qreatyna Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Cześć mam pytanie dotyczące Unicodu. Otóż odczytuję z pliku tablicę bajtów zapisanych jako UTF8 ( + lekka modyfikacja Javy) W taje tablicy znaki niestandardowe zajmują np 2 bajty ( zależne od znaku ). Posiadam funkcję , która z tej tablicy bajtów konwertuje ją na char[] . Wtedy znaki niestandardowe zajmują jeden bajt. Ale jak zapisuję tą tablicę do pliku to - przy włączonym kodowaniu ASCII nie ma poslskich znaków - przy włączonym kodowaniu UTF8 są polskie znaki. Co zrobić zeby tablica znaków , po wykonaniu funkcji była zapełniona znakami ASCII. Nie jestem zbyt obeznany z temat Unicodu wieć prosze o pomoc kogoś kto wie jakie są zależnosci pomiędzy tymi kodowaniami . Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 nie wiem czy celowo czy przypadkiem.. ale założyłeś dwa te same tematy w jednym dziale ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qreatyna Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 przypadkiem , ale nie wiem jak je usunąc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...