Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

Masz jakis kiepski miernik skoro Ci napiecia nawet nei drgna, przy idle/load napenwo jest jakas roznica :)

1710694[/snapback]

anteca 550W nigdy nie widziales widac

specjalnie wyciagnelem miernik ponownie

napiecie na moim mierniku przeskakuje wciaz z 12.02 - 12.05 ale on ma juz slaba baterie .. wiec podlaczylem 2 mierniki .. drugi kolegi ze swieza bateria .. a i lepszy od mojego (mj to po 15zl chodzi :P)

.. po wlaczeniu prime smal ftt napiecie zmienia sie raptem o 0.01v .... 12.04

proca lata 1.525v (bios) 2750mhz ... memki 250 @3.3v

wczeniej testy wykonwywalem na 2700mhz 1.45v i memkach lajtowo na 225mhz 2.9v

wiec roznica mogla byc na tyle mala ze nie drgalo... aczkolwiek i tak uwazam ze 0.01 to nic ..

jakbys nie wierzył to kliknij

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

anteca 550W nigdy nie widziales widac

specjalnie wyciagnelem miernik ponownie

napiecie na moim mierniku przeskakuje wciaz z 12.02 - 12.05 ale on ma juz slaba baterie .. wiec podlaczylem 2 mierniki .. drugi kolegi ze swieza bateria .. a i lepszy od mojego (mj to po 15zl chodzi :P)

.. po wlaczeniu prime smal ftt napiecie zmienia sie raptem o 0.01v .... 12.04

proca lata 1.525v (bios) 2750mhz ... memki 250 @3.3v

wczeniej testy wykonwywalem na 2700mhz 1.45v i memkach lajtowo na 225mhz 2.9v

wiec roznica mogla byc na tyle mala ze nie drgalo... aczkolwiek i tak uwazam ze 0.01 to nic ..

jakbys nie wierzył to 1711606[/snapback]

Nieźle :D

Moze kiedy zobacze na swojej zasiłce Load/idle @ 3,28Ghz ...

A miernik masz profi (mam idento za 20 czy 25 z sonda temperatury )

Chociaż mniernik kolegi ładniejszy :? w takim fajowym kondoniku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

keidys pisalem ze mam niskie temp proca wczoraj zapuscilem mu pi i 3dmarka 2005 i proc ma 25C wiec dotknalem reka moj radiator i szcerze sie zdziwilem bo byl znacznie chlodniejszy od mej reki tak na oko to wzialem dzisiaj sprawdze mirnkiem jakie jest temp radiatora chociaz bede wiedzial cos:) choc duzo mi to nie da,

a i odpowiedzcie czy zapuszczaliscie jzu 1,7V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie pomiaru napięć miernikiem:

1.Jeżeli pomiar napięcia jest wykonywany na innym molexie to pokazuje nam rzeczywiste napięcie podawane z zasilacza.

2.Natomiast rzeczywiste napiecie (np +12V) podawane na płytę pod obciązeniem jest różnicą napięcia zasilacza minus spadek napięcia na przewodach (iloczyn prądu obciążenia i rezystancji przewodów).

3.Dlatego jak najbardziej ma sens mod Chaosa(z 20 pin na 24pin dodatkowe doprowadzenie 4 pin z molexa) gdyż zmniejsza wypadkową rezystancje przewodów zasilających a co za tym idzie zmiejsza spadek nap na przewodach zasilających.(natomist sama przelotka nic nie daje wrecz przeciwnie powiększa wypadkową rezystancję)

4 Rzeczywisty pomiar miernikiem należało by wykonać wpinając się w punkcie gdzie to obciążenie występuje( np linia +12V w 24pin wtyczce). :wink:

Edit 12:41

@Chaos

Jeżeli jest tak jak mówisz oznacza to że spadek napiecia na przewodach jest bardzo minimalny,czyli do pominiecia,moje rozważanie było czysto teoretyczne,nie sprawdzałem tego w praktyce; nap miernikiem mierzę na innym molexie(wygodniej) i jest stabilne nie to co pokazuje Smartguardian. :wink:

Jak robiłeś pomiar w atx komp był mocno obciążony?

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w atx mam te same napiecie co na molexie

widac to zreszta jak robilem tego moda na 24pin bo wpinalem sie wlasnie w atx

http://members.lycos.co.uk/chaosik/ht/20-24/pointless12.jpg

edit:

@Ricci: standard ... prime small ftt

trzeba brac pod uwage ze AntecTP 550 to kawal zasilatora... w innych moze byc gorzej

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna sprawa dotycząca tego co pisze Ricci, dużą role odgrywają też przekroje przewodów, podpiałem kiedyś megashita 350 zamiast szefa 360W i po około 20 minutach pracy kable w pobliżu wtyki Atx były gorące :D ( w stresie pewno by sie ilolacja zaczęła topić :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna sprawa dotycząca tego co pisze Ricci, dużą role odgrywają też przekroje przewodów, podpiałem kiedyś megashita 350 zamiast szefa 360W  i po około 20 minutach pracy kable w pobliżu wtyki Atx były gorące :D ( w stresie pewno by sie ilolacja zaczęła topić :D )

1715118[/snapback]

samobójca .. podlaczyles to tego czegoś kompa? Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i sprawdzilem miernikiem temp radiatora podczas pi no i na 2,2Ghz i 1,4V (pokazuje cpu z 1,37) 30C a w odczytach 25C no wiem ze mierzylem sam radiator ale jest jzu roznica. mierzyliscie kiedys jaka roznca jest pomiedzy temp z czytnikow a jaka jest radiatora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i sprawdzilem miernikiem temp radiatora podczas pi no i na 2,2Ghz i 1,4V (pokazuje cpu z 1,37) 30C a w odczytach 25C no wiem ze mierzylem sam radiator ale jest jzu roznica. mierzyliscie kiedys jaka roznca jest pomiedzy temp z czytnikow a jaka jest radiatora?

1715331[/snapback]

mam czujke z Aerogate wepchana miedzy miedziane zeberke prawie przy samym procu..

procek pokazuje mi w smartguardianie 35-36* .. AG3 36.4

wlaczam prime small ftt (2750 1.525v bios)

po minucie .. smartguardian 52* .. Ag3 46.4*

po 3min .. smartguardian 56* .. Ag3 49.5*

podkrecilem wiatraki na maxa

po 6min .. smartguardian 52* .. Ag3 45.4*

jesli ci to w czyms pomoze ... pentagram alcu 92 na 1900rpm (3k max)

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chaos

na czujke wieje powietrze z wentyla wiec dlatego troche temp nizsza , wez to pod uwage

1715797[/snapback]

nie wieje ... bo jest futro na coolerze ;]

a pozatym coooler jest tak zbudowany ze ma taka "rureczke" trzymajaca wkolo listki .. i czujka jest pod nia wlozona ... po prostu ac nie nadarzy odbierac tego ciepla i juz ;]

siakies heatpipe'y to jeszce polbiedy.. ale same al i cu nie da rady ;]

nie zapominajmy ze A64 maja czujnik temp. w jądrze

i tak ciesze sie ze mam 2750 na coolerku za 50zł ;]

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki chaos za poswiecenie czasu, czy slyszeliscie o kims kto na AC puscil Venice na 1,7V? bo ja sie przymierzam jzu mailem na 1,65V ale te 0,5V wiecej mnie przeraza troszke. moj model jest uparty jakis tzn potrzebuje dowoltowania duzego

chaos te Twoje temp sa w miare niskie jak masz jakiegos wicherka za 50zl ja zapewne mam nizsze temperatury no moze nie mam wydajnego WC ale mam za to bardzo wydajne AC ThermalTake Beetle i mysle ze przy maxymalnych obrotach nie powinienem przekroczyc 60C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki chaos za poswiecenie czasu, czy slyszeliscie o kims kto na AC puscil Venice na 1,7V? bo ja sie przymierzam jzu mailem na 1,65V ale te 0,5V wiecej mnie przeraza troszke. moj model jest uparty jakis tzn potrzebuje dowoltowania duzego

chaos te Twoje temp sa w miare niskie jak masz jakiegos wicherka za 50zl ja zapewne mam nizsze temperatury no moze nie mam wydajnego WC ale mam za to bardzo wydajne AC ThermalTake Beetle i mysle ze przy maxymalnych obrotach nie powinienem przekroczyc 60C

1716011[/snapback]

Mysle że spokojnie przekroczy ci 60 stopni przy 1.7v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby ktoś zwątpił w moc anteca 550W - to nie jest zasilacz...... to potwór :wink:

Linia 12v miedzy 1.8ghz 1.1v idle a 3ghz 1.75v prime + 3dm o 0.01v w molexie jak i w 4pin :D . 5v i 3.3v nawet nie mają zamiaru się ruszyć :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1716011[/snapback]

hehe, ja jestem tym hardcore'owcem :]

2520 MHz 1,69V według smartguardian :lol: chodzi prawie nonstop tak od 2 miesięcy, temperatura max w stresie 55C na freezer64 puszczony na 5V... więc źle nie jest :] i proc żyje <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, ja jestem tym hardcore'owcem :]

2520 MHz 1,69V według smartguardian  :lol: chodzi prawie nonstop tak od 2 miesięcy, temperatura max w stresie 55C na freezer64 puszczony na 5V... więc źle nie jest :] i proc żyje  <_<

1716467[/snapback]

nie ma bata dczyt masz zrypany.ale skoro chodzi to czemu nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xtreme Addict

o kurcze cos chyba serio masz walniety odczyt z temp ale mowisz ze caly czas Ci dziala to moze i ja sprobuje hehe a jaka masz temp w pokoju? i na takim napieciu masz jedynie 2520mhz? uuu

@mieciop

nom w sumie to teraz mam watpliwosci czy nie przekroczy wlasnie bo jescze nie sprawdzalem tego do jakiej temp amd gwaranuje ze sie nei spali? ja na bartonie mialem 90C a tu nie wiem

@Ziku

no niesamowite napiecie:) hehe a jakie chlodzenie i ile mhz wyciagnales?

Rozmawialem na gg z recordzista tweak'a w PI i powiedzial ze miale 2V na sandiego ale nie szlo wiecej niz 3200mhz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xtreme Addict

o kurcze cos chyba serio masz walniety odczyt z temp ale mowisz ze caly czas Ci dziala to moze i ja sprobuje hehe a jaka masz temp w pokoju? i na takim napieciu masz jedynie 2520mhz? uuu

@mieciop

nom w sumie to teraz mam watpliwosci czy nie przekroczy wlasnie bo jescze nie sprawdzalem tego do jakiej temp amd gwaranuje ze sie nei spali? ja na bartonie mialem 90C a tu nie wiem

@Ziku

no niesamowite napiecie:) hehe a jakie chlodzenie i ile mhz wyciagnales?

Rozmawialem na gg z recordzista tweak'a w PI i powiedzial ze miale 2V na sandiego ale nie szlo wiecej niz 3200mhz:)

1716631[/snapback]

Musisz to sprawdzic , ale wiem że temperatura w stosunku do napiecia(przyrost) rosnie do kwadratu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok tweakowcy.

Zakupilem Venice 3000+ i Asusa A8V i powiem tak:

wyniki w sandrze gorsze niz na Bartku 3200+ :o

Jedynie testy pamieci wypadaja sporo lepiej ale to jest chyba oczywiste.

Procka narazie nie testowalem niczym innym bo nie bylo czasu ale moze wy podsuniecie mi jakies konkretne benchmarki.

Prosze tez o krotki opis o/c tego cacka. Wiem ze to wszystko bylo ale przegladanie tylu stron nie napawa optymizmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie ściągnąłem IHS'a i jest super :D:D:D ..zaoszczędziłem tym zabiegiem 150-200 zl (miałem kupić chłodzenie)

Na początku troche bieda bo freezer nie potrafił się docisnąć do rdzenia i kurde 10*C wyzsze tempy w iddle (w stresie balem sie sprawdzić)

Ale potem wykorzystałem owego IHS'a i wsadziłem go między zapinke ta metalowa a miedziany ten cały styk od którego wychodzą heatpipy w górę..i jaki rezultat

W iddle temperatura spadła ..uwaga...aż o 2-3*C (teraz mam w iddle 28-30*C) ...a w stresie temperatura spadła o 15-17*C ... wcześniej dochodziło do 55-57*C...teraz nie przekracza 40*C :D:D:D

polecam zabieg każdemu kto tylko ma Venice ;]

POL-Silver w dlon i heja (troche se skóre obskubałem na palcach)

Edytowane przez RepsOn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie ściągnąłem IHS'a i jest super :D:D:D ..zaoszczędziłem tym zabiegiem 150-200 zl (miałem kupić chłodzenie)

Na początku troche bieda bo freezer nie potrafił się docisnąć do rdzenia i kurde 10*C wyzsze tempy w iddle (w stresie balem sie sprawdzić)

Ale potem wykorzystałem owego IHS'a i wsadziłem go między zapinke ta metalowa a miedziany ten cały styk od którego wychodzą heatpipy w górę..i jaki rezultat

W iddle temperatura spadła ..uwaga...aż o 2-3*C (teraz mam w iddle 28-30*C) ...a w stresie temperatura spadła o 15-17*C ... wcześniej dochodziło do 55-57*C...teraz nie przekracza 40*C :D:D:D

polecam zabieg każdemu kto tylko ma Venice ;]

POL-Silver w dlon i heja (troche se skóre obskubałem na palcach)

1718076[/snapback]

A jak u ciebie wplynął na częstotliwość? próbowales podkrecic wiecej? Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...