grogi Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Witam Stałem się szczęśliwym posiadaczem zewnętrznej nagrywarki CD-RW BenQ (40x10x48 jeśli dobrze pamiętam). Szkopuł w tym, ze nie mam do niej zasilacza (został tylko kabelek, jakby ktoś zasilacz odgryzł). Kabelek jest dwużyłowy, jedna żyła czerwona, jedna czarna, zakończony wtyczką do nagrywarki. Nagrywarka potrzebuje 12V 2,3A (tak pisze na obudowie). Wymyśliłem, że zasilanie pociągnę z zasilacza z komputera. Tylko teraz jest problem... Gdzie podłączyć 12V, a gdzie GND? Wtyczka ma kształt rurki, jeden styk jest na zewnątrz łatwo dostępny, drugi schowany w środku - zresztą wszystkie zasilacze tak mają :) Większość zasilaczy napięcie + wyprowadza na wtyk ukryty w środku, na zewnętrznym podając GND. Zmierzyłem multimetrem i co się okazuje? Zewnętrzny styk wtyczki jest połączony z kabelkiem koloru czerwonego, a wewnętrzny z kablem czarnym. Zgłupiałem - nie chcę ryzykować spalenia sprzętu. Ma ktoś może podobną nagrywarkę i może sprawdzić na zasilaczu, jak są wyprowadzone napięcia? Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Na ogół, a może i zawsze zewnętrzna częśc wtyczki, to GND... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Na ogół, a może i zawsze zewnętrzna częśc wtyczki, to GND... 1324202[/snapback] Zasilacz do mojej starej HP690c daje odwrotnie... Niemniej w tym przypadku faktycznie było tak jak napisałeś - dzięki. Zmierzyłem miernikiem opór do obudowy - tam gdzie był zerowy to właśnie GND. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...