k@mcio_pl Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Posiadam MultiSync FE2111SB. Kompa mam niemal w całości złożonego. Nawet dokonałem wstępnego zamówienia Winfast'a GF 6800 Ultra. Mogę jednak dokonać jeszcze zmiany na Sapphire Radeon X850XT PE. Radka mogę kupić już za 1800 zł. Nie kasa jednak stanowi problem. Będę grał często w rozdzielczościach wyższych niż 1024x768. Liczę, że w 1600x1280 przy detalach na max'a, wygładzaniu itd. także uda mi się pograć. I tu jest pytanie... która karta będzie się spisywać lepiej w wyższych rozdziałkach przy zastosowaniu wszystkich "upiększaczy" obrazu? Sapphire nie da się już podkręcić natomiast Winfast pewnie pójdzie jeszcze na wartościach 450/1200... to w wyższych rozdziałkach może mieć znaczenie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Łohohoho. Jakbym ja miał tylko takie problemy.......no ale super sprawa, że możesz takie cudeńko zakupić :)! Jak dla mnie X850PE jak nic :razz: :!: Bym nawet zaryzykował stwierdzenie - nie ma innej opcji :) Radki uzyskują przewagę w wyższych rozdziałkach. Ihmo kto Ci powiedział, że nie podkręcisz X850 :mur: ? Zawsze coś tam z niej wyciągniesz, a takie zegary jakimi chcesz dojść 6800Ultra, to radzio praktycznie ma na standardzie! Nie ma bata X850PE! Apropos - gdzie go wytrzasnąłes za 1800zł :blink: ?? Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Bierz geforce 6800U napewno go podkręcisz, ma sm 3.0 np w far cry na niektórych mapach z łatką 1.3 daje do 2-25% wzrostu wydajności bierz go :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 emilooos => to że jakaś karta ma wyższe zegary od drugiej nie odrazu świadczy o tym, ze jest lepsza surix => kolega kupuje karte do wielu gier, a nie tylko dla farcry'a, po drugie sm 3.0 to jak narazie bardziej marketing Wracajać do tematu, ja bym chyba jednak brał radka, tak mi się wydaje, że w wyższych rozdziałakach będzie sobie lepiej radził, natomiast jak możesz, to poczekaj torche na nowego radka, który ma wyjść za niedługo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@mcio_pl Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Łohohoho. Jakbym ja miał tylko takie problemy.......no ale super sprawa, że możesz takie cudeńko zakupić :)! Jak dla mnie X850PE jak nic :razz: :!: Bym nawet zaryzykował stwierdzenie - nie ma innej opcji :) Radki uzyskują przewagę w wyższych rozdziałkach. Ihmo kto Ci powiedział, że nie podkręcisz X850 :mur: ? Zawsze coś tam z niej wyciągniesz, a takie zegary jakimi chcesz dojść 6800Ultra, to radzio praktycznie ma na standardzie! Nie ma bata X850PE! Apropos - gdzie go wytrzasnąłes za 1800zł :blink: ?? Pozdro 1323346[/snapback] Widzisz próby o/c na X850XT PE są mierne. Wersja X850XT PE to nic innego jak podkręcony na max'a X800XT. I nie patrz na zegary porównując dwie karty oparte o procesory innych producentów. Widzisz, to że Radki biegają z tak wysokimi zegarami może świadczyć najwyżej o mniejszych możliwościach ich układu. Nie mogę za cholerę znaleśc rzetelnych recek w których porównuje się GF'a 6800 Ultra z XT850XT PE... Może wy podacie jakieś LINKi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@mcio_pl Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 natomiast jak możesz, to poczekaj torche na nowego radka, który ma wyjść za niedługo :) 1323401[/snapback] Jak wiesz nie ma szans na to by karty z Raptorem wyszły wcześniej niż maj... Później całe miesiące trzeba będzie czekać na ich dostępność. Ja muszę mieć kompa, a nie świadomość, że go mogę kiedyś mieć :-) Tak można w nieskończoność. Po tym jak wyjdzie R520 wyjdzie nowy GF i tak w kółko... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 to była tylko taka mała propozycja Tak się zastanwoiłem troche i dalej brałbym radka, choć wydaje mi się że bez względu na co się zdecydujesz będziesz zadowolony bo obie karty są potężne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) Nie rzucajcie tutaj SM 3.0 bo to bzdura. Powiedzonka w stylu "zainstaluj latke 1.75 a bedziesz miec SM 3.0 z 5% wzrostem wydajnosci i to jeszcze w ulamku procenta wszystkich gier" to troche smiechu warte. Dla mnie SM 3.0 na razie w ogole nie istnieje i jest to cos czym NVidia chce sobie zaskarbic klientow. Nie zapomne jak w 6800 ktore wyszly na poczatku byl jakis blad przy dekodowaniu jakiegos formatu AVI czy cos takiego juz nie pamietam, a NVidia kazala sobie za specjalny programik do ominiecia tego bledu zaplacic 20$. Wszystko zalezy od Ciebie, wolisz NVidie to bierz ja, nie to ATi, a o SM 3.0 na razie sie w ogole nie martw bo jeszcze 10 razy karte zdarzysz zmienic zanim SM 3.0 na stale wejdzie do gier. Edytowane 12 Marca 2005 przez File Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@mcio_pl Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Nie rzucajcie tutaj SM 3.0 bo to bzdura. Powiedzonka w stylu "zainstaluj latke 1.75 a bedziesz miec SM 3.0 z 5% wzrostem wydajnosci i to jeszcze w ulamku procenta wszystkich gier" to troche smiechu warte. Dla mnie SM 3.0 na razie w ogole nie istnieje i jest to cos czym NVidia chce sobie zaskarbic klientow. Nie zapomne jak w 6800 ktore wyszly na poczatku byl jakis blad przy dekodowaniu jakiegos formatu AVI czy cos takiego juz nie pamietam, a NVidia kazala sobie za specjalny programik do ominiecia tego bledu zaplacic 20$. Wszystko zalezy od Ciebie, wolisz NVidie to bierz ja, nie to ATi, a o SM 3.0 na razie sie w ogole nie martw bo jeszcze 10 razy karte zdarzysz zmienic zanim SM 3.0 na stale wejdzie do gier. 1323478[/snapback] Nie wiem czy zauważyłeś, ale o SM 3.0 się nie martwię. Bardziej mnie interesuje, która karta radzi sobie lepiej w wysokich rozdzielczościach przy włączonym filtrowaniu oraz wygładzaniu :unsure: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Moim zdaniem lepiej X850XT PE, chociaż nviia tez nie jest zła ale mam wrażenie że w High end lepsze karty robi ati niz nvidia. k@mcio_pl patrząc na twoj podpis przypuszczam ze obojętnie co nie kupisz t i tak w tym roku napewno zmienisz:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuzz Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 ... na R520... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Nie wiem czy zauważyłeś, ale o SM 3.0 się nie martwię. Bardziej mnie interesuje, która karta radzi sobie lepiej w wysokich rozdzielczościach przy włączonym filtrowaniu oraz wygładzaniujesli nie interesuje Cie ani SM3.0 ani SLi, bierz x800 - w najwyzszych rozd. w wiekszosci przypadkow bedzie szybsze, a za pol roku - rok przesiadziesz sie na r520 lub cos z nv... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Nie wiem czy zauważyłeś, ale o SM 3.0 się nie martwię. Bardziej mnie interesuje, która karta radzi sobie lepiej w wysokich rozdzielczościach przy włączonym filtrowaniu oraz wygładzaniu :unsure: 1323637[/snapback] Nie kierowalem tego do Ciebie, ale do innych, ktorzy podpieraja sie wylacznie tym niby wielkim krokiem technologicznym SM 3.0. Ja bym bral ATI, bo juz dawno Nvidie poslalem w odstawke. Co jak co, ja sam osobiscie czekam na to R520 i dopiero wtedy wymienie cala moja platforme na PCI-E, ale to juz z nowa karta ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 ja bym bez zastanowienia brał X850XT PE - szkoda tylko ze nie mam na takie cudeńko kasy :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) Dokladnie tak jak powiedzial Sulaco. Od 1280x1024 z AA i AF Radek zostawia z tylu GF i nie sa to w wielu wypadkach bynajmniej roznice marginalne, a zauwazalne. Do tego Radek wcale sie tak marnie nie kreci. Na standardowym chlodzonku biega sobie 580/600, a co lepsze sztuki robia 600/625. Oczywiscie to skok stosunkowo niewielki, ale GF tez nie kreci sie wiele lepiej. Duzy procent kart ma zegary w trybie 3D 425 dla rdzenia (a nie 400 jak podaje specyfikacja) i kreca sie do okolic 450/460MHz. Co lepsze robia 470MHz. Edytowane 12 Marca 2005 przez Lancer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 mnie tylko smieszy to ze wszyscy - nawet samo ATI mowi ze SM 3.0 nic nie daja - to po co to umieszczaja w nowym rdzeniu 520 ? skoro na nic to nie potrzebne ? a co do wyboru - recenzje jasno wskazuja - im wyzsza rozdzielczosc z AA i anizo tym radek lepszy - chyba ze jestes wybitnym fanem ktorejs z gier - doom 3 to wes nvidia - half life 2 - ati Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 je wybieralem miedzy GF6800GT/U i X800XT PE i zdecydowalem sie na Radka :] (juz czekam na paczke z dojczow ["only" 1.6k] ) tascik - http://www.driverheaven.net/reviews/6800andX800XT/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C!@zzz Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 ja mam dla ciebie najbradziej optymalne rozwiązanie wymień gf6800UTLTRA na 2xgf6600GT i jedego daj mi :D wszyscy bede szczęscili :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 mnie tylko smieszy to ze wszyscy - nawet samo ATI mowi ze SM 3.0 nic nie daja - to po co to umieszczaja w nowym rdzeniu 520 ? skoro na nic to nie potrzebne ? a co do wyboru - recenzje jasno wskazuja - im wyzsza rozdzielczosc z AA i anizo tym radek lepszy - chyba ze jestes wybitnym fanem ktorejs z gier - doom 3 to wes nvidia - half life 2 - ati 1323757[/snapback] Z tego co pamietam to ATI mowilo, ze NA TERAZ nie trzeba SM3.0 i lepiej skupic sie na szybkim PS2.0+, a sprawe przekladalo na potem. Jak widac te zalozenie bylo w 100% sluszne, ale niestety tylko dla tych, co wymieniaja karte 1raz w roku, bo na dluzsza mete to moze byc inaczej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) emilooos => to że jakaś karta ma wyższe zegary od drugiej nie odrazu świadczy o tym, ze jest lepsza A czy ja tak napisałem ? :mur: K@macio w swoim poscie, wyjechał z zegarkami, no to mówię. Radek X850XT PE 520/1180 (niektore mniej) i patrząc "na chłopski rozum" to nawet ma w tym aspekcie przewage. I mu tutaj nie wciskaj, że patrze na zegarki, bo to jasna sprawa. Weźmy 6600GT, zegary ma z dup* wielki, a jak to się przekłada, przy 128szynie :mur: ? Dobra koniec.... Porównuje się 6800GT/Ultra do X800XT PE i ten drugi cieszy się raczej większym powodzeniem i uznaniem, co dopiero X850XT PE ! Mam nadzieje, że tutaj wojny nie będzie ATI vs NV ( ja zachowuję bezstronność, sam posiadam kartę od NV ) Aha nie rozumiem, czemu temat zboczył z compare 6800U - X850XT PE na X800 ? Ja przynajmniej bym cykał X850XT PE, takie moje zdanie... A o tym waszym pięknym SM3.0 to sobie możecie troszke poczytać...może niektorym mina zjedzie... Co do SLI to przekonania nie mam, może nie słusznie... BTW>Też tak lookam w Twój podpis...i może poczekasz sobie na R520 :rolleyes: Pozdrawiam Edytowane 12 Marca 2005 przez emilooos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Aha nie rozumiem, czemu temat zboczył z compare 6800U - X850XT PE na X800 ?bez wiekszego znaczenie strategicznego...:) A o tym waszym pięknym SM3.0 to sobie możecie troszke poczytać...może niektorym mina zjedzie...no dawaj...chetnie poczytam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) eeee....:) głownie mam na myśli lekkie przeraklamowanie, użyteczność na teraz itd. w wielu topicach, podobnych do tego, ludzie wypominają swoje za i przeciw. Często pojawia się "obsługa SM3.0" jako wielkie "ZA" Nie twierdze jednak, że to nie fajna sprawa, teraz mam słabego 6600 (SM3.0) i jakoś się tym nie jaram, CZEMU ? Bo moja karta [ciach!]* z tego zrobi... @Sulaco, nie każdego stać na 2x6800Ultra w SLI....oczywiście, wielki POWER, chociażby wyniki benchów (oczywiście nie są one odzwierciedleniem wszystkiego ale...) i tutaj to Twoje 23tyś mnie rozwaliło.... Wracając, to może jednak to SLI ? Jak juz kase wydawać na penera.....:> Ale czy nie osczędniej było by, teraz ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> takiego X850 (oszczędnie bueh :) ) a potem przesiadka na r520 ? Pozdro edit: przedstawione zapytanie miało jeszcze taki wątek "co sprawuje się lepiej w większych rozdzielczościach. Przy jednej karcie graf. to napewno radek. Jak to z SLI jest (podejrzewam, że wymieć), to już może Sulaco Ci powie :) Mówisz, ze ograniczeń cashu nie masz.... Edytowane 12 Marca 2005 przez emilooos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Zawsze coś tam z niej wyciągniesz, a takie zegary jakimi chcesz dojść 6800Ultra, to radzio praktycznie ma na standardzie! Nie ma bata X850PE! 1323346[/snapback] Z tego zdania można wywnioskować, że plusem radka sa wyższe taktowania, a to wcale nie prawda, wiec nie wal już tyla głową w mur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Sapphire nie da się już podkręcić natomiast Winfast pewnie pójdzie jeszcze na wartościach 450/1200... to w wyższych rozdziałkach może mieć znaczenie. jaaaaa...po co taka dyskusja? k@amcio ujął to w takiej formie, z której wynika, że Radek się słabo kręci (nie wiem czemu takie spostrzezenie - szafirki moze nie mają extra chlodzonka, ale po atisilencerze ........ , a GeCube czy MSI mają już pożądne chlodzonko....) co może wpływać na to, że będzie słabszy w wyższych rozdziałkach...i kto tu mówi o wpływie taktowań na coś tam...? Swoją odpowiedzią, chcialem tylko sprostować, że taktowaniami nie ma się co jarać, bo radzio ma takie na standardzie - TYLE :) A jak to kto zintepretował to nie moja sprawa. ok Panowie KONIEC. Mamy doradzić przy zakupie, a nie się kłócić, tymbardziej o taie susze... Wg. mnie trochę bezsensu topic. K@amcio, może napiszesz ile do wydania masz max ? Jeśli jakieś wielkie fortuny to może rzeczywiscie coś na SLI A co do 6800U vs. X850XT PE to ja już sam nie wiem .... Dobrego i szczęśliwego zakupu życzę ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 jak dla mnie to wes co tansze - bo karty na porownywalnym poziomie i tyle - zeby kazdy mial taki problem, jak masz duzo kasy to i tak pewnie wymienisz grafe za pol roku - a przez ten czas co bys nie wybral i tak starczy i to z zapasem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 no cóż jak widać wybór został dokonany, jeżeli k@mcio przypominasz sobie sprawę z blokiem wodnym na grafę to powiem że poszedł w inne ręce bardziej potrzebowskie : ] (ofkoz oddałem a nie sprzedałem) a co do tematu to polecam 2x6800GT w sli i jazda, coprawda różnica u mnie między sli a jedną karta jest max 10% ale [ciach!] z tym, są dwie to nie będe jednej uzywał :blink: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 mnie tylko smieszy to ze wszyscy - nawet samo ATI mowi ze SM 3.0 nic nie daja - to po co to umieszczaja w nowym rdzeniu 520 ? skoro na nic to nie potrzebne ? a co do wyboru - recenzje jasno wskazuja - im wyzsza rozdzielczosc z AA i anizo tym radek lepszy - chyba ze jestes wybitnym fanem ktorejs z gier - doom 3 to wes nvidia - half life 2 - ati 1323757[/snapback] Po to, ze teraz nic tego nie wykorzystuje a za rok pewno wszystkie gry beda wykorzystywac. To tak jakbys wypuscil samochod zasilany na wodor, a tylko 5 stacji w Polsce mialoby dystrybutor do tankowania, ale za rok 75% stacji juz ten dystrybutor by mialo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 @Sulaco mam do Ciebie pytanko,jak spada u Ciebie wydajnosc po wlaczeniu SM2,0++ w Riddicku :rolleyes: Bo z testow na EG tutaj http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=150 widac ze spadek jest zenujacy :? Sorry za OT :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@mcio_pl Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Biorę Sapphire Radeon X850XT PE. Za 4-5 miesięcy jak będą dostępne karty z nowym układem ATI zmienię na R520. Myślę, że jak spuszczę 800 zł to znajdą się wówczas chętni na kupno Sapphire Radeon X850XT PE... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 No to bierz ale w splinter'a to w dx8.1 sobie pograsz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...