Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

bylo poczytac faq rapa,

najpierwsw sprawdzamy mobo na malym mnozniku i nisko taktowanym ramie ile pojdzie magistrala, potem sptrawdzmay ile pojdzie ram duzy dzilnik niskie taktowanei proca, jak jzu mamy mobo i ram to wtedy proc na niewygorowanym ramie puszczamy i sprawdzamy, zasilacz bierzesz miernik i sprawdzasz w stresie czy nie ma zaduzych odcychlow napiec od standartu,

myszke sprawdzasz tak; obcinasz :twisted evil: kabel i wtedy spradzaz jak wszystko chodzi, oczywsicie wszytko klawitura oblugujesz, jak sie okaze ze nie ma roznic miedzy bez myszki a z myszka to myszka byla dobra :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie - od kilku dni czytam forum, sciagam programiki i podkrecam swoj nowy sprzet.

Jednak bez waszej pomocy sie nie uda - zbyt male mam dowsiadczenie - oczywiscie jesli ktos ma czas aby mi pomoc bede wdzieczny.

problem w tym ze chcialem sam to zrobic wg FAQ "Jak podkręcić A64 - bardzo krótki poradnik" ale skonczylo sie zwiechem i musialem czyscic cmos.

Prosze wiec aby ktos znalazl czas i mi poradzil.

Moj sprzet:

a64 3000+ Venice

plyta asus A8N-E bios 1008

pamieci Corsair 400 Mhz 1024 ( 2 x 512 Mb dual )

grafika Gigabyte 6600 PciEx - pasywne chlodzenie

zasilacz tagan 380 W

chlodzenie procka termaltakle Big typhoon

reszta ( dwa syski ata 200 +20 + nagrywarka i cdrom )

Zrobilem tez screna po zresetowaniu biosa do wartosci poczatkowych

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..::matib::.. napisał(a):

Mam pytanie do Was drodzy eksperci od OC. Po czym poznać czy przy podkręceniu nie chce już kręcić się dalej przez:

a) mobo

B) CPU

c) memory

d) zasilacz

e) złą myszkę ;p ?? Pozdrawiam

Po CPU, najczęściej system sie zwiesza, albo resetuje, albo są BSODY, najlepiej zjrzyj do kompendium o podkrecaniu rapry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lipa_ml napisał(a):

mam pytanie czy athlon venice o numerze 0542CPHW nadaje sie do oc czy nie bardzo jak nie to na jakie oznaczenia uważać? pilne

trudno powiedziec , ale jesli chodzi o nowe Venice, to kręcą sie raczej kiepsko. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieciop napisał(a):

trudno powiedziec , ale jesli chodzi o nowe Venice, to kręća sie raczej kiepsko.

mozna jeszcze trafic cos w miare fajnego np znajomy normalnie na gieldzie wyjal e6 ktore idzie na 2.7@1.5v, bodajze z 35 tygodnia, ale trzeba miec duuzo szczescia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Znajomy cche sobei kupic kompa nowego na dniach i mam mu doradzic w sprawie sprzetu, wszytsko jest juz wybrane ino procek zostal i padlo ofkoz na Venice 3000+, jednakze mam dylemat skad go zamowic ( zeby potencjal O/C był w miare, powiedzmy zeby chociaz na 2600-2700 MHz poszedl :wink: )*

I mam do was takowe zapytanie czy ejst na terenie naszego kraju sklep ktory byscie mogli polecic, myslalem nad 4speed.pl jednakze moze jest inny sklep ktory znacie z wlasnego doswiadczenia kupujac sobie Venice ??

Z gory dzieki za wszelkie sugestie i porady

Pozdrawiam

* wiem, ze ciezko jest okreslic ilosc MHz zanim sie kupi procka ale moze macie jakis cynk co do tego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor napisał(a):

popatrz za selektami na forum i na allegro - tylko tak będziesz wiedział ile potrafi procek

Ino znajomy wolałby zakupic go w sklepie. Dlatego podalem te MHz gdyz nie chcialby trafic na takiego co ledwno ponad 2200 MHz pojdzie (jesli takowy Winniczek jest :wink: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego Kinslayer malo widac jeszcze wiesz w temacie Venice ja pozwolilem sie odezwac choc nie mam takiego sprzetu ale przeczytalem caly ten temat i ciagle go sledze wiec jestem na biezaco i tak : wiekszosc uzytkownikow bioracych czynny udzial w tym temacie ma 16 , 17 czy tam 21 tydzien dalej juz z poszczegolnych tygodni sa malutkie ilosci prockow, wiec malo kto powie Ci cokolwiek konkretnego a tymbardziej juz ze procek ma byc kupiony w sklepie, tylko allegro lub nadworni selekcjonerzy forum sa w stanie zapewnic Ci dane osiagi procesora w tym momencie, a jesli sklep no to modl sie mocno o szczescie i tylko to Ci pozostaje.

EDIT : tu : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=143350 masz zestawienie procesorow osob ktore sie do niego zglosily z forum jesli juz zdecydujesz sie na allegro czy cos to ten temat da Ci jakis maly poglad na sytuacje poszczegolnych tygodni .

Edytowane przez KEILTNH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy normalne jest ze moj venice 3000 + nie chce pojsc wyzej na magistrali systemowej niz 210 Mhz ?

ADA3000DAA4BW LBBWE 0539APAW plyte mam asusa A8N-E

Prosze o wskazowki caly czas przegladam posty staram sie dojsc samemu ale ... ? Jedno mnie zastanawia stepping 2 - o co z nim chodzi w opcji szukaj nie dokopalem sie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caly czas czytam forum i kombinuje - co moze problemem - z moim asusem a8n-e ze nie chce wejsc powyzej 210 MHZ

- czy moze slabe chlodzenie chipa na MB ?

- moze pwoinienem podwyszyc napiecia ?

- tez nie mam pojecia jak ustawic funkcje w biosie dotyczace taktowania pci i pamieci

Prosze o wskazowki - rozumiem ze temat mogl sie pojawic ale ja mam za duzo zmiennych i potrzebuje wskazowki.

ps.

Dla osoby ktora pomoze mi przekroczyc FSB 250 Mhz - wysle niespodzianke :) ( nie wiem czy moge tutaj o tym pisac ale mam swoje forum o suplemenatch i niespodzianka bedzie wlasnie tego dotyczyla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siade wiec do testowania tych ustawien - jesli mozesz cos podpowiedziec na temat ich wartosci - znalazlem taki opis:

"Gdy dążysz do poprawienia osiągów, pamiętaj że najlepszą wydajność osiągniesz po ustawieniu następujących wartości:

Column Address Strobe# (CAS) = 2.0, Row Cycle Time (Trc) = 8, Row Refresh Cycle Time (Trfc) = 12"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście staram sie czytać forum jak najwięcej - na początku zalał mnie potok nowych informacji - ważniejsze posty sobie wydrukowałem - jednak tak jak mówiłem bardzo dużo zmiennych - pomału do przodu - jednak jak napotkam jakiś problem będę musiał was prosić o pomoc – nie chcę zaśmiecać forum postami - ale musicie tez zrozumieć nas laików

ps.

Jestem „expertem” w dietetyce i teraz zrozumiałem jak sie czują osoby pytające mnie o pomoc :) ( ja sobie w głowię myślę ku**** znowu te same pytanie ) - teraz na pewno nie będę tak myślał w miarę oczywiście możliwości i czasu odpowiadał

jeśli ktoś z was ma problemy z dieta wyglądem zapraszam do mnie www.forum.bodyzone.pl moj nick megon - mam nadzieje ze to nie jest naruszenie zasad - forum ma zupełnie inny charakter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LuHash: widzisz nie zmienialem tego - teraz po 4 dniach czytania mam cos w glowie -

jesli mi mozesz napsiac od jakich wartosci tych ustawien powinieniem zaczac bede zobowiazany

( przeczytalem 50 stron tego postu ) w miedzy czasie testujac ustawienia sciagajac programy - uruchamiajac isntalujac - troche to czasu zajmuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jest tak...

jesli chodzi o pamiec to zasada jest prosta: pierw krecisz procesor (i znajdujesz jego granice podkrecalnosci lub ew ustawienie ktore Cie zadowala) a wiec mnoznik pamieci (magistrale) ustawiasz na minimalna (dla stabilnosci) czyli 100mhz

nastepnie zmniejszasz dzielnik szyny hypertransport z x5 (domyslny) na taki ktory (w przeliczeniu - magistrala procerora razy ten mnoznik) nie bedzie przekraczal 1000mhz (czyli odpowiednio jak dasz magistrale procka 250 to mnoznik x4 daje Ci 1000, a jak zwiekszysz magistrale to lecisz znow mnoznikiem w dol...)

oczywiscie moze byc tak ze przy ktoryms ustawieniu komputer bedzie sie zwieszal, walil bsod'ami itd wiec zwiekszasz napiecie na procka i dalej sie bawisz...

jak znajdziesz optimum dla procesora to zaczynasz krecic pamiec zwiekszajac dzielnik i bawiac sie timingami (oczywiscie tez moze zajsc potrzeba zwiekszenia napiecia na ddr lub zjechania z timingami)

btw w tym poradniku:

http://forum.purepc.pl/A64-Maly-Poradnik-t108869.html

masz na czerwono linki ktore zaprowadza Cie do opisu podkrecania procka etc :) mam nadzieje ze pomoglem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...