Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

siemka Wam ... Wczoraj czyscilem sobie kompa i postanowilem looknac na partie mojego proca ... Jako ze leci okolo 2.7 - 2.8 GHz bylem ciekaw coz to za okaz.. Oto foto przedst. oznaczenia.. Znacie taka partie ? Wydaje mi sie jakas nietypowa .. Moze sie mysle ale nie lapie sie na tych partiach, wiec oswieccie mnie plz ;)

pozdro

post-19142-1129461646_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka Wam ... Wczoraj czyscilem sobie kompa i postanowilem looknac na partie mojego proca ... Jako ze leci okolo 2.7 - 2.8 GHz bylem ciekaw coz to za okaz.. Oto foto przedst. oznaczenia.. Znacie taka partie ? Wydaje mi sie jakas nietypowa .. Moze sie mysle ale nie lapie sie na tych partiach, wiec oswieccie mnie plz ;)

pozdro

1702430[/snapback]

33 tydzień 05, ile V potrzebujesz, żeby poszedł na 2,7 GHZ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okolo 1.63 ;/ ale daje rade :D ile Wam max wstawaly proce ? moje kiedys na 1.75 :blink:  wstal na 2980 ale zara umarl :P a na standardowym 1.4 chodzi na 2.5 ghz

1702537[/snapback]

yyyy :huh: jak umarl? to znaczy ze reanimowales go, czy masz teraz drugi, piszesz troche nie spojnie, wyglada, ze caly czas piszesz o jednym procu, ale jak proc umiera to juz raczej nie zmartwychwstaje :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie a czy przy chlodzeniu TT beetle mozna ustwic na 20minut 1,65V?  w sumie mialem tak przy napieciu 1,6V i nic mu nie bylo!

1701085[/snapback]

Ja miałem 1,65 na ac freezer 64przy pare godzin, pozniej na wc 1,8 przez pare godzin i proc zywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj problem jest tego typu, ze standardowo Athlonik "Venice" taktowany jest 2,26 Ghz, a po podkreceniu minimalnie szyna FSB o 16 Mhz (z 200) na 2,38 to wtedy ja wale w poniewaz juz jest niestabilnie . a dokladnie to dzieje sie tak:

1. Odpalam SuperPi i wsio chodzi elegancko na tescie 32M, lecz po uruchomieniu save'a we FAR CRY i error z dzieleniem przez zero i co nastepuje R E S T A R C I K

2. Aha! Przy starcie "POWER ON" komp nie zawsze rusza za 1. razem (wiem, wiem powiecie problem ze 'stable' ale wcia nie kumam dlaczego )

Oczywiscie bez OC gra chodzi normalnie i nie ma blue screena. I podwyzszalem napiecie na procku ze 1,4 na 145 V i zwiekszalem takt RAMU aby bylo synchronicznie z CPU. Wszystko sprawdzalem! Pamiec MemTestem i jest OK, grafe tez, zasilka daje napiecie w normie. Chcialbym podkrecic procka bo wiem ze Venicy do tego sa idealne wrecz. Jesli myslicie o chlodzeniu to mam BigTyphoona z pasta Arctic Silver 5 i ok 65*C w stresie.

Brak mi slow Overlockerzy laczcie sie i pomozcie bo przecie nie bede jechal na nominalnych ustawieniach z takim sprzetem za duza kaske (GF 7800 GT, 1 gb Kingston HyperX)

PS. Na "THE END" dodam, ze biosik tez najnowszy.

Aktualne ustawienia to:

HTT 3x (normal V), proc 230 Mhz x 11 (1,5 V) = ok. 2,5 Ghz, ram 133 Mhz i najwyzsze timingi (2,8 V) i NIC...sypie sie! Helpik :-| DA SIE COS ZROBIC???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj problem jest tego typu, ze standardowo Athlonik "Venice" taktowany jest 2,26 Ghz, a po podkreceniu minimalnie szyna FSB o 16 Mhz (z 200) na 2,38 to wtedy ja wale w  poniewaz juz jest niestabilnie  . a dokladnie to dzieje sie tak:

1. Odpalam SuperPi i wsio chodzi elegancko na tescie 32M, lecz po uruchomieniu save'a we FAR CRY i error z dzieleniem przez zero i co nastepuje R E S T A R C I K

2. Aha! Przy starcie "POWER ON" komp nie zawsze rusza za 1. razem (wiem, wiem powiecie problem ze 'stable' ale wcia nie kumam dlaczego  )

Oczywiscie bez OC gra chodzi normalnie i nie ma blue screena. I podwyzszalem napiecie na procku ze 1,4 na 145 V i zwiekszalem takt RAMU aby bylo synchronicznie z CPU. Wszystko sprawdzalem! Pamiec MemTestem i jest OK, grafe tez, zasilka daje napiecie w normie. Chcialbym podkrecic procka bo wiem ze Venicy do tego sa idealne wrecz. Jesli myslicie o chlodzeniu to mam BigTyphoona z pasta Arctic Silver 5 i ok 65*C w stresie.

Brak mi slow Overlockerzy laczcie sie i pomozcie  bo przecie nie bede jechal na nominalnych ustawieniach z takim sprzetem za duza kaske (GF 7800 GT, 1 gb Kingston HyperX)

PS. Na "THE END" dodam, ze biosik tez najnowszy.

Aktualne ustawienia to:

HTT 3x (normal V), proc 230 Mhz x 11 (1,5 V) = ok. 2,5 Ghz, ram 133 Mhz i najwyzsze timingi (2,8 V) i NIC...sypie sie! Helpik  :-| DA SIE COS ZROBIC???

1702668[/snapback]

lol czlowieku 65C na procu za pomnij o podkrecaniu to nie athlon xp zaabijesz go taka temperatura, w normalnej pracy przy stresie nie powino przekraczac sie 50C, moze masz syndrom krzywej czapeczki bo ja przy 2,7 w stresie 50C nie przekraczam w stresie, na boxowym chlodzeniu i ceramicznej pascie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie widzialem jescze w jednym sklepie Venice E3 0521 BPIW BOX. Teraz moje pytanie ktos mial ta serie. Nie wiem czy sie oplaca w ciemno zamienic mojego (jak w podpisie stabilnie 2650 1,6 V) na ten 21 tydzien.

Moj na WC z lodem przeszedl spi16 na 2750 ale napiecie 1,72 V cpu-z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie widzialem jescze w jednym sklepie Venice E3 0521 BPIW BOX. Teraz moje pytanie ktos mial ta serie. Nie wiem czy sie oplaca w ciemno zamienic mojego (jak w podpisie stabilnie 2650 1,6 V) na ten 21 tydzien.

Moj na WC z lodem przeszedl spi16 na 2750 ale napiecie 1,72 V cpu-z.

1702903[/snapback]

to cos slabo

ja mam boxa e3 0521apbw i przy mojej slabej zasilce 2,7 na 1,525 a 2,6 1,4, winna tu moja zasilka ktora chem wymienic nie wydala poporstu wieskzego oc napiecia sie krzacza ale i tak mam lepszy wynik od ciebei wiec czy sie oplaca? a jak masz dobra zasilke do tego to sam wiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie podales jakie masz mobo

2. przy 65'C to ten proc umiera :]

3. najpierw piszesz ze podnosisz fsb z 200 na 216 a pozniej, ze 230x11 1,5V.... o co chodzi

1702873[/snapback]

Juz poprawiam: :mur:

1. Gigabyte GA-K8N Ultra Sli z A64 3500+

2. Wiem ze duzo ale wytrzymuja ponoc do 70*C (zreszta i tak nie znam wiarygodnego progsa do temp.)

3. Pozniej zmniejszylem HTT z 5x na 3x i tak kombinowalem zeby choc poszlo raz full stable.............ale niestety chyba zostane przy 2,26 Ghz

Jedynie co mnie jako tako zadowala to to ze pamiatki HyperX Kingston'a 2x512 w chodza BY SPD na 200 Mhz, 1,5 CAS, 2-2-2-5-7-9-1T co mi daje transfer do CPU 2263 MB/s

TAK BARDZO BYM CHCIAL WYCISNAC COS WIECEJ ALE NIE MOGE ANI KAPKI. Jestem juz :oops: zrozpaczony jak widze ze taki Venice 3000+ na forum hula na 2,9 Ghz. UUUUUEEEEEEE hlip, hlip...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz poprawiam:  :mur:

1. Gigabyte GA-K8N Ultra Sli z A64 3500+

2. Wiem ze duzo ale wytrzymuja ponoc do 70*C (zreszta i tak nie znam wiarygodnego progsa do temp.)

3. Pozniej zmniejszylem HTT z 5x na 3x i tak kombinowalem zeby choc poszlo raz full stable.............ale niestety chyba zostane przy 2,26 Ghz

Jedynie co mnie jako tako zadowala to to ze pamiatki HyperX Kingston'a 2x512 w chodza BY SPD na 200 Mhz, 1,5 CAS, 2-2-2-5-7-9-1T co mi daje transfer do CPU 2263 MB/s

TAK BARDZO BYM CHCIAL WYCISNAC COS WIECEJ ALE NIE MOGE ANI KAPKI. Jestem juz  :oops: zrozpaczony jak widze ze taki Venice 3000+ na forum hula na 2,9 Ghz. UUUUUEEEEEEE hlip, hlip...

1702942[/snapback]

ehmm jakbsy poczytal na forum to ostatno gigabyte tak sie popsul ze caly czas na niego jada, nie nadaje sie wogle do OC

btw napewno dobrze podales ten transfer? bo ja na twinmos twister 180 MHz 2-3-3-8 1T wyciagam prawie 5000 MB/s, masz walczony napewno dual?

nie chcem martwic ale chyba muszisz wymenic plyte jak chcesz sie bawic w OC, od dawna wiadomo, ze na gownianej plycie nawet super proc nie da z siebie duzo, widac ze masz kase wiec, sugeruje dfi NF4 ultra, ona zawiesc nie powinna,

moze za daleko poszedlem, najpierw sproboj podzialc cos, a moze cos madrego tu jescze napisza, popatrz na poradniki jak podkrecac tez tu sa mzoe nie umiejetenie to robisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba troche przesadzasz, miałem jzu 4 gb pod a64, 2 pod s754, 2 pod s939 i kazdy bez problemu powyzej htt300 działął, wiec tu raczje płyta nie jest jakims ogranicznikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehmm jakbsy poczytal na forum to ostatno gigabyte tak sie popsul ze caly czas na niego jada, nie nadaje sie wogle do OC

Jak ma sie "jakiegos" proca to i ta płyta dobra, fakt dfi to nie jest, ale nie gadaj ze jest az taka beznadziejna... Mam ten sam model, a cos wyciagam :wink:

Dołączona grafika

PS tak leci na codzien, max to 2,9 na 1,55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no poczytalem kilka tematow na tweaku o plytach gigabyte i zawsze zdazaja sie z nimi jakies seki, takze albo oni trafiali na kijowe sztuki albo wy na dobre

, pozatym napisalem jescze ze moze zle podkreca i ze ktos madrzejszy sie odezwie w tym wypadku inni walsciciele tych plyt, skoro wy mowicie ze chodza one dobrze, to wynika ze on robi gdzies blad albo ma wadliwa sztuke

btw nigdzie nie napisal jaka to seria proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze ja mam gigabyte k8nsc i nie masm z nim zadnego problemu prucz barku odczytu temp CPU! w everescie nigdzie nie ma ani mbm ani sdpeedfanie kurcze co teraz?

1703098[/snapback]

Hm..dziwna sprawa. :huh: Mam ta sama płyte i żadnego problemu. Spróbuj w biosie nacisnąć CTRL + F1 ... wyskoczy więcej opcji (czyt. OC) może wtedy się naprawi. A jaki masz bios? Ja mam F6 i aż miło wszystko chodzi. Mój Venice to E6 ale i tak czuje w nim potencjał - 1,39v i 2,2 Ghz. B) Zreszta wszystko pisze w sygnaturce.

Jeśli nie masz tego najnowszego biosa to zaktualizuj może wtedy będzie dobrze. Gdy to nie pomorze to... idz do sklepu :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol czlowieku 65C na procu za pomnij o podkrecaniu to nie athlon xp zaabijesz go taka temperatura, w normalnej pracy przy stresie nie powino przekraczac sie 50C, moze masz syndrom krzywej czapeczki bo ja przy 2,7 w stresie 50C nie przekraczam w stresie, na boxowym chlodzeniu i ceramicznej pascie

1702725[/snapback]

Nie strasz ludzi 50C bo pozniej przychodza mi tacy na gg i marudza ze 50 stopni to duzo... wg mnie maxymalna optymalna temperatura to 60 stopni, powyzej mozna sie juz martwic.

Spotkalem sie z Newcastle które pracowaly przy temp 65-70stopnie bez problemowo.

1. nie podales jakie masz mobo

2. przy 65'C to ten proc umiera :]

3. najpierw piszesz ze podnosisz fsb z 200 na 216 a pozniej, ze 230x11 1,5V.... o co chodzi

1702873[/snapback]

przy 65 stopniach nie umrze, ja doprowadzilem procka do temperatury wrzenia i nic mu nie bylo (ponad 100 stopni jak by ktos nie wiedzial:)

Krecil sie dalej bez problemu tak jak wczesniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz piter, ty doporowadzales do 100C a komus przy 62 umaral, tak samo ktos puszczal napiecie 1,75!! i nic nie bylo, a komus zmarl przy 1,6, dlategto sa bezpieczne temp i napiecia dla ktorych nie ma prawa pasc, a dalej to juz szczescie, a jak koles ma prawie normalny zegar i w stresie 65 to jak podniesie wiecej tatowanie to przezciez jescze urosnie a napisales sam ze powyzej 60 to sie mozna martwic, nie strasze, tylko jak ktos ma kase na drugi proc to spoko niech sobie jajecznice smarzy na nim i puszcza na 2v, ale nei che miec kogos na sumeniu bo powiem ze a spoko 65 to sie nic nie stanie, dawaj, ktos zbieral na proca przez pol roku a potem frustracja i zlosc na mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz piter, ty doporowadzales do 100C a komus przy 62 umaral, tak samo ktos puszczal napiecie 1,75!! i nic nie bylo, a komus zmarl przy 1,6, dlategto sa bezpieczne temp i napiecia dla ktorych nie ma prawa pasc, a dalej to juz szczescie, a jak koles ma prawie normalny zegar  i w stresie 65 to jak podniesie wiecej tatowanie to przezciez jescze urosnie a napisales sam ze powyzej 60 to sie mozna martwic, nie strasze, tylko jak ktos ma kase na drugi proc to spoko niech sobie jajecznice smarzy na nim i puszcza na 2v, ale nei che miec kogos na sumeniu bo powiem ze a spoko 65 to sie nic nie stanie, dawaj, ktos zbieral na proca przez pol roku a potem frustracja i zlosc na mnie

1703932[/snapback]

mój tez kiedys mial 100 stopni bo byl xle wentylator załozony i zyje do dzisiaj, wiec nie ma co panikowac ze natychmiast sie spali, kwestia jest tylko na jakiej temperaturze bedzie uzywany w trybie ciągłym. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to cos slabo

ja mam boxa e3 0521apbw i przy mojej slabej zasilce 2,7 na 1,525 a 2,6 1,4, winna tu moja zasilka ktora chem wymienic nie wydala poporstu wieskzego oc napiecia sie krzacza ale i tak mam lepszy wynik od ciebei wiec czy sie oplaca? a jak masz dobra zasilke do tego to sam wiesz

1702924[/snapback]

Napisalem ze "moj" procek 17tydz tak poszedl. Dlatego zastanawiam sie czy w ciemno brac ten 21 tydz BPIW. Bo Boxa nikt mi nie sprawdzi. Moze ma ktos procka z tej parti.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisalem ze "moj"  procek 17tydz tak poszedl. Dlatego zastanawiam sie czy w ciemno brac ten 21 tydz BPIW. Bo Boxa nikt mi nie sprawdzi. Moze ma ktos procka z tej parti.

1704401[/snapback]

Pamietaj z drugiej strony ze oemy w firmach bardzo często sa przebierane a boxy maja plombe i masz wieksza szansę na kręćliwy model. Ja bym wziął 21 tydzien to dobry tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na benching to nawet za mało, do 24/7 nie polecam przekraczac 1.55-1.6v :wink:

1704469[/snapback]

Zgadzam sie z tobą, dodam jeszcze ze starsze procki (do 30 tygodnia 2005 roku.) padały przy napieciu 1.55v (kontrolery pamięci). Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...