Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie skromne pytanie, w tym tygodniu zamierzam kupic plyte, procka i grafike, procesor bedzie to 3000+ venice, i mam takie pytanie, czy ten athlon do OC wymaga jakichs ogromnych ilosci mocy z zasilacza ?? mam chieftec 360W (1136H).

1617823[/snapback]

starczy ci taki zasilacz, nie martw sie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Właśnie zamierzam złożyć nowego kompa - do niedawna miałem zamiar kupić AMD64 3200+ na 754, ale poczytałem trochę (między innymi na tym forum) i zdecydowałem się na 3000+ na 939 głównie ze względu na możliwości podkręcenia.

Po lekturze forum wybrałem AMD Athlon 64 3000+ Venice + Arctic Freezer 64

pytanie: czy moglibyście mi poradzić jaką serię wybrać, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo udanego pdkręcania? Jakieś numery, czy coś co mógłbym podać sprzedawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Właśnie zamierzam złożyć nowego kompa - do niedawna miałem zamiar kupić AMD64 3200+ na 754, ale poczytałem trochę (między innymi na tym forum) i zdecydowałem się na 3000+ na 939 głównie ze względu na możliwości podkręcenia.

Po lekturze forum wybrałem  AMD Athlon 64 3000+ Venice + Arctic Freezer 64

pytanie: czy moglibyście mi poradzić jaką serię wybrać, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo udanego pdkręcania? Jakieś numery, czy coś co mógłbym podać sprzedawcy.

1619523[/snapback]

Venice:

E3 21 lub 17 tydzień produkcji.

E6 jak na razie nic więcej nie wiadomo poza tym że 21 tydzień kręcił się do bani.

(tydzień podany jest w 2 linijce napisów na Procku w postaci np. 0521)

E3 od E6 odróżnisz po 2 ostatnich literkach pierwszej linijki:

BP = E3

BW = E6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałem maila do PC Projektu i dostałem odpowiedź, że prawdopodobnie mają z 22 tygodnia ( mają to jeszcze potwierdzić ) - czy wiadomo coś o tej serii?

Zastanawiałem się jeszcze nad selektem, ale boję się trochę kupować tego typu sprzętu na allegro - lubię "pomacać" zanim kupie, a przynajmniej zobaczyć i wiedzieć gdzie mam iść z reklamacją w razie problemów, a w sklepie raczej się tego nie dostanie, chyba że się ma znajomości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałem maila do PC Projektu i dostałem odpowiedź, że prawdopodobnie mają z 22 tygodnia ( mają to jeszcze potwierdzić ) - czy wiadomo coś o tej serii?

Zastanawiałem się jeszcze nad selektem, ale boję się trochę kupować tego typu sprzętu na allegro - lubię "pomacać" zanim kupie, a przynajmniej zobaczyć i wiedzieć gdzie mam iść z reklamacją w razie problemów, a w sklepie raczej się tego nie dostanie, chyba że się ma znajomości.

1619643[/snapback]

Możesz kupić np. selekt-a od PITera on selekcjonuje procesory dla sklepu gral.pl wiec dostajesz wszystkie papiery/faktury/gwarancje i do tego gwarancje że procesor będzie chodził na danych MHz.

Co do kręcenie się 22tygodnia (podejrzewam że mowa o E6) nic jeszcze nie wiadomo no przynajmniej nikt w tym temacie nie chwalił się jeszcze taki procesorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój venice to chyba strasznie lubi ciepło wczoraj na standardowym taktowaniu, pasta ceramic, chłodzony Gigabyte 3D Cooler-Ultra (PCU31-SD) po 30 min Prime 54C :shock: Możecie sobie wyobrazić ile ma jak jeszcze obok wielki brat Winwast 6800GT zacznie się gotować.

No i się wkurzyłem jutro zaaplikuję mu Freezera 64, Silver5 oraz 3 wentyle wdmuciach!ące i 2 wyciągające powietrze.

Kurde jak nie pomoże to go chyba zacznę polewać wodą ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 wentyle wdmuciach!ące i 2 wyciągające powietrze.

1620326[/snapback]

A z prawami Fizyki jesteśmy na bakier :twisted2:

A tak na serio to w obudowie musi (no może nie musi) być więcej wentyli wydmuciach!ących niz wdmuciach!ących (a właściwie blinas wtłaczanego powietrza ma być minimalnie mniejszy niż wyciąganego) a spowodowane jest to tym ze jezeli tak zrobisz to wentyle nienadażą wydmuciwać ciepłego powietrza i zrobi się kocioł,

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mniej obcykanych w A64 - polecam:

poczytaj na temat cytowania!! - jonathan

Chyba teraz każdy z łatwością rozpozna swój procesor.

1617025[/snapback]

ADA3000DAA4BW -A ja mam taki wynalazek(0521 E6) .

Szukałem właśnie max temperaturki i w sumie z tego obrazka nic dla mnie nie wynika... Wie ktoś może jaka jest ta temperatura?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Venice ma syndrom 2,8ghz :cry: 27800 robi na 1,45V full stable , gdy zwieksze HTT na 315 to juz reset ( clockgenem ) jak usatwie w biosie 315*9*1,47 wstaje ale nie jest stabilny tak samo na 1,5V :/ Do 320 wstaje ale sie wiesza jak chce cos zrobic :-| Temp przy tym ne przekracza 48C na cpu i 40C na czipsecie.

Moze ktoregos zimnego wieczora wyciagne stabilnie to 9*320, ale co tam ~2,8gzh na 1,45 satysfakcjonuje mnie :lol: tylko pamiatki ida na ~230mhz, ale w planach sa juz Patriot XBLK :D

PS: ostatni venice z 17 tygodnia bodajze to jest na forum, EPAW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1620472[/snapback]

2 wentyle wyciągające działać będą ze stałą prędkością 1900obr

3 chuchające zależnie od temp. od 1000-1500 obr

czyli prawa fizyki powinny być zachowane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze wybaczyc moje nieco noobowe pytanie, ale jestem wciąż nieco nowy...

czy oplaca mi sie zamieniac mojego obecnego venice'a (E3, 290*9 na 1,52V P.S.) na selekta.

mam w planach zarzucenie 2GB ramu wiec moze powinienem pojsc na selekta E6?

prosze o szybka odpowiedz, gdyz jesli mam zamienic musze dezydowac szybko

Edytowane przez kulmegil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na serio to w obudowie musi (no może nie musi) być więcej wentyli wydmuciach!ących niz wdmuciach!ących (a właściwie blinas wtłaczanego powietrza ma być minimalnie mniejszy niż wyciąganego) a spowodowane jest to tym ze jezeli tak zrobisz to wentyle nienadażą wydmuciwać ciepłego powietrza i zrobi się kocioł,

Pozdro

2 wentyle wyciągające działać będą ze stałą prędkością 1900obr

3 chuchające zależnie od temp. od 1000-1500 obr

czyli prawa fizyki powinny być zachowane :)

Dajcie spokój, przypomina mi to gdybania na "Chłodzeniu wodą" że dwa kolanka 45 st. są lepsze niż jedno 90 st. czyli gdybanie na maksa ...

Albo że rurki 12 mm są lepsze niż 10mm -> od jakiegoś czasu jest odwrotna moda :P

U mnie są 3 wdmuciach!ące (2xarctic, 1xpapst) i dwa wydmuciach!ące (2xarctic) (nie liczę tego w zasilaczu) i jakoś piekarnika w środku nie ma, przeciąg w budzie jest konkretny a jakie temperatury widać tutaj: http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=139223

Tylko co to ma wspólnego z Venice?

(...) czy oplaca mi sie zamieniac mojego obecnego venice'a (E3, 290*9 na 1,52V P.S.) na selekta.

mam w planach zarzucenie 2GB ramu wiec moze powinienem pojsc na selekta E6?

prosze o szybka odpowiedz, gdyz jesli mam zamienic musze dezydowac szybko

Patrząc na ostatnią selekcję PITera zyskałbyś 100MHz, może trochę więcej

A 1T na 4x512 z E6 to ja na razie lipa: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=147020. Nikomu nie udało się stabilnie uruchomić

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chcialbym sie dowiedziecz czy jak kupie venice z jakiejs nowej serii to czy pojdzie on np do 2.2~2.3? Bo nie chce duzo wydawac na proca (brak funduszy) ani nie zalezy mi na jakims super o/c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chcialbym sie dowiedziecz czy jak kupie venice z jakiejs nowej serii to czy pojdzie on np do 2.2~2.3? Bo nie chce duzo wydawac na proca (brak funduszy) ani nie zalezy mi na jakims super o/c.

1620678[/snapback]

Jak na razie najgorszy poszedł na 2,5GHz więc 2,2-2,3GHz wydaje się bardzo prawdopodobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko o hdd

wiem ze to temat poswiecony prockowi Venice ale wlasnie mam takowego i pytanko jaki hdd najlepiej kupic coby sie nie sypal przy kreceniu procka sata czy zwykly ata ewentualnie jakiej firmy bo z tego co wiem to samsungi sata strasznie sie sypia przy kreceniu

koles juz 4 wymienia

co byscie polecili?

Edytowane przez he_avy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko o hdd

wiem ze to temat poswiecony prockowi Venice ale wlasnie mam takowego i pytanko jaki hdd najlepiej kupic coby sie nie sypal przy kreceniu procka sata czy zwykly ata ewentualnie jakiej firmy bo z tego co wiem to samsungi sata strasznie sie sypia przy kreceniu

koles juz 4 wymienia

co byscie polecili?

1621049[/snapback]

Nie wiem o co ci chodzi z tym HDD przecież PCI jest zablokowane wiec wszystko jedno czy PATA czy SATA…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko o hdd

koles juz 4 wymienia

co byscie polecili?

1621049[/snapback]

http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie n00ba czy jesli mam juz zalozony wentyl na procku bo kupilem BOX'a Venice i zamontowali mi go juz wsklepie :? to czy sa moze jakies programiki ,ktore podaly by mi dane z ktorego tyg jest ten procek czy raczej trzeba sciagnac wentyl ? Ta druga opcja jest raczej nie zaciekawa bo widze ze jest zalozona plomba prawdopodobnie na wentylu i jak ja sciagne to sie zorientuja ze cos grzebalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie n00ba czy jesli mam juz zalozony wentyl na procku bo kupilem BOX'a Venice i zamontowali mi go juz wsklepie :? to czy sa moze jakies programiki ,ktore podaly by mi dane z ktorego tyg jest ten procek czy raczej trzeba sciagnac wentyl ? Ta druga opcja jest raczej nie zaciekawa bo widze ze jest zalozona plomba prawdopodobnie na wentylu i jak ja sciagne to sie zorientuja ze cos grzebalem  :)

1621725[/snapback]

Trzeba zdjąć wiatrak, inaczej nie sprawdzisz. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...