Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

Mała literówka chodziło o LDT jest to mnożnik HTT, w skrócie LDT x HTT = HT i HT należy trzymać w okolicach 1000MHz (najlepiej niżej) co za tym idzie jak zmieniłeś załóżmy HTT z 200 na 250 należy dać już mnożnik LDT na 4x (bo 4x250=1000) ma to kluczowe znaczenie dla stabilności. Z MHz ramu na A64 nie ma tak łatwo jak na np: SocketA to ze ram chodzi na niższych MHz nie znaczy ze będzie stabilny jak reszta timingów została źle dobrana dlatego też pytałem czy sprawdzałeś stabilność ramu.

hehe a u mnie przez 2 miechy HT szło na 250x5=1250Mhz :P nie zwróciłem wtedy na to uwagi :)

teraz mam jakoś dziwnie lakier potopiony na tylniej części płyty (pisałem o ym kawał wcześniej :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała literówka chodziło o LDT jest to mnożnik HTT, w skrócie LDT x HTT = HT i HT należy trzymać w okolicach 1000MHz (najlepiej niżej) co za tym idzie jak zmieniłeś załóżmy HTT z 200 na 250 należy dać już mnożnik LDT na 4x (bo 4x250=1000) ma to kluczowe znaczenie dla stabilności. Z MHz ramu na A64 nie ma tak łatwo jak na np: SocketA to ze ram chodzi na niższych MHz nie znaczy ze będzie stabilny jak reszta timingów została źle dobrana dlatego też pytałem czy sprawdzałeś stabilność ramu.

Aaa, kumam. LDT x HTT jest poniżej 1000, bo zmieniłem mnożnik z deafault (x5) na x3. Czytałem o tym już w niejednym poradniku B)

Czy timingi ramu można jakoś przeliczyć na ogólną wydajność całości sprzętu? Powiedzmy, że zmieniam 2-3-3-8 na 2-3-3-7 i mam 10 MHz lepszy potencjał do podkręcania (taki przykład zupełnie z pupy)? Rozumiem, że powinienem popróbować jakieś niższe timingi i potestiwać memtestem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla chcacego nic trudnego i da sie znalesc wersje gdzie nie trzeba czekac

swoja droga gm to najlepszy progs do testowania pamieci , az bym powiedzial ze za dobry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla chcacego nic trudnego i da sie znalesc wersje gdzie nie trzeba czekac

swoja droga gm to najlepszy progs do testowania pamieci , az bym powiedzial ze za dobry :)

Ta zdecydowanie wkurzający jest :wink: trzeba się nieźle natrudzić aby mu dogodzić.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, GM juz mam ;] nie trzeba czekac, faktycznie :P nie wywalil bledow narazie, ale moze dam mu jakies powody? :D

Napisz sobie sprzęt w sygnaturce, bo to trochę ułatwia sprawę. A w poście podaj jakie ustawienia testowałeś to się zobaczymy co i jak i czy były powody żeby się GM wywalił :wink:

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GM jak GM najlepiej sobie radzi z Winbondami, na TCCD czasem różne dziwne przypadki były typy GM chodził full stable winda nie wstawała albo na odwrót, ale jedno trzeba mu przyznać potrafi ram „przycisnąć” ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanko chce kupić A64 Venice na s939 i mam dylemat. Który będzie się lepiej kręił 3000+ czy 3200+(oczywiście teoretycznie bo to wszystko zależy od modfelu...)

Proszę o odpowiedź.

Oba będą się kręcić identycznie, oba ten sam rdzeń oba ta sama taśma produkcyjna jedyna różnica to mnożnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sadzicie brac teraz Venica czy czekac na AM2? Mam spory dylemat. :?

nie bierz venica chyba że z selekcji :)

a ja ostatnio odkryłem że mój E6 sie nieźle kręci :)

ograniczają go moje ramy :)

bo jak zjechałem z timingami i dałem napiecie na 3V (więcej sie boje bo nie mam radiatorów :) )

to mi proc doszedł na 1,53V do 320x9 = 2880 !!! :D

przechodzi 1h prime :)

tylko że wtedy wydajność nie jest zbyt wysoka ze względu na ramy :(

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sadzicie brac teraz Venica czy czekac na AM2? Mam spory dylemat. :?

Jak na razie wydajność AM2 równa się s939 no chyba że z drogimi ramkami to jest o max 5% szybszy, jak proce nie błysną jakoś pod względem O/C to nie widzę sensu się przesiadać z s939 na AM2. W Twoim przypadku sprawa wygląda trochę inaczej bo masz AXP wiec „zaczynał byś od początku” tak wiec lepij poczekać i zobaczyć jak AM2 „wypada w praniu”, jak średnio to zawsze będziesz mógł brać Venice (ceny jego powinny spaść po premierze AM2) jak lepiej to będziesz mógł brać AM2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie wydajność AM2 równa się s939 no chyba że z drogimi ramkami to jest o max 5% szybszy, jak proce nie błysną jakoś pod względem O/C to nie widzę sensu się przesiadać z s939 na AM2. W Twoim przypadku sprawa wygląda trochę inaczej bo masz AXP wiec „zaczynał byś od początku” tak wiec lepij poczekać i zobaczyć jak AM2 „wypada w praniu”, jak średnio to zawsze będziesz mógł brać Venice (ceny jego powinny spaść po premierze AM2) jak lepiej to będziesz mógł brać AM2.

Tylko mam juz Ramy i nie chcialbym ich zmieniac bede mial okreslana ilosc $, nie za duzo.

W wakacje planowalem przejscie na X2 albo Opterona. Wiec teraz to juz mam totalny metlik w glowie.

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie między 3000 a 3200 jest róznica w mnożniku, podejrzewam że 3200 ma większy. Czy to jakiś plus czy jak?? Jak to wyjdzie w praktyce?

W praktyce wychodzi to tak że większy mnożnik ma znaczenie na FC a na AC/WC 9x rodzi sobie wystarczająco dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba są większe szanse na trafienie jakiegoś starszego/lepszego egzemplarza bo 3200+ nie były tak ostro wykupywane jak 3000+ :)

Daj tylko jakis nawiew na nie i lec napiecie UP

nawiew mam po drodze do fryzjerka (zrobiłem se wentyl w miejscu napędów :P)

zresztą na 3v są tylko ciepłe :)

wiecie może jaka jest granica napiecia ?? nie chce przesadzić :P bo moze będą tylko ciepłe a i tak padną :P

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawiew mam po drodze do fryzjerka (zrobiłem se wentyl w miejscu napędów :P)

zresztą na 3v są tylko ciepłe :)

wiecie może jaka jest granica napiecia ?? nie chce przesadzić :P bo moze będą tylko ciepłe a i tak padną :P

Winbond zdaje sie mowi ze ich kosci moga pracowac non-stop na napieciu 3.6V o ile ich temp nie przekracza 70stC, wiec masz zapas, na 3.3-3.4V na pewno Ci nie padna:) Edytowane przez Kupos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje twinmoski(bh-5) tez smigaja na 3.6v i dmuhaja na nie dwa arctiki i do dzisiaj zyja :D

Gdy mialem stary ram, bez radiatorow to chodzil na 3.5V caly czas i 120x120@5V dmuchal na nie i zyly. Teraz mam radiatory na OCZ i 3.4V codziennie i rowniez 120x120@5V na to dmucha.

Ale pomijajac to, to chyba nie jest odpowiedni dzial nt chlodzenia ramu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra kończąc offtop o ramie http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=187541

może mi ktos pomoże w tym topicu ...

proca juz wbiłem na 325x9 1,58V :D = 2925 :D

ramy są juz tak nisko ze nizej sie nie da :P xD w testach są wolniejsze od konstrukcji na celeronach 1,2Ghz :P (everest :P )

ale cpu ządzi :D zaraz za X2 :D

prime04 działą ładnie puki co 20min

tylko cosik niestabilnie jest :/ system sie wiesza częstawo itp :)

aha i HT x1 xP

wiem chyba skąd ta niestabilność - NF4 na zalmanie osiagnął 83* :D

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to prawda, że obecne Venice, nie kręcą sie juz tak dobrze jak kiedyś??

Czy przed kupnem pytać się o tydzień i rok produkcji? Jak tak to ktory będzie najleprzy??

Edytowane przez tony_tr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to prawda, że obecne Venice, nie kręcą sie juz tak dobrze jak kiedyś??

Czy przed kupnem pytać się o tydzień i rok produkcji? Jak tak to ktory będzie najleprzy??

LOTERIA :)

lepiej sie kręciła seria E3 od E6 choć sa wyjątki :P

najlepiej brać jakeś z selekcji :)

np. od kogoś na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...