Gość maciekkk Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Nie istnieje bezpieczne podkręcanie kolego, ja sam, bojąc się że AMD przekręcowuje swoje prodzezory do granic moshlifości, odkręciłem mojego wynsa do 1 ghz bo się boję że coś popsuje jak za szybko biega. Poza tym rydzyko uszkodzenia jest wielkie, i należy je mieć na uwadze. Selekty kupisz min u Pitera. Poza tym przy selekcie się podaje chłodzenie. Np z takim otwartym oknem to i moje E6 robi 3 GHz... Poza tym nie pokrecaj, to jest niebezpieczne ! A jak chcesz selekta to ci mojego super ultra hiper venice'a sprzedam ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) no co tu dodac maciek ladniw wszytsko rozpisal, choc troskze zapewne go zniecheciles do oc choc to oc nie jes takie strasnz ejak go maluja choc do czasu , najlepiej jest wiedziec co sie robi wiec c zanim wezmiesz sie do krecenia musisz zapoznac sie z pewnymi lekturai faq dobrze przeczyttac info o swoim sprzecie zadbac o temperaturke ale to jzu pewnie w faq znajdziesz no i na tyle a ryzyko zawsze istnieje ze moze cos pasc ale na tym polega wlasnie zabawa:) Edytowane 8 Lutego 2006 przez pcmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 o/c nie jest takie złe...do czasu jak czegoś nie zepsujesz ;) ale jak zadbasz o temperature to wszystko będzie ok :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 ogolnie no risk no fun ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 dobrze powiedziane :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 eeee tam jak się wie co się robi to się nie zepsuje...tylko trzeba wiedzieć (czyli czytać poradniki i np ten temat). Jeżeli o OC idzie to oczywiście zawsze można coś zepsuć, np wystarczy jakiś lipny zasilacz i pozamiatane. Dlatego trzeba czytać zanim zacznie się kręcić. Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Wiesz... są dwa rodzaje OC... 1. Kupujesz selekta Ustawiasz 300*9 1,45V i idziesz sobie pograć 2. Zdjąłeś IHS, dajesz 1,87V i modlisz się żeby przeszło SPI przy otwartym oknie.... ja wole to drugie od czasu do czasu B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 No dobra, a zakladajac ze nie mam zdolnosci by pochlanac cala wiedze z zakresu o/c w wyniku czego zadowole sie podkreceniem Venice z 1800 na np 2200 lub w okolicach tego, to chyba zrobi kazdy Venice i ryzyko nie jest az takie wielkie? Choc z drugiej strony to bez sensu to, bo i tak wzrostu wydajnosci nie odczuje. Sam nie wiem. Wiem ze jedyne co bede krecil (jesli juz) to tylko CPU. Na pamieci ktore sie nadaja do krecenia nie mam kasy, grafa fabrycznie jest ladnie dokrecona tylko ten Venice kusi by nie kupowac np 3200+ tylko 3000+ i wycisnac z niego te kilka MHz wiecej. Jak myslicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 W tej chwili Venice to Qpa niestety, całe E6 kiepsko się kręci, trzeba mieć duże szczęście (takie jak ja) żeby kupić coś dobrego. Zawsze możesz kupić używany procesor na gwarancji, albo nowego selekta... Takie 1,8@2,7 1,55 pewno tanio dostaniesz, a wydajność jest niezła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Ale nie mam zaufania do sprzetu z drugiej reki, a poza tym ja fakture potrzebuje :) AMD sie opanowalo i skonczyla sie seria E3, dali gorsza E6 zeby ludzie kupowali drozsze procki. Ale chyba nawet ta slaba seria da sie w chocby niewielkim stopniu podkrecac. Nie wymagam zaraz 3500, ale jako ze w planach mialem zakup 3200+ a tu przeczytelem ze mozna bez problemu 3000+ podkrecic do tego poziomu lub wiecej to sie zaczalem zastanawiac :) Ale o co mi chodzi, chce wiedziec, czy nawet jak sie trafi na jakis slabo krecacy sie egzemplaz, to czy da rade go bez wiekszych stresow podkrecic na te 2000 lub 2200 tak by CPU mogl bezpiecznie chodzic tak przez caly czas. Rzecz jasna na chlodzeniu, ktore tak polecacie :) EDIT: Tak przegladam rozne A64 Venice i wyraznie widac, ze np model 3000+ od 3500+ rozni sie 200zl, 400Mhz technologia SSE3 ktorej nie ma w opisie 3000+ no i najwazniejsze mnoznikiem. W jednym jest 9 a drugim 11. Wiem ze ameryke pewnie odkrylem, ale czy w takim razie zamiast zmieniac magistrale, napiecie itd nie wystarczy podnisc sam mnoznik z 9 na 11? Czy to bedzie dzialac? Pozdrawiam Edytowane 9 Lutego 2006 przez verul Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 W jądrze Venice masz obsługę SSE3 w każdym modelu proca na tym jądrze, 3000+ też ją ma. Także albo był to błąd albo opisywany procesor był na starszym rdzeniu np. Winchester. Mnożnikiem nie podkręcisz A64 ponieważ mają one odblokowany mnożnik tylko w dół (poza serią FX-ta ma odblokowany i w górę i w dół ale ceny są porażające). Na szczęście w A64 czy byś kręcił mnożnikiem czy HTT to w zasadzie nie ma znaczenia, należy tylko dobrać odpowiedni dzielnik dla pamięci (zakładając, że pamięci mają chodzić na 200MHz). Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Nie wiem jak wygląda róznica pomiędzy 1,8 a 2,2Ghz ( mój procek nigdy tyle nie robił, no chyba po pierwszym włożeniu w podstawke :lol: ) ale róznicy pomiędzy 2,7 a 3,0GHz nie widze grając w NFS MW, jeśli grafa daje rade to i procek nadąży. Pomijam tutaj skrajne przypadki jak 7800GTX512 SLI i rozdzielczosci których nie ma nawet 10 część uzytkowików komputerów na świecie ;) Po prostu do normalnego używania spokojnie styknie Ci nawet jeśli podkręcisz proc do 2,2GHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertos Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 W tej chwili Venice to Qpa niestety, całe E6 kiepsko się kręci, trzeba mieć duże szczęście (takie jak ja) żeby kupić coś dobrego. Zawsze możesz kupić używany procesor na gwarancji, albo nowego selekta... Takie 1,8@2,7 1,55 pewno tanio dostaniesz, a wydajność jest niezła. ....Ty masz szczęście a ja to mam pecha - nie dość że się wpakowałem w 2GB pamięci za 800 zł, które z moją płytą nie chcą współgrać przy OC ;( to jeszcze przeżyłem wczoraj kolejną porażkę: po 3ech tyg. walki z moim Venicem E6 3200+ (kupiony w listopadzie zeszłego roku, daty produkcji nie pamiętam teraz) doszedłem już do stabilnego 2400 MHz przy nap. 1.525 (5h Prime'a) ... Dało się pojeździć w NFSMW, grałem Call of Duty2, wszystko stabilne. I wczoraj naszła mnie ochota żeby skończyć Splinter Cella Chaos Theory już długo kurzącego się w pudełku - i co? 10 min. grania i normalnie się komp wyłączył!! Nie zwis, nie reset - wyłączył się tak jakby wcisnąć POWER na obudowie - po prostu SZOK. Skręciłem do 2350 i już nie wyłącza kompa, ale są czasem zwisy lub CTD :( No i tyle było ze stabilnego 2400. Myślę więc że mój egzemplarz nie wyrobi więcej jak 2300 MHZ :( i wychodzi na to, że Splinter Cell lepiej się nadaje do weryfikacji stabilnego OC niż PRIME ;) pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_:D Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 @bertos, a może to wina płyty. coś się za bardzo przegrzało? Np chipset. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 czym różnią się procesory Athlon 64 3200 z rdzeniem Venice i Manchester Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertos Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 @bertos, a może to wina płyty. coś się za bardzo przegrzało? Np chipset. A wiesz, ta płyta to faktycznie porażka, bo Asus to już dawno olewa swoich klientów pod kątem uwag jakie zgłaszają i samego wykonania (nie ma na niej ani jednego prosto wlutowanego kondensatora!!), ale nie można jej zarzucić niestabilności. Chipset też raczej się nie przegrzewa, bo mam Zalmana niebieskiego + wentylator na nim, a odczyty temp. róznią się raptem o 4-5 st. C w górę od pracy na default ustawieniach... No i ciekawe - co takiego Cahos Theory "robi" mojemu prockowi, że nie wytrzymuje tam, gdzie PRIME lub inne gry go nie położą? Coż, takie uroki pracy poza specyfikacją :-| pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
av8 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 bertos zobacz strone czy dwie wyzje tam pisze o problemie z grafika, nie musi byc wina procka tylko plyty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Po prostu do normalnego używania spokojnie styknie Ci nawet jeśli podkręcisz proc do 2,2GHz.Na 2,2 windows skacze :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 ....Ty masz szczęście a ja to mam pecha - nie dość że się wpakowałem w 2GB pamięci za 800 zł, które z moją płytą nie chcą współgrać przy OC ;( to jeszcze przeżyłem wczoraj kolejną porażkę: po 3ech tyg. walki z moim Venicem E6 3200+ (kupiony w listopadzie zeszłego roku, daty produkcji nie pamiętam teraz) doszedłem już do stabilnego 2400 MHz przy nap. 1.525 (5h Prime'a) ... Dało się pojeździć w NFSMW, grałem Call of Duty2, wszystko stabilne. I wczoraj naszła mnie ochota żeby skończyć Splinter Cella Chaos Theory już długo kurzącego się w pudełku - i co? 10 min. grania i normalnie się komp wyłączył!! Nie zwis, nie reset - wyłączył się tak jakby wcisnąć POWER na obudowie - po prostu SZOK. Skręciłem do 2350 i już nie wyłącza kompa, ale są czasem zwisy lub CTD :( No i tyle było ze stabilnego 2400. Myślę więc że mój egzemplarz nie wyrobi więcej jak 2300 MHZ :( i wychodzi na to, że Splinter Cell lepiej się nadaje do weryfikacji stabilnego OC niż PRIME ;) pzdr Ja tez stawiam na plyte. Dla Venice E6 to raczej 2400mhz nie jest wielkim wyzwaniem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Włączyłem wczoraj AMd Coll&Quiet i spogladam na cooler a tam co szie dzieje?Nic sie nie dzieje-poprostu wentyl przestał sie kręcic tylko tak ruszał łopatkami co prare sekund.Wystraszyłem sie i od po chwili wyłączylem ta opcje.Tez tak macie?Czy to normalne?w zasadzie temp po paru minutach nie skoczyla wogóle ale jednak wygładało to troche dziwnie gdy przy włączaniu kompa wyświetlało mi ze wentyl na procku kręci sie zbyt wolno. Urzywam narazie Qfana i jest ok-w miare cicho, ale chcialem sprawdzic to Q&Q a tu taki zonk. Edytowane 9 Lutego 2006 przez JejoX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 wiatrak drgal bo bylo za male napiecie zeby go ruszyc .. a zatrzymal sie bo temperatura spadal ponizej jakeigos tam poziomu... proste i nie ma sie czego bac ... po co komu C'n'c ... ja tam na 1.525 idle mam 30* przy 2800mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Ale nie mam zaufania do sprzetu z drugiej reki, a poza tym ja fakture potrzebuje :) Na selekta tez możesz otrzymac fakture... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Na 2,2 windows skacze :mur: Niemożliwe żeby skakał chyba ze coś masz odpalone w tle, XP nawet na Palomino 1800+ i 128ramu chodzi przyzwoicie, a jeszcze jak go zoptymalizować to nie widze żadnego problemu wiec nie wiem skad masz to skakanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 wiatrak drgal bo bylo za male napiecie zeby go ruszyc .. a zatrzymal sie bo temperatura spadal ponizej jakeigos tam poziomu... proste i nie ma sie czego bac ... po co komu C'n'c ... ja tam na 1.525 idle mam 30* przy 2800mhz no to co to za technologia ktora dobrala sobie tak napeice ze ruszyc coolerem nie potrafi??Zaraz sprawdze co sie dzieje przy włączonym SP2004 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) @bertos - miałem dokładnie identyczną sytuację z moim Sempronem i to od nowości. Im bardziej podkręciłem procesor, tym szybciej komputer WYŁĄCZAŁ SIĘ (tak jakby wyjąć wtyczkę z gniazdka). Po jakimś czasie zaczął się wyłączać nawet bez podkręcania. Podjerzewałem wszystko, płytę, procesor, nawet pamięci... Winny okazał się jednak mój Chieftec! Okazało się, że miał całą przypaloną wtyczkę zasilania podłączaną do mobo... Teraz mam chwilowo jakieś Logica 350W i wszystko jest dobrze, nawet na podkręconym procku :? Co do windowsa skaczącego na 2200 to fajnie ludzie macie :lol: Ja się przez 2 lata męczyłem z XP na celeronie 333@416mhz i wszystko było w miarę dobrze, wcale tak wolno nie chodziło, a nic nie miałem zoptymalizowanego w systemie, nawet miałem zaawansowany graficznie wygląd zamiast prostego :) Edytowane 9 Lutego 2006 przez _q_b_a_ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Co do windowsa skaczącego na 2200 to fajnie ludzie macie :lol: :lol2: No ja nie wiedziałem że windows skacze zanim nie popracowałem troche na A64 2,8 GHz B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisium Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Faktem jest, że E6 nie sa demonami o/c ale chyba każdy poleci na 2400 przy rozsądnym napięciu. Daje to wydajność A64 3800+ za połowę jego ceny, więc chyba warto. Mój procek tak właśnie pracuje: 2400Mhz przy 1,5V i 24h/dobę. Jak poprawię wentylowanie budy to spróbuję wydusić 2500Mhz. A procek to: ADA3000DAA4BW LBBWE0533DPIW, TCase - 53 stopnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 na jakiejś innej stronie przeczytałem że Venice 3500 to tak naprawdę Manchester z zablokowanym jedny rdzeniem, słyszeliscie cos o tym? czytaja część postów troche sie zamotałem, lepsze są E3 czy E6? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 na jakiejś innej stronie przeczytałem że Venice 3500 to tak naprawdę Manchester z zablokowanym jedny rdzeniem, słyszeliscie cos o tym? czytaja część postów troche sie zamotałem, lepsze są E3 czy E6? Jak Venice to nie Manchester bo to nazwy kodowe jadra, owszem są Athlonki64 na jądrze Man, nawet PITer ma teraz takie selekty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 na jakiejś innej stronie przeczytałem że Venice 3500 to tak naprawdę Manchester z zablokowanym jedny rdzeniem, słyszeliscie cos o tym? czytaja część postów troche sie zamotałem, lepsze są E3 czy E6? 3200 tez bywaja na jadrze Manchester, wydajnosc ta sama co venice, jest to taki sam rdzen jak w x2 tyle ze jedno jajko wylączone.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...