azyl Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Witam, mam taki problem : podlaczylem karty sieciowe do 2 kompoterow, kabel zlacze crossowe, karty sa widoczne w kompie w menaderze urzadzen. Po podlaczeniu obu kart na komputerach oprocz polaczenia lokalnego pojawilo sie drogie polaczenie- z podlaczonym kablem aktywne - bez kabla niaktywne. Kiedy proboje u siebie ustawic numer ip ( jako 1 komputer ) wyskakuje mi kokunikat "Adres Ip 192.168.0.1 wprowadzony dla tej karty sieciowej jest już przypisany w tym komputerze innej karcie "Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC#2'. Karta " ta sama " jest ukryta dla folderu połączenia sieciowe, ponieważ nie znajduje sie fizycznie w komputzerze lub jest niedziałającą kartą satrszego typu. jeśli ten sam adres zostanie przypisany obu kartom i obie zostaną uaktywnione, tylko jedna z nich bedzie korzystac z tego adresu. Moze to doprowadzic do niepoprawnej konfiguracji systemu. Czy chcesz wprowadzic inny adres Ip dla tej karty na liście adresów IP w oknie dialogowym zaawansowane?" Dodam ze karta sieciowa od netu ma ip ustawione "automatycznie" a w sieciowce od lanu ustawilem ip 192.168.0.1 i dla drogiewgo kopa 192.168.0.2 maska 255.255.255.0. Teaoretycznie kiedy kabel jest odloczony to nie ma polaczenia a kiedy sie polaczy obie sieciowki to jest polaczenie ale komputery wzajemnie sie nie widza w otoceniu. Oba sstemy to win xp pro. Blagam o pomoc :sad: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 a ja proponuje odpalić kreatora konfiguracji sieci i on ci sam wszystko ładnie ustawi.... tam jest wszystko napisane co i jak ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmic Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 mozesz zawsze sprobowac inne ip np 192.168.1.1 lub 192.168.56.78 i na drugim ko pie jakies z tej samej puli!!! ogolnie najprostsze rozwiazanie to kreator konfiguracji sieci jak kolega wczesniej napisal :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Ja mam następujący problem; Posiadam neostrade 512 + router microcom Problem mam z udostępnianiem plików na dwóch maszynach Wywala mi komunikat ze nie mam uprawnien i kontakt z administratorm. Kreatora konfiguracju sieci używał kilkadzisiąt razy. Dodam że nie mam założonej żadnej domeny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 a ja dodam że nie masz ustawionego konta gościa. o jakie konto Ci chodzi :?: możesz mi coś więcej napisać :?: z tego co wiem to konto gościa z siecią LAN niewiele ma wspolnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...