Skocz do zawartości
Freddie Chopin

Kyniek Vs. Eheim

Rekomendowane odpowiedzi

rzeczywiscie jestem bardzo źle wychowany, chodzę w dresie i żona mnie rzuciła dla faceta w okularach...

1330317[/snapback]

Oj! przykro mi... ale nad wychowaniem można pracować ;) nie jest za późno. Zacznij od pilnowania się bynie mówić to czego sam byś nie chciał usłyszeć i od popierania argumentami swoich wypowiedzi - wtedy twoje kwestie będą brzmiały bardziej dorosło - no i może jak się zmienisz to żona wróci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

specjalne weze do gazu (gumowe) po 4 latach zamienily sie w pcv

a wiesz ile kosztuje waz do gazu?? 7pln/m

No nie dokońca tak, u mojej babci taki wąż wytrzymał 30 lat i nadal jest sprawny, ale ja go wymieniłem, bo nie chciałbym mieć kuchni bez ściany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie dokońca tak, u mojej babci taki wąż wytrzymał 30 lat i nadal jest sprawny, ale ja go wymieniłem, bo nie chciałbym mieć kuchni bez ściany.

1331301[/snapback]

ale ty chyba mowisz o wezu do kuchenki - czytaj mala srednica,gruba scianaka ,zbrojony i jeszcze nastepna gruba warstwa

a ja mowie o wezu do samochodu ,gdzie jak zastosujesz o takich proporcjach jak w kuchence to za maske bedzie wystawal :blink:

no i inna sprawa ze pracuje w roznych temp i wilgotnosci - klimat w kuchni jest raczej staly (przy ziemi ,bo pod sufitem to jest roznie)

P.S.

waz za 30pln/m do WC :lol: - chyba z pompka zintegrowana wewnatrz :mur:

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ty chyba mowisz o wezu do kuchenki - czytaj mala srednica,gruba scianaka ,zbrojony i jeszcze nastepna gruba warstwa

Wąż od kuchenki gazowej, to poprostu gumowy wąż do butli z gazem (u mnie). Widziałem do gazu ziemnego - to dopiero pancernik i cena to chyba 60 zł za 0,5m. Może się ktoś na taki skusi? :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh tak sobie czytam... i po raz kolejny zastanawiam sie kuźwa o co chodzi. Czy ktoś jest zazdrosny ze ktoś daje 100pln za węże? lol

Na temat węży od Kyńka już sie wypowiedziałem w innym miejscu i nie będe się powtarzał.

Eheimy są bez sensu. Tutaj cena nie idzie w żaden sposób z jakością. Głupi Cellfast bije go na głowe.

W te 10-11cm nie wierze.. mam jeszcze z 2 metry tego wężą i nie ma opcji by zrobić taki łuk... a juz na pewno nie jak popłynie w nim woda około 30 stopni... kwestia 20-30 minut i jest pięknie zagięty.

8metrów węża w układzie??? Też tak można ;-)

Kolanka? Nie mówie nie ale... każde z nich:

a) zmniejsza waterflow

B) jest kolejnym punktem układu gdzie może być wyciek

c) brzydko wygląda - zwłaszcza 2x45stopni

Ja czekam na węże które bedą miały idealnie 12mm lub nawet 11.8mm średnicy (cristale mają jakieś 12.5 przez co trzeba cybanty stosować). Te od Kyńka są dużo "szczelniejsze". Bedą UV reactiv i bedą miały parametry zbliżone do siliconu/tygonu. Za takie moge dąc około 33pln za metr (100pln za 3 metry).

To sobie poczekam ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh tak sobie czytam...  i po raz kolejny zastanawiam sie kuźwa o co chodzi. Czy ktoś jest zazdrosny ze ktoś daje 100pln za węże? lol

Na temat węży od Kyńka już sie wypowiedziałem w innym miejscu i nie będe się powtarzał.

Eheimy są bez sensu. Tutaj cena nie idzie w żaden sposób z jakością. Głupi Cellfast bije go na głowe.

W te 10-11cm nie wierze.. mam jeszcze z 2 metry tego wężą i nie ma opcji by zrobić taki łuk... a juz na pewno nie jak popłynie w nim woda około 30 stopni... kwestia 20-30 minut i jest pięknie zagięty.

8metrów węża w układzie??? Też tak można ;-)

Kolanka? Nie mówie nie ale... każde z nich:

a) zmniejsza waterflow

B) jest kolejnym punktem układu gdzie może być wyciek

c) brzydko wygląda - zwłaszcza 2x45stopni

Ja czekam na węże które bedą miały idealnie 12mm lub nawet 11.8mm średnicy (cristale mają jakieś 12.5 przez co trzeba cybanty stosować). Te od Kyńka są dużo "szczelniejsze". Bedą UV reactiv i bedą miały parametry zbliżone do siliconu/tygonu. Za takie moge dąc około 33pln za metr (100pln za 3 metry).

To sobie poczekam ;-)

1334660[/snapback]

Dołączona grafika

Ale o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może jakiś user który miał CellFasta i Cristala podpowiedziałby mi czy warto się przesiadać z CellFasta :)

ten CellFast co teraz mam 12/16mm jest nie zaciekawy - jest twardy :( ale nie łamie się łatwo, trudno przez tę twardość ułożyć go w budzie... zwłaszcza jak się ma w niej mało miejsca tak jak ja :(

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiedzcie w kategorii 9/12 co jest sensownego? Mialem eheima 9/12 i troszke sie zalamywal, w sumie nic wielkiego, ale dla n00ba w h2o troszke stresujace. Kupilem cellfast 10/11,5 w obi - ladny przezroczysty, w koncu bedzie widac uvdye :) Wydawal sie dziwnie miekki ale 2zl za metr nie majatek. No i tak - zakladanie na krocce skrecane - eheim na tych kroccach pozostawal przy dokrecaniu nakretek, a cellfast obracal sie z nakretka co oczywiscie powodowalo wylamywanie weza i dziwne zagiecia. Na sucho poukladalem weza i ladnie cudnie. Woda, odpowietrzenie i du... zaczal sie lamac gdzie sie tylko da, obojetnie jaki luk, duza srednica czy mala , po prostu lamie sie :-/ Teraz mam mieszane eheim - cellfast i szukam kolanek miedzianych o sr zew 10mm zeby przy chlodnicy na czysto wyprowadzic bez zagiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi