BlackBird Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Witam Wszystkich !!! Obecnie mam: Procesor: Duron 1,2 GHz Morgan Płyta główna: ECS K7S5A RAM: 196 MB 133MHz Grafika: Gainward GeForce FX5200 64MB HDD: Seagate Barracuda 40 GB 7.200RPM Zasilacz: Quoltek 325W Chciałbym kupić procesor na aukcji ale obawiam się, że jeżeli będzie on uszkodzony to może zniszczyć mi inne sprawne podzespoły w moim komputerze – czy jest to możliwe?? Chciałby kupić procesor Athlon XP Thoroughbred 1,7+ i wyżej. Jeśli jest to możliwe chciałbym prosić o praktyczne doświadczenia w tym temacie. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 jak będzie uszkodzony tzn nie działa to nic się nie stanie nic się nie stanie o ile nie uwalisz socketu np wciskając go na siłe ze względu na połamane rozwalone piny itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 zalezy od plyty ,np. Epox 8KHA+ zaczyna sie strasznie grzac i trzeba pilnowac i wylaczyc gdy proc nie wstaje - poza tym jest nie do zniszczenia (jak sie nie spali mosfetow) Soltek KAV nie grzee sie zbytnio i jest spoko - nie spalil sie obie plyty na duronie1400-spalonym na Epoxie powtorzylem wyczyn na Athlonie 900 - plyta tak samo reagowala i nic jej nie zaszkkodzilo bo pozniej puszczalem na niej swojego Ahlona na 2450MHz ten ecs co masz to potrafi pasc sam z siebie ,wiec nie wiem jak zareaguje druga sprawa to ze nie oplaca sie kupowac niesprawdzonych Athlonow bo to sa praktycznie wszystkie nie sprawne - chyba nie wirzysz ze jakis koles dostal od kogos i nie ma gdzie sprawdzic proca na sA ,z ramem ddr tak samo ,wiec nie polecam takich zakupow ,wielu juz sie przejechalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 To czy uszkodzony proc zjara mobo zależy od uszkodzenia proca a nie od płyty. Jak będzie miał zwarcie to i najlepsza mobo wysiądzie bo cos się przysmaży. Poza tym KGB ma rację, takie oferty nawet po minimalnych cenach to nabijanie ludzi w butelkę. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ls75 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Mialem Bartona co spalil 3 plyty, w tym dwie oceniane na tym forum jako jedne z lepszych na socket A: ABIT NF7-S oraz ASUS A7N8X-E-DELUXE. Nie pytajcie dlaczego az 3 plyty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackBird Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Dzięki za szybką odpowiedź :) Co do uczciwości użytkowników aukcji sprzedających niby uszkodzonego AthlonaXP 2,8GHz za 10 zł, to również niezbyt w to wierze, ale ciekawy byłem Waszej opinii w tej kwestii. Jeżeli, natomiast chodzi o ECS k7s5a Ver: 3.1, jadę na niej 2,5 roku i oprócz kasowania BIOS’u na starcie to nic innego się nie działo. Teraz jedyny problem jaki mam to dysk twardy Seagate Barracuda 40 GB 7.200RPM ST340016A :mur: – od stycznia twardziel piszczy, trzaska i się przycina, nie trwa to długo (kilka sekund) ale w tym czasie system, gry i wszystko staje i trzeba odczekać, aż się uspokoi. W grudniu wymieniłem zasilacz Qoltec – jeden powód problemów z dyskiem (luźny MOLEX) wyeliminowałem. Mam jeszcze dysk Seagate Medalist ST1720A 1,7GB działa spoko od 8 lat. Jak myślicie uszkodzony dysk, kontroler czy jest to jeszcze coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...