje, że jakieś ukryte timingi są przełączane na jakieś niskie wartości i pamięci nie chcą startować(nawet na default), DOT sprawia, że te ukryte timingi w jakiś magiczny sposób nie ulegają zmianie

3) nie działa mnożnik poniżej 11 (7 jest już dobry - wyżej nie sprawdzałem) dla magistrali >= 200 Mhz - ale z tego co już znalazłem wniskuję, że jest to przypadłość nforców wogóle, a nie tylko tej płyty - szkoda, mi by się bardzo przydał inny mnożnik niż 11 (default:10.5)

4)jest jakaś duża i niewytłumaczalna w regulacji napięcia na cpu pomiędzy 185, a 2 V jest pustka - nie wiem niestety, czy to norma - to moja pierwsz płyta pod NV

moje ustawienia to (sprzęt : duron 1400, twinmos 512/400/cl2.5) :

mnożnik : 11

cpu vcore : 1.8 V

dram vcore : 2.8 V

fsb : 200 Mhz (w pełni działąją do 215, ale nie mogę ustawić mniejszego mnożnika (punkt 3), a duronik troszkę już nie wyrabia (choć udało mi się go uruchomić na 2333Mhz (1.85 V) - wszedł do windy, ale z testów wywalał od razu restart całego kompa - może to zasiłka - Logic 350 W)

DOT : private (powód w punkcie 2)

timingi : 2;3;3;6 za nic nie chcą pójść na 2;2;2;6 :sad:

cpu interface : optimal (nie wiem co to robi, poza tym, że na agressive ciężko kompa uruchomić na normalnej (200Mhz) szynie )

cpu/fsb ratio : 1:1 czyli, że jest synchronicznie

dodam jeszce dla mniej poinformowanych, że płytka ma wiatrak na NB - jest cichuteńki i nie sprawia wrażenia jakby się miał zaraz zatrzymać, 2xserial ata, 1Gb LAN, 5 kanałową k.dźwiękową, a koło proca jest 6 mosfetów - tych tranzystorków stabilizujących napiećia na cpu , co zdaje się dobrze wróży możliwościom OC; oczywiśćie zmianai fsb 100-300Mhz, cpu vcore: 1.5-2.3 V, napięcie na dram: 2.5-3.2 V, możliwość podniesienia napięcia na AGP

ogólnie, biorąc pod uwagę, że płytka za 230 zeta mistrzostwo świata na socketA - moim zdaniem nie ma konkurencji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ja nie mogę a tyle się męczyłem z tym [ciach!]em.

Pamieci własnie mi smigaja na 2-3-2-5 na 2,6v na 2-2-2-5 za cholere nieida nawet na 2,9v ale spróbuje pozniej na 2-2-2-6(dot rzeczywiscie musi byc na ON). Najwiecej ile mi sie udało wyciagnac z tego proca co mam i pamiatek(wtedy jescze niewidzialem ze trzeba dot wlanczyc :mur: :mur: ) to fsb 230mhz (2530mhz) przy 1.775v na rdzeniu(real w cpu-z mialem około 1.8v :D ).

Wczesniej miałem kurewskie problemy z tym biosem i musilem podkrecac CORE CENTEREM.

AHA I JESCZE JEDNO.

JAKIE TMINGI SA LEPSZE????

2-3-2-5

CZY

2-2-2-6

?????? :unsure:

DZIEKI ZA WSZYSTKO!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...