Skocz do zawartości
kamilo23

Cinebench 2003 : Dyskusja: !

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie kiepawo dzisiaj zrobilem 44.1sek na 3.602GHz....

czy zapodanie wiecej ramu poprawi wynik?

czekam na lepszy zasilacz to moze ponizej 40sek uda sie zejsc na jakies 2x4GHz;]

jak na ten test wplywaja timingi ramu???

pozdro

Czy Twój system to 32 czy 64bit?

Co do pytania o ram to ci nie pomogę ale zanim ktoś się tu odezwie to zobacz co pisał Mardok wcześniej, chyba niewiele pomagają ciaśniejsze timingi (może 1% szybciej?).

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Twój system to 32 czy 64bit?

Co do pytania o ram to ci nie pomogę ale zanim ktoś się tu odezwie to zobacz co pisał Mardok wcześniej, chyba niewiele pomagają ciaśniejsze timingi (może 1% szybciej?).

no wlasnie winda xp 32bit

czy przesiadka na 64bit winde i 64bit versie cinebencha da mi lepszy wynik?

teoretycznie powinien troche szybciej liczyc a jak w praktyce jest to nie wiem

jesli jednak tak to sciagne bete naleje zimnej wody i zrobie testy na 3.7GHz:D

pozdro

B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie wiecie czy cinebench obsluzy 3 rdzenie? bo po nowym roku wchodzi seria 9xx i tam mozna 3 pi naraz liczyc :) wiec cinebench na 3 czesci moglby byc niezly

ze niby p4 3rdzeniowe?;]

hehehe oby poszedl na i954 to se upgrade zrobie:D

skad masz info ze beda 3rdzenie

ja przed chwila wyczytalem ze beda to 2 osobne rdzenie wieksza ilsoc L2 oraz mniejszy proces 65nm

ale to tylko taki maly ot

pozatym w cinebenchu jak widac jest multicpu test wiec ile cpu tyle powienien obsluzyc

Edytowane przez genghiskhan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie 3 rdzenie, a 2 osobne rdzenie fizyczne i w wersji XE 955 4 watki jednoczesnie - juz takie cudo jest w postaci XE 840 i zbyt genialne nie jest.

Aha... aby ostudzic emocje XE 955 wymaga nowych plyt glownych - jakze by inaczej. Nowy XE bedzie wymagal i975, a wersje "zwykle" chipu i946.

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie 3 rdzenie, a 2 osobne rdzenie fizyczne i w wersji XE 955 4 watki jednoczesnie - juz takie cudo jest w postaci XE 840 i zbyt genialne nie jest.

Aha... aby ostudzic emocje XE 955 wymaga nowych plyt glownych - jakze by inaczej. Nowy XE bedzie wymagal i975, a wersje "zwykle" chipu i946.

czyli 9xx juz na i945 nie pojda? :blink:

kretynizm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli 9xx juz na i945 nie pojda? :blink:

kretynizm

Info nieoficjalne wiec moze byc inaczej, no ale do tej pory sie sprawdzalo wiec prosciej sie nastawic na gorsze.

nie tyle 3 rdzenie co ... nie wiem jak to nazwac wiec wrzuce screen z xtreemesys....

http://www.xtremesystems.org/forums/attach...tid=40392&stc=1

Proste - gosc zapuscil 3 procesy i juz. To o niczym nie swiadczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo wsio fajnie by bylo jakby preslerki poszly na starych mobo;] 4mb cache przy obliczeniach juz daje kopa:P

w ogole niedlugo moze z kumplem zrobie ranking matlab - jakis jeden algorytm ktory niezle proca obciaza i sie poscigamy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamilo chyba nie żyje?

Co zrobimy, żeby lista rankingowa znowu ożyła?

Za jakis czas bede mogl podlaczyc to pod swoj ranking, bo robilem to pod katem dowolnej ilosci benchmarkow, ale to wymaga jeszcze troche dostosowania i musi troche potrwac (a poki co jeszcze poprawiam pare mniejszych bledow i robie jedna niespodzianke ;]). Cinebench wymaga przechowywania troche innych danych niz SuperPI (np. system 32-bit czy 64), wiec bede musial jeszcze pomyslec jak to zrobic, zeby sie duzo nie narobic ;>. Moge wtedy dac komus prawa do zatwierdzania wynikow w nim.

Kamilo robil to na moim starym systemie, ktorego uzywalem wczesniej do SuperPI. Na ten czas, dopoki nie dopasuje nowego systemu, mozna sie jeszcze pomeczyc na tamtym. Jesli sie troche dostosuje format danych opisujacych kompy, tak zeby byl jednolity to moze uda sie to nawet w miare bezbolesnie potem przeniesc na nowy systemik.

Jesli ktos ma ochote (najlepiej troche wieksza niz poprzednicy) to moge to udostepnic i pokazac co i jak sie robi. Tylko trzeba by to jakos zorganizowac sensownie, bedzie potrzebne odklejenie starego tematu, zalozenie nowego przez nowego opiekuna oraz podklejenie go. To juz zostawiam Wam, ja tylko udostepniam pomoc techniczna do generowania postow :>

Pozatym wydaje mi sie, ze przydala by sie temu rankingowi mala reorganizacja kategorii przed dalszymi krokami. IMHO powinna pojawic sie przynajmniej osobna kategoria do wersji 64-bit, gdyz wyniki roznia sie znacznie od zwyklej. Reszte ewentualnych zmian zostawiam Wam do przemyslenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki FiDO za obszerne wyjaśnienie. Bardzo mi się podoba tamten ranking SPI i fajnie byłoby mieć tam również cinebench, 3dmarki, superstable i inne.

Tymczasem czekamy na wolontariusza, który to opanuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki FiDO za obszerne wyjaśnienie. Bardzo mi się podoba tamten ranking SPI i fajnie byłoby mieć tam również cinebench, 3dmarki, superstable i inne.

Do tego daze.. bedzie to kolejny kroczek w mojej drodze do opanowania swiata ;)))

A tak serio to jak ogarne to na tyle, zeby bylo mozna swobodnie dodac reszte rankingow to nie widze przeszkod. Przydzieli sie po 1-2 osoby do zatwierdzania wynikow w kazdym i mysle, ze bedzie to o wiele sprawniej przebiegalo niz jest obecnie.

Co do wolontariusza to najlepiej jakby byl to ktos z jakims sensownym stazem i reputacja na forum. Wieksza szansa na to, ze to przetrwa dluzej niz 2-3 miesiace.

Edytowane przez FiDO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekacie na 3 rdzenie od Intela ? ;] AMD może być szybsze ze swoimi 4 rdzeniami pod koniec przyszłego roku

Advanced Micro Devices zapowiedziała, wprowadzienie na rynek nową serię procesów. 4 rdzeniowe chipy zostaną zbudowane w oparciu o nową szynę Hypertransport, mającą zapewnić pełne wsparcie dla DDR3 (double data rate 3). Inżynierowie nowego układu postanowili wyposażyć go w pamięć L cache 3, która umożliwi szybszą wymianę danych oraz budowanie układów składających się nawet z 32 procesorów, bez koordynacji z zewnętrznego układu logicznego.

Podoba mi sie ten nie konczacy sie wyscig :D

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekacie na 3 rdzenie od Intela ? ;] AMD może być szybsze ze swoimi 4 rdzeniami pod koniec przyszłego roku

Advanced Micro Devices zapowiedziała, wprowadzienie na rynek nową serię procesów. 4 rdzeniowe chipy zostaną zbudowane w oparciu o nową szynę Hypertransport, mającą zapewnić pełne wsparcie dla DDR3 (double data rate 3). Inżynierowie nowego układu postanowili wyposażyć go w pamięć L cache 3, która umożliwi szybszą wymianę danych oraz budowanie układów składających się nawet z 32 procesorów, bez koordynacji z zewnętrznego układu logicznego.

Podoba mi sie ten nie konczacy sie wyscig :D

amdekowski fundamentalista;]

rob bomby i wysadzaj domy w ktorych sa kompy intela;] :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...