mmateusz Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 moj maxtor 80mb padl. nie jest wykrywany przez bios i jedyne co robi to taki odglos "bziut". :/ jak mozna odzyskac dane z tego. (jednak to prawda, ze ludziedziela sie na tych co robia bakupy i tych co beda...). jezeli to elektronika - to czy musi byc taka sama, czy moze byc np. z 60mb? dysk padal stopniowa, najpierw go system gubil, a pozniej juz nawet go bios nie widzial. ew. jakies inne metody odzxyskani danych (ontrack odpada :) - nie byly to az tak krytyczne dane) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Coś mi się zdaje, że oczekujesz cudu. Co do utraty danych mozna je w mniejszym lub większym stopniu odzyskać przeróżnymi programami, jednak dysk musi działać. Z tego co piszesz można wnioskować że twój dysk poprostu umarł i według moje nikłej wiedzy raczej nic juz nie poradzisz. Przynajmniej teraz (niestety) wiesz, że wszelkie dziwne objawy pracy dysku, dziwne dźwięki jakie wydaje... są oznaką niechybnego końca jego żywota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julas Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 a ja juz wiem ze maxtora wiecej nie kupie... -padl twoj -dzis rano znojomy obudzil mnie telefonem ze jego 40gb maxtor tez padl -na mojej 80-tce maxtora pare miesiecy temu pojawily sie bad sectory, przeszedl udana kuracje hdd regeneratorem, ale juz mu nie ufam, przymierzam sie do kupna nowego dysku... a wracajac do twojego pytania to: jesli dysk padal ci stopniowo to naprawde :mur: ze nie robiles backupow... jesli nie wykrywa go bios to chyba juz lipa. mozesz sprobowac pobawic sie w wymienianie elektroniki ale musi byc identyczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...