jezol Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Witam Ile wam zajmuje obliczenie 16M w SUper PI na niepodkreconym procu ?? MI zajmuje to az 19 minut, chyba cos jest nie tak ? Jak podkrece na 300x9= 2,7 to jedzie 14,5 minuty. Czy te czasy sa w normie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Chyba masz od tego temat prawda?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 @jezol: 1. To nie temat o PI 2. Bardzo słabe ja na 9x300 miałem 12:13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 a ja kurcze napalilem sie na Venice i go kupilem. wszystko tak jak w podpisie (pameci dokladnie te http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6971) i nici z podkrecania :( max FSB to 225 przy obojetnie jakim napieciu. pamieci tez dawalem na wyzsze napieci i nic. teraz timingi wynosza 2,5-3-3-7. nic nie pomaga dalsze podciaganie tmingow. pamiatki pracuja w dualu ale na singlu tez nie ida nawet 230 :( temp w idle to 34C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linka Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 a ja kurcze napalilem sie na Venice i go kupilem. wszystko tak jak w podpisie (pameci dokladnie te 1607644[/snapback]ale lipa z tymi geilami.. sam mam 2x512 value i z tego co wyczytałem na forach to one raczej nie nadają się do podkręcania.. Jesli już ktoś się upiera na geile i chce choć troche podnieść fsb to lepiej zainwestować w ddr500 z gorszymi timingami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 a ja kurcze napalilem sie na Venice i go kupilem. wszystko tak jak w podpisie (pameci dokladnie te 1607644[/snapback] tak to jest jak się nie umie podkręcać. Radzę przeczytać FAQ, bo inaczej z miejsca nie ruszysz. Napisz jakie masz ustawienia pamięci, dzileników pamięci , mnoznika HT, HTT. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 tak to jest jak się nie umie podkręcać. Radzę przeczytać FAQ, bo inaczej z miejsca nie ruszysz. Napisz jakie masz ustawienia pamięci, dzileników pamięci , mnoznika HT, HTT. 1607814[/snapback] Mozesz jeszcze sprobowac z innym biosem , dac nawiew na memki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 memki maja nawiew. biosa wgralem najnowszego ... dalsze meczarnie bede robil jak dostane nowy dysk (wymieniam WD) :) czyli w czwartek i jeszcze raz sprobuje a jak sie nie uda to pogadam z wami :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRAS Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 a ja kurcze napalilem sie na Venice i go kupilem. wszystko tak jak w podpisie (pameci dokladnie te 1607644[/snapback] Jmam taka sama plyte i procka jak ty i bios f7 i mam problem z wiatrakiem na procku dmucha 6000 RPM jak zmrozi procka 25 stopni to zwalnia wiatrak do 3000RPM nie wiem jak w biosie ustawic ? mozesz pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaciusieK Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 (edytowane) Jmam taka sama plyte i procka jak ty i bios f7 i mam problem z wiatrakiem na procku dmucha 6000 RPM jak zmrozi procka 25 stopni to zwalnia wiatrak do 3000RPM nie wiem jak w biosie ustawic ? mozesz pomoc 1608381[/snapback] W biosie masz mozliwosc ustawienia temperatury, od ktorej wiatrak ma pracowac na najwyzszych obrotach, o ile pamietam to bylo w Health Status, albo cos podobnego..poprostu ustawiasz max obrory wiatraka od 25st i po sprawie. Edytowane 23 Sierpnia 2005 przez MaciusieK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRAS Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 W biosie masz mozliwosc ustawienia temperatury, od ktorej wiatrak ma pracowac na najwyzszych obrotach, o ile pamietam to bylo w Health Status, albo cos podobnego..poprostu ustawiasz max obrory wiatraka od 25st i po sprawie. 1608522[/snapback] Zgadzam sie ale bios jak widzi tak mala temperatue to mi wylancza wiatrak i alarm bo wiatrak stoi ale potrenuje jeszcze cos ustawic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 mam 4x512mb geil value i one nie nadają się praktycznie do żadnego OC, ale nie do tego zostały kupione :wink: można też trafić na serie z Winbond'em UTT i na BrainPower PCB :wink: ale to nie chyba w naszym pięlnym kraju :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 No to screeny: http://www.stanbor.pl/BQB/amd64/1.png http://www.stanbor.pl/BQB/amd64/2.png http://www.stanbor.pl/BQB/amd64/3.png http://www.stanbor.pl/BQB/amd64/4.png http://www.stanbor.pl/BQB/amd64/5.png http://www.stanbor.pl/BQB/amd64/6.png http://www.stanbor.pl/BQB/amd64/7.png Ps. Czemu DPMS czasem świeci, a czasem nie? Mam Gigabyte K8NXP-9. A i czemu czasem dźwięk puszczany przez zintegrowaną kartę dźwiękową jest puszczony 2x wolniej. Jakby ktoś odtwarzał wolniej taśmę, albo płyta gramofonowa była hamowana palcem. Czyli zamiast jestem słychać jjjeeesssttteeemmm. Dzieje się to tylko na podkręconym sprzęcie. Gdzie podnieść napięcie, bo pewnie o to chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 BQB - masz niecałe 200MHz na pamiątkach a timingi kosmos. Nie możesz ich skrócić ?? Z historii pamiętam że programiki gigabyte do podkręcania ewentualnie monitorowania przyspażały najwięcej problemów. Ja na twoim miejscu wywaliłbym to easy tune w cholerę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Timingi już zmniejszone do wartości jakie były w SPD (poprostu tuż przed zapuszczeniem prime 95 za bardzo eksperymentowałem z podnoszeniem szyny i mi wywaliło CMOS CHECKSUM ERROR, dałem poprostu jakieś (późna nocna pora była) i zapuściłem prime, później się zorientowałem, ale nie chciałem przerywać prime, bo już działało kilka godzin. Wie może ktoś dlaczego mam problem z dźwiękiem? Przed chwilą napisałem do Gigabyte, ale oni dopiero pewnie w następnym tygodniu mi odpowiedzą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 (edytowane) Panowie mam taki dylemat którą płytkę kupić pod VENICE Abit KN8 Ultra (nVidia nForce4 Ultra) [DDR, PCI-E] tutaj z KN8 ultra czy Abit AX8 (Via K8T890) [DDR, PCI-E, FW] tutaj Z AX8 Nie wydam więcej niż 420 zł na zakup więc DFI odpada. AX8 super płytka miałem w swoich łapkach FSB 290mhz stabilne, 300 już nie daje rady chodź system się ładuje,super wypasiona ,a wady nie obsługuje sATAII i ATHLONÓW X2,dopiero poprawiona płytka w wersji 2.0 będzie je obsługiwać. ale i tak to mój kandydat Abit KN8 Ultra nic mi o niej nie wiadomo prócz tego że ma chip nForce4 Ultra .Co wybrać do ostrego OC Edytowane 24 Sierpnia 2005 przez MORSZCZACHA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Jak już musi być Abit to niech chociaż na NF4 będzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 (...) AX8 super płytka miałem w swoich łapkach FSB 290mhz stabilne, 300 już nie daje rady chodź system się ładuje (...) (...) Co wybrać do ostrego OC (...) :blink: To jakiś rodzaj oksymoronu chyba ..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Kutfa czy to jest temat o plytach i pamieciach?? Poprostu pytania ktore tu padaja sa nietematyczne. Sa dzialy pamieci, plyty, co kupic wiec prosze nie robic tu syfu, bo po ostatnich awanturach i tak nikomu nie chce sie tu sprzatac ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Kutfa czy to jest temat o plytach i pamieciach?? Poprostu pytania ktore tu padaja sa nietematyczne. Sa dzialy pamieci, plyty, co kupic wiec prosze nie robic tu syfu, bo po ostatnich awanturach i tak nikomu nie chce sie tu sprzatac ;/ 1611682[/snapback] Sorry już spadam z tej strony ,ale są problemy z forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Witam Mam pewien problem z kręceniem Venice. Otóz by ustawic stabilne 2700 MHz musze mu dac aż 1.55 + 0.2. Wiem ze moja płyta oszukuje troche z napieciami, ale nie wiem jak jest z temperaturami, bo ja przy tych ustawienach po testach w Prime mam max 59'C, co uważam za troche za duzo. Proca chłodze AC Freezerem 64, który jest tylko lekko ciepły, a pisze ze proc ma 59'C. W spoczynku proc ma 39-41'C. Zastanawiam sie nad zmiana pasty na Arctic Silver, ale nie wiem czy ma to sens. W tej chwili uzywam tej dołączonej do chłodzenia, by posmaroc całego proca musiałem wywalic z tubki prawie całą. Warstwa jest dosc duża, moze by zdjąc jej troche ? Wolałem dac wiecej bo kiedys miałem przygode z Sempronem 2400+, na który jesli nałozyłem wiecej pasty to był chłodniejszy. Obudowa jest wentylowana dwoma Zalmanami 80 i 92 mm. Przy napieciu 1.55 + 0.1 grzeje sie mniej i niby działa stabilnie, ale nie moze przejsc Pime95 ani SuperPrime, wywala błady po ok 2 godzinach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linka Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Proca chłodze AC Freezerem 64, który jest tylko lekko ciepły, a pisze ze proc ma 59'C. 1611954[/snapback] wydaje mi się że masz błędne odczyty a rzeczywista temperatura jest niższa. Może zmiana biosu pomoże Zastanawiam sie nad zmiana pasty na Arctic Silver, ale nie wiem czy ma to sens. W tej chwili uzywam tej dołączonej do chłodzenia, by posmaroc całego proca musiałem wywalic z tubki prawie całą. Warstwa jest dosc duża, moze by zdjąc jej troche ? Wolałem dac wiecej bo kiedys miałem przygode z Sempronem 2400+, na który jesli nałozyłem wiecej pasty to był chłodniejszy.zmiana pasty... raczej nie będzie miała dużego wpływu, no chyba że naprawdę przesadziłaś z tą pastą... Z moich doświadczeń wynika, że lepiej dać trochę mniej pasty na proca niż za dużo.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 (...) W tej chwili uzywam tej dołączonej do chłodzenia, by posmaroc całego proca musiałem wywalic z tubki prawie całą. Warstwa jest dosc duża, moze by zdjąc jej troche ?(...)Dobrze rozumiem, że zużyłeś całą tubkę? :blink: Przecież smaruje się baardzo cienką warstwą .... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 (edytowane) Nom prawie cała. Tak na oko zostało 1/6. Ta pasta była jakas taka dziwna, gruba i zle sie rozprowadzała, wiec by posmarowac cały proc musiałem jej troche dac. edit: Kiedys smarowałem Semprona i dopiero jak dałem sporo pasty miałem dobre temp. Pasty odrobine tak jak zalecaja - max 68'C, posmarowałem jeszcze raz, tym razem nie załując sobie - max 56'C. To dało mi do zrozumienia ze ilośc pasty gra bardzo ważną role w chłodzeniu proca. Rdzen Sempronów i Athlonów XP jest odsłonięty wiec mogłem sobie kombinowac z pastą. A64 mają czapeczke, której puki co ruszac nie bede i powieszchni do smarowania jest dużo więcej. Edytowane 24 Sierpnia 2005 przez hardy99 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matdys Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Nom prawie cała. Tak na oko zostało 1/6. Ta pasta była jakas taka dziwna, gruba i zle sie rozprowadzała, wiec by posmarowac cały proc musiałem jej troche dac. 1612249[/snapback] Nie chce sie przywalac, ale jak wywalisz prawie cala tubke to zamiast chlodzic pasta moze zaczac przeszkadzac w prawidlowej stycznosci :unsure: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 (edytowane) @hardy99 Przy aplikacji pasty na procesory w "czapkach" stosuje się technikę "ziarna ryżu". Na środek "czapki" - tam gdzie jest rdzeń - dajesz ciutke pasty, dosłownie tyle aby uzupełnić ew. rysy na "czapce" i spodzie radiatora (ew. bloku). Nie staraj się jej rozsmarowywać samemu, zrobi to za Ciebie doskonale sam docisk radiatora do powierzchni "czapki". Powtarzam: pasty ciutka, dosłownie "ziarno ryżu" (!). I jak możesz to daruj sobie to dziwne smarowidło od Freezera, kup coś normalnego, czyt.: "Arctic Silver 5" lub ew. "Arctic Ceramique". Edytowane 24 Sierpnia 2005 przez Boxster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba1978 Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Nastepny wyniczek :wink: PRIME Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Nastepny wyniczek :wink: 1612420[/snapback] Widać że ci się nudzi ;) Co do proca to chyba nie musze nic więcej dodawać ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Żaba26, ty widziałeś może na swoim kompie ostatnio cos innego niz Spi/Prime :lol: A tak poważnie - ten procek jest niesamowity, nawet pomijając kwestie chłodzenia.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba1978 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Żaba26, ty widziałeś może na swoim kompie ostatnio cos innego niz Spi/Prime :lol: A tak poważnie - ten procek jest niesamowity, nawet pomijając kwestie chłodzenia.... 1612611[/snapback] No nie przesadzajmy Spi to juz dawno nie bylo u mnie w kompie :lol: Widać że ci się nudzi ;) Co do proca to chyba nie musze nic więcej dodawać ;) 1612551[/snapback] Troche sie nudzi B) , wiec zabijam czas takimi duperelami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...