Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

2 wentyle wyciągające działać będą ze stałą prędkością 1900obr

3 chuchające zależnie od temp. od 1000-1500 obr

czyli prawa fizyki powinny być zachowane :)

1620625[/snapback]

Cóż mimo że to TO jak byk to jednak wymaga skomentownia, bo ktos przeczyta i jeszcze uwierzy.

Na wydajnośc wiatraka nie wpływa tylko prędkość obrotowa, ale średnica, profil i liczba łopatek wirnika, średnica. To co piszesz mogłobybyć prawdą tylko i wyłącznie gdyby wszystkie te wiatraki były tego samego typu (pomijając wszelkie grile mające wpływ na wydajność)

Jak już tak chcesz bilansować to zobacz jakie krzywe oprzepływu powietrza mają te wiatraki albo choć jaką mają wydajność i na takie podstawie licz.

@eou

Jak nie masz zamieru kręcić to nie tylko wystarczy zwykły proc ze sklepu ale i standardowy BOXowy wentyl da sobie radę (chyba że chcesz coś cichszego) warto się jednak postarać o lepszą pastę niż ta w zestawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy wszystkie pasty muszą się "wygrzać" żeby osiągnąć dobre przewodnictwo ciepła ? bo mój venice na co dzień chodzi na 2,5ghz 1,45V i wcześniej było 34C w idle a teraz jest 30C :) BOX cooler i pasta. zastanawiam się czy opłaca mi się zmienić na freezera 64 żeby temp była niższe

Edytowane przez molimo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tego to nie wiem :D Venice 2,7Ghz 1,525V stres 47C

sprawdziłem temp otoczenia taka sama jaka była ;)

Edytowane przez molimo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

molimo jezeli uzywasz ceramiq to musi sie wygrac, ale jezeli AS5 to nie, nie wiem jak to wyglada z tym glutem co jest na boxie, bo boxa mialem za krotko zalozonego.

PS: swoja droga duze napiecie potrzebujesz na to 2,7 Ghz :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom troszkę. założyłem freezera64 i teraz na 2,7Ghz mam w stresie 40C :) od razu zobaczyłem serie procka: LBBLE 0522CPAW

co to za seria ??

Edytowane przez molimo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde przekochane ciekawe czy pociągnie więcej ... mogę mu zapuścić do 1,6V ? nic się nie stanie ?

1622945[/snapback]

Czy możesz dać ? Pewnie że możesz nikt ci nie broni choć jak na co dzień to bym nie polecał… A na przyszłość radze poczytać bo ty pytanie było już zadawane X razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znowu ja czy mozecie rzucic okiem na tego screena, a dokladniej na to pole zaznaczone na czerwono czy mowi wam to cos czy raczej nie ?

Dołączona grafika

A moze by tak ktos z was co ma zalozmy Venice 3000+ np.z 21 i 15 tyg zrobilby podobnego screena na tym samym programie i bysmy porownali czy w tym miejscu beda te same dane czy jakies inne. Co wy na to ? Dodam tylko ze jest to program "AMDCpuid"

Edytowane przez Kicha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2,7GHz @ 1,42v

2,8GHz @ 1,42v

Jak na razie sprawdziłem 2,7GHz i biega jak było obiecane.

1623128[/snapback]

a chodzą na stabilnie na 3GHz ? jak tak to na jakim napięciu ?

P.S. Czy procki Venice E6 mogą chodzić na codzień (cały czas) stabilnie na napięciu 1.65 - 1.7 V ? Jeśli tak to jaka może być bezpieczna temperatura w stresie ?

Edytowane przez Tranquility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzić będą, pytanie tylko jak długo... A jak jeszce puścisz takiego na wysokim taktowaniu - powiedzmy w okolicach 2,9 GHz to masz zgrabną patelnię. Ja bym nie przekraczał na co dzień 1,55V. Owszem, do testów można sie bawić powyżej 1,6V, ale jak kilka przypadków z tego forum pokazało, jeszcze na dłuższą wysokie napięcie dla Venice nikomu na dobre nie wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a chodzą na stabilnie na 3GHz ? jak tak to na jakim napięciu ?

P.S. Czy procki Venice E6 mogą chodzić na codzień (cały czas) stabilnie na napięciu 1.65 - 1.7 V ? Jeśli tak to jaka może być bezpieczna temperatura w stresie ?

1623905[/snapback]

No bez przesady raptem dwa może trzy proce z forum umieją w normalnych warunkach (czyli bez minusa) zrobić 3GHz więc po tych bym się na pewno tego nie spodziewał, mowa oczywiście o SP2k4 stable. Proce są do składanych przeze mnie komputerów i działają zgodnie z tym co było gwarantowane i mi to wystarczy a co przyszły właściciel będzie z tym robił już nie moja sprawa. Co do napięcia 1,7v to jak masz AC/WC to na pewno na co dzień nie jest polecane parę osób już zabiło procesory z napięciem powyżej 1,6v, i tu się w 100% zgadzam z Hanu 1,55v na co dzień to absolutny max.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez przesady raptem dwa może trzy proce z forum umieją w normalnych warunkach (czyli bez minusa) zrobić 3GHz więc po tych bym się na pewno tego nie spodziewał, mowa oczywiście o SP2k4 stable. Proce są do składanych przeze mnie komputerów i działają zgodnie z tym co było gwarantowane i mi to wystarczy a co przyszły właściciel będzie z tym robił już nie moja sprawa. Co do napięcia 1,7v to jak masz AC to na pewno na co dzień nie jest polecane parę osób już zabiło procesory z napięciem powyżej 1,6v, i tu się w 100% zgadzam z Hanu 1,55v na co dzień to absolutny max.

1624183[/snapback]

Dzięki za info :D No właśnie ja mam 2.8GHz@1.55V - i zastanawiałem się nad przesiadką na 3Ghz ale tylko jeśli by działało napięcie do 1.55V ale w takim wypadku widzę że nie ma to sensu...

P.S. Sorki za OT ale przy okazji chciałem się spytać może ktoś przypadkiem posiada te słuchawki bezprzewodowe i mógłby się o nich wypowiedzieć lub poleca jakieś inne do kompa... jakby co to na PM :)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21142#

Edytowane przez Tranquility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :D ostatnio przez tydzien bawilem sie w O/C mojej nowej platformy.. niestety wyniki sa mozna powiedziec delikatnie do bani :D

memki sa ok (tccd) czysty GM Quick (35 minut) na 300, 2,5-4-3-7 dobre alphy, ale SP wywala. I tutaj pytanie.. czy to mozliwe zeby 0517 DPAW nie lecial 9X300 na... 1,475 bios... probowalem pozniej 1,5 to samo... 1,55 bios to samo.... 1.6V to samo! :/ gadalem z Hanu o pamieciach mowil ze raczej sa ok wiec czy ten proc to az taka padaka czy szukac odpowiedzi gdzie indziej? :/

Edit;

dodam ze powylaczalem FDC controller, IEEE, USB calkiem, Ide channel 1, Serial port, i costam jeszcze, ale to raczej pomoze a nie przeszkodzi? Mam grafike wsadzona w dolny slot i zworki zrobione na SLI (te 6 na mobo) w biosie mam w konf PCI-e NC NC takze jest ok (podobno).

Edit2:

dodam ze sys to winda X64, nowka instalacja, drivery nvidii 6.66 instalowalem IDE SW, Audio i te pierwsze (chipset?). Do tego dorzucilem nforceware do grafy 77.77. Mysle ze to nie ma wplywu ale podaje... czym testowac proca pod Dosem? (tak zeby sie dalo z CD zabootowac)

Edytowane przez Saimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...