Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

tak, do testów, na codzień śmigam na 2600, 1.45v.. - poprostu więcej mi nie potrzeba.. na 1,55v stabilny jest spokojnie na 300x9

max jaki udało mi sie osiągnać, pracując w windzie to 2925MHz 1.62v ;) spi 16m jednak już nie policzy.

Edytowane przez arczi-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie jest tak

post-120729-1137369203_thumb.jpg

ale te 44 waty to mnie zastanwaaiaja jakas wersja mobile :blink: ciganie dobrze 2.7 przy 1.525 wiecej przy racjonalnych napieciach neichce isc ale ponoc moja plyta ma pabrdzo keipskie zasilanie i strzasznei neistabilne napiecia daje na vcore, mzoe kiedys wymienie na dfi i poleci n a3GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI to nie wszystko.. i te 3GHz to napewno nie tak hop siup ;)

a właśnie: często jest tak że przesiadając się na DFI dostajemy kopa w MHz ? czy raczej nie ma znaczenia? jesli tak to ile? pytam bo DFI nie mam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u niemiec 69C to powinne leciec ponad 3Ghz:) heheh

grzechu serilaka wiesz gdzie to jest? o ja jestes chyba pierwsza osoba na forum ktora wie gdzie ja mieszkam hehe a 30km z mojej miejscowosci tak mniej wiecej sa chojnice:) tam wlasnie mieskzales?

adamo kiedy zagnasz kompa na okno?

szkoda ze te plyty DFI jescze sa takie drogie i powiem nie tak latwo dostene w hurtowniach rzadko keidy jaka je ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje ostatnio zmiane platformy na 64-bitowa... i moja uwage zwrocila pewna aukcja na allegro (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82019609)

Jak opisuje tam sprzedawca, jest to nowy OEM'owy A64 3000+ Venice na s.939... za 499 zł.... czy to aby nie (za) malo?

Mam pewne podejrzenia co do ceny (i wiarygodosci podawanych informacji) tego produktu i nie wiem czy licytowac... Jak wy myslicie? moze ktos kiedys prowadzil interesy z tym gosciem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom raczej to nie byloby mozliwe bo 3100mhz to jzu jest potrzebne wc a okno tez w sumie chyba tyle az nie daje nie wiem zalezy ile C za oknem:)

nie daje? zobacz w pójd podpis na samym dole, temp 5 stopni przy tylko otwartym oknie balkonowym ! na jakim WC tyle osiągnę? a co sie będzie działo na parapecie.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a właśnie: często jest tak że przesiadając się na DFI dostajemy kopa w MHz ? czy raczej nie ma znaczenia? jesli tak to ile? pytam bo DFI nie mam :wink:

Było kilka opisów że po zmianie mobo proc dostał kopa max, jaki zauważyłem to było +80MHz ale to było tylko kilka takich opisów. Osobiście bardziej wierze że to ram przestał „blokować” po wgraniu odpowiedniego biosu i/lub ręcznym ustawieniu/dopasowaniu timingów pod konkretne kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mardok a mzoe byc wina ramu a nie plyty? bo jak pogrzebalem w alpha timngach to dostalem jescze 80MHz wiecej, ale ogolnei komp ama cos opory przy pracowaniu na wysokich czestoltiwosciach i albo jest cos na plycie albo w ramie, bo nawet ustawienie ich na 200MHz nic nei dalo a zmaina alpha timingow dala, a i ma probelm z wysokim fsb 7x320 to wynik jaki si ei udalo osiganc na mneijszyszch mznnoznikach jzu nei probowalem ale to jest kolo 2,2GHz a chodzi spokojnie jako 9x300 2,7GHz, plyta czy ram a moze to i to i w tym przyapdku dfi by bradzo bradzo pomogla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ten post moze powinien byc w innym miejscu, ale dotyczny Venice i pokazuje chytrosc i szukanie naiwniakow wsrod potencjalnych klientow (Renomowany sklep - KRAKÓW)

Jakis czas temu zakupilem na Allegro w dobrej cenie dobrego Venice (ADA 3000 DAA4BP LBBLE 0519GPMW Z701646E52592)

Niestety po kilku dniach padł, z przyczyn mi nie wiadomych, odesłalem go do sklepu gdzie był zakupiony, po wczesniejszej konsultacji z panem z serwisu) Chodziło oto, ze gwarancja byla kserem orginału i myslalem, ze bedzie nie lada kłopot, ale okazało sie ze wszystko jest ok.

Ale,

Termin zgłoszenia reklamacyjnego wynosił 28 dni :blink: ( z tego mi wiadomo to jest 14 dni, a gdyby cos to moze to sie wydłuzyc do 28 dni po uprzedniej informacji o zaistniałej sytuacji) Nic nie mowilem, bo ucieszyłem sie ze mimo ksero, reklamacja przeszła.

Dzis otrzymałem paczke i ucieszony rozpakowałem ją i co i .... ZONK :angry:

- Opakowanie jest to samo co co wysłalem do serwisu z uszkodzonym procesorem

- Co za tym idzie opakowanie jest otwarte (pan w serwisu uswiadomił mnie, ze tak robia z kazdym boxem, w celu sprawdzenia czy jest kompletny)

- Na procesorze sa odciski palcow i chyba pasty silinkonowej ale nie jest pewien

- Wymieniono tez wentylator na nowy (tamten był uzywany)

A TERAZ DESER !

Po wyjeciu samego procesora cos mi nie pasowało z oznaczeniami i wskoczyłem na stronke :

http://sklep.gral.pl/~piter/a64.gif

Okazuje sie ze ze dostałem w w promocji zamiast Venice, Winchestera (ADA3000DIK4BI LBBID 0535EPMW Z302019I51634)

Rece opadaja :mur:

Teraz pytanie czy to był jawny wał czy tez nie dopatrzenie ludzi w serwisu ?

Przy okazji kilka pytań:

- Czy przy wymianie na nowego BOX'a moga otworzyc kartonik ?

- Czy przy nowym towarze przysługuje nowa gwarancja (otrzymalem tylko Informaje o rozliczeniu serwisowym)?

pz.beriam

Edytowane przez beriam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj odrazu co to za sklep

1. nie - powinienes dostac nowy -> czyli nie testowany, a co za tym idzie nie otwierany karton... wiatrak przemilcze

2. tak

3. winni - szkoda gadac

4. za tyle czasu to ja bym ich niezle zjebal i zadzl rekompensaty albo chociaz przeprosin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro mozna wylookac niezłe okazje ale czasem mozna na prawde mocno wdepnąc.... na szczescie mnie to nie spotkało - wrecz przeciwnie, zaoszczedziłem kilka stowek i do tego jaki efekt, zobaczymy jeszcze jak bedzie z OC, aczkolwiek poczynie krok do przodu dopiero w środę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mardok a mzoe byc wina ramu a nie plyty? bo jak pogrzebalem w alpha timngach to dostalem jescze 80MHz wiecej, ale ogolnei komp ama cos opory przy pracowaniu na wysokich czestoltiwosciach i albo jest cos na plycie albo w ramie, bo nawet ustawienie ich na 200MHz nic nei dalo a zmaina alpha timingow dala, a i ma probelm z wysokim fsb 7x320 to wynik jaki si ei udalo osiganc na mneijszyszch mznnoznikach jzu nei probowalem ale to jest kolo 2,2GHz a chodzi spokojnie jako 9x300 2,7GHz, plyta czy ram a moze to i to i w tym przyapdku dfi by bradzo bradzo pomogla?

Heh z ramem na DFI bywa różnie, nawet na bardzo małym taktowaniu czy wręcz def przy felernie źle dobranych alphach mogą się dziać cuda, sam walczyłem kupę czasu ze swoimi kościami zanim udało mi się z nich ?max? wycisnąć. Więc ciężko powiedzieć czy na pewno to ram/mobo czy jednak CPU to już trzeba badać we własnym zakresie.

@beriam:

Po coś są te plomby na box-ie więc nie powinni go otwierać (choć nie słyszałem o jakimkolwiek przepisie który by im to zabraniał) no i co najważniejsze Wini to nie Venice za którego płaciłeś co za tym idzie masz prawo żądać wymiany.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale temperatura podpadajaca z[ciach!]y czujnik czy open window?

@beriam a co do CIebie to moje wyrazy współczucie, ja jzu bym biegl do sklepu i wyjebke bym im zrobil dobrze ze moj bracki prowadzi sklep komputerowy:) heheheh ale neistety w malym miescie i nei mozna zadnych serii sobie sprowadzac itp szkoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj odrazu co to za sklep

1. nie - powinienes dostac nowy -> czyli nie testowany, a co za tym idzie nie otwierany karton... wiatrak przemilcze

NIe musi to byc nowy procesor - musi to byc produkt wolny od wad(sprawny)...

@beriam

Jezeli przeszkadza Ci ze to Winchester to kluc sie z nimi, oddawales procesor Venice który wspieral instrukcje SSE3 a zwrocono Ci procesor Winchester który nei wspiera tych instrukcji.

Serwis moze wymienic sprzet na taki sam lub lepszy, nigdy nie moze byc to gorszy...

To tak jak by Ci chcieli wcisnac za 2 rdzeniowego X2 3800 jednordzeniowca 3200+ manchester :)

Ja bym im nie darowal, co to za sklep ?

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe musi to byc nowy procesor - musi to byc produkt wolny od wad(sprawny)...

PITer,nie widziałem jeszcze witryny sklepu internetowego ani cennika sklepu stacjonarnego z podzespołami komputerowymi,który by się reklamował,że: *sprzedajemy "nie"nowe,ale wolne od wad procesory* :lol2:

Beriam - co to za sklep ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PITer,nie widziałem jeszcze witryny sklepu internetowego ani cennika sklepu stacjonarnego z podzespołami komputerowymi,który by się reklamował,że: *sprzedajemy "nie"nowe,ale wolne od wad procesory* :lol2:

Beriam - co to za sklep ?

Nie zrozumiales, mówimy o serwisie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiales, mówimy o serwisie...

No może i masz rację,mea culpa,ale i Beriam nie jest bez winy : raz pisze,że odesłał proca do sklepu,potem,że do serwisu...

Jedno jest pewne(i tu tak jak piszesz): z serwisu powinien dostać sprzęt naprawiony i wolny od wad, i ,co najważniejsze, ten sam,który wysłał do naprawy :lol2: .Natomiast ze sklepu nówkę,zgodną z zamówieniem,fabrycznie zapakowaną(jeśli oferta nie mówi inaczej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może i masz rację,mea culpa,ale i Beriam nie jest bez winy : raz pisze,że odesłał proca do sklepu,potem,że do serwisu...

Odesłalem procesor do sklepu gdzie był zakupiony wczesniej przez osobe od ktorej odkupiłem.

Trafił on tam do serwisu i miał byc odesłany do gwaranta. Wiec gdzie tu mieszam ?

Co do nazwy to na razie nie podam, aby nie było jeszcze wiekszych problemow, ale dodam, ze to duzy sklep, podobno, jestem z okolic Pń :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...