Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

jak na serie E3 to nic specjalnego - probuj zdecydowanie wiecej chyba ze masz duzo czasu i chcesz go zabic :)

No na E3 też sie potrafiły trafić gnioty :) poza tym kolega dopiero rozpoczął zabawe. Jednak patrząc po wzroscie napiecia do kolejnych testów to raczej rewelacji nie należy sie spodziewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż taki pr0 to ja nie jestem :P. Ale na szczeście zapisałem kody z "blaszki" procka o to one:

ADA3000DAA4BP

LBBLE 0520BPAW

Z702036E51779

Nie wiem, które to temp max. Był bym bardzo wdzięczny jak byście to dla mnie rozszyfrowali :P.

No i dzieki Grzechu za program.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tcase to nie jest maxymalan temperatura pracy jadra...

jest to temperatura obudowy, poniezej temperatury poprostu nie maja prawa wystapic jakiekolwiek nie stabilnosci...

Pytalem kiedys amd o tcase, oto odpowiedz:

Tak - można określić właściwości temperaturowe procesorów AMD na podstawie

liter oznaczenia OPN. Szczegółowe opisy znajdują się w dokumencie

http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty..._tech_docs/3041

7.pdf. Niestety Operony w sokecie 939 produkowane są w rewizji E, która

charakteryzuje się zmiennymi wartościami zasilania i max. Temp. Obudowy.

Generalnie powinno dobierać się chłodzenie dla max. Mocy przypisanej dla

danego modelu (w przypadku 148 będzie to 85 W) ale jeden z nich będzie

poprawnie pracować z tą samą max. Wydajnością już przy zasilaniu 1,35V inny

dopiero przy 1,4V co związane jest z max. Pobieraną/wydzielaną mocą, która

przekłada się na temperaturę obudowy. Z drugiej strony nie powinno być

niestabilności przy temperaturach pracy w okolicach 60 st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po odpaleniu A64 MaxTemp wyświetliło mi MaxTCase 55 stopni C. Mój proc przy pracy w stresie (czy. granie w css przez ok 4h itp) nigdy nie przekracza 45 stopni. Mimo,że mam bardzo "słabą" wentylacje w obudowie. Oczywiście procek nie kręcony (jeszcze :P), ale imo musze sobie kupić jakieś dobre chłodzenie czy to normal czy WC. Thx za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po odpaleniu A64 MaxTemp wyświetliło mi MaxTCase 55 stopni C. Mój proc przy pracy w stresie (czy. granie w css przez ok 4h itp) nigdy nie przekracza 45 stopni. Mimo,że mam bardzo "słabą" wentylacje w obudowie. Oczywiście procek nie kręcony (jeszcze :P ), ale imo musze sobie kupić jakieś dobre chłodzenie czy to normal czy WC. Thx za odpowiedzi.

też mam TCase 55 st C, i uprzedzając nastepne pytanie powiem, że idzi na 2,6 GHz przy 1,47, a na 2,4GHz przy 1,4.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tylko tak przelotem :D

na jednej z hurtowni pokazał się; AMD Athlon 64 3200 Socket 939 0,09nm BOX na jądrze Manchester, na tym samym które robione są X2

ciekawe jakie będzie miał mozliwości OC, jak ktoś miał styczność to proszę o info, może pokaże się 3000+ :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jednej z hurtowni pokazał się; AMD Athlon 64 3200 Socket 939 0,09nm BOX na jądrze Manchester, na tym samym które robione są X2

ciekawe jakie będzie miał mozliwości OC, jak ktoś miał styczność to proszę o info, może pokaże się 3000+ :rolleyes:

a wpisz w wyszukiwarce manchester ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura mojego procka (venice 3200+, jescze nie kręcony, mam go jeden dzień - ale podobno do 2,7 na 1,55) w czasie normalnej pracy to 37* (wg Everestu). Chłodze go arctic freezerem 64 pro. Czy nie jest to zdecydowanie zbyt dużo?

Arctica mam zamontowanego w ten sposób, że idealnie przylega do dolnego i lewego brzegu procka, ale trochę, ok. 2 mm, czapki wystaje spod miedzi przy dwóch pozostałych brzegach (podstawa coolera jest mniejsza niż czapka) - czy powinienem cooler próbować zamontować idealnie na środku, czy tak jest ok?

Edytowane przez Arti_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybys czytal uwaznie forum to bys wiedzial ze od pewnego czasu sa Manchestery, nawet mialem selekcjonowane. teraz jest problem z kupnem 3000+ BOX VENICE, same Winchestery maja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie strasz :wink:

Najprawdopodobniej zaraz po Świętach kupię (mam nadzieję, że zdążę) Venice'a 3000+ BOX.

Winchester raczej byłby nie ciekawą alternatywą, znów Manchester za drogi (a może pojawi się 3000+ :?: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na marginesie to ile ghz musi miec venice zeby napedzic 7800gt na zegarzch 480/1200?

U mnie miedzy 2,7 a 2.9 3dmarki 03 i 05 nie wykazuja wzrostu. Strzelam ze jakies 3,6 wpedziloby karte na maksymalne obroty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może dlatego nie ma wzrostu bo karta jest już napędzana na 100% przy zegarze 2.7 GHz ? wkońcu to odpowiednik okolo 4GHz intelowskich

zreszta w tych markach proc nie ma nic do gadania, czyli jeśli zmiana zegara nie przynosi zysków w punktach to znaczy że proc "wyrabia" z tą kartą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dem

ile masz w stresie stopni na tym twoim chlodzeniu?buda zamknieta?

ja mam u siebie na 2800mhz 1.42v w stresie 44C, a Ty widze 2900 1.58v i 39C ?

1. Mam gołe jajko.

2. Test był robiony przy otwartym oknie.

W normalnych warunkach mam max. 38 stopni, przy procku 2700MHz na fabrycznym Vcore (zamkniete okna i zamknięta, optymalnie wentylowana obudowa).

Innych ustawień używam tylko testowo, więc trudno powiedzieć, gdyż jak to podczas testów - robię wszystko, by temperatura była jak najniższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie o co tutaj chodzi..

mam zwykłe kingstony 2x256 w dualu, śmigają na 268MHz i 1T, ale gdy wkładam je do drugiego kompa z AXP3200+, Gigabyte GA-7N400L to nie chcą nawet przekroczyć 210MHz na słabych timingach.. [nie z winy proca/płyty]

czy to kontroler w venice'ach daje aż tak dużo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie o co tutaj chodzi..

mam zwykłe kingstony 2x256 w dualu, śmigają na 268MHz i 1T, ale gdy wkładam je do drugiego kompa z AXP3200+, Gigabyte GA-7N400L to nie chcą nawet przekroczyć 210MHz na słabych timingach.. [nie z winy proca/płyty]

czy to kontroler w venice'ach daje aż tak dużo?

skad wiesz ze nie z winy plyty? a na venice moze masz dzielnik i htt masz ustawione na 268 a w rzeczywistosci taktowane sa mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...