Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

wiecie co wam powiem?

to t-case to jakas brednia

Dołączona grafika

a proc idzie na 285x9 na wodzie i napieciu (podaje z biosu, zeby nie bylo) 1,525 104% -> czyli w biosie jest ok 1,586V ...

proc bez zmiany V (czyli ok 1,36V w cpuz) idzie na 255x9. dalej - no coz - jak widac beznadziejnie

aha

temp w pi16mb to ok 28'C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ja adamo kurcze a ja chcialem sie z toba posicgac w 1mb pi juz w sumie CIe pobilem a ty spzedales procak za ile jezeli mozna wiedziec (cociaz na pw mi napisz)

lipa_ml bardzo dobry wynik jak na sempka na venice nie jedna osoba by byla w niebo wzieta aby miec taki wynik wiec gratuluje.

Zauwazyliscie, ze ostatnio semprony naparwqde dobrze sie kreca? czy amd postawila teraz na semprony ajuz nie na venice? moze ma za duzo na magazynach i ce sie ich pozbyc bo nowa podsawka wchodzi, a zatem co z venice

no to powiem Tobie jaki numer zamówiłem 6 takich zestawów wszystkie idą na tych płytach na 275 mhz x 9 na standardowym napięciu a najlepsze jest to ze tcase to 69c jestem poprostu w szoku bo ja mam na opku 57c. w sobote przekładam swoją płyte i zapodam sobie semprona bo jesli wysokosc tcasema takie znaczenie o krecenia to mysle ze spoko powinna pęknąć trójka (3ghz) ( zamowiłem nastepne sztuki :) Edytowane przez lipa_ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to powiem Tobie jaki numer zamówiłem 6 takich zestawów wszystkie idą na tych płytach na 275 mhz x 9 na standardowym napięciu a najlepsze jest to ze tcase to 69c jestem poprostu w szoku bo ja mam na opku 57c. w sobote przekładam swoją płyte i zapodam sobie semprona bo jesli wysokosc tcasema takie znaczenie o krecenia to mysle ze spoko powinna pęknąć trójka (3ghz) ( zamowiłem nastepne sztuki :)

w sempronach jak PITer napisał nie za to znaczenia z prostego względu - WSZYTSKIE MAJA TCASE 69C, nawet te największe padaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na co patrzec zatem przy sempkach?? - choc w sumie nie pasuje d tego tematu

zdziwilem sie troskze moj aplyta gdyz na T1 nie rusza wcale ustawiam a64 tweakerem na T1 i w sumie pi przechodzi ale jakos przy wysokich taktowaniach jakie keidys mialem blue sreen a normanie przy ustawieniu 300 a pamiatki 133 u stawiam rtowniez w windzie T1 to gram gra, gram w NFS MW ale przy wychodzeniu zonk blue screen kurcze naparwde czekam z niecirepliwieniem na poprawkowe biosy do 9nda3i

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bertos - miałem dokładnie identyczną sytuację z moim Sempronem i to od nowości. Im bardziej podkręciłem procesor, tym szybciej komputer WYŁĄCZAŁ SIĘ (tak jakby wyjąć wtyczkę z gniazdka). Po jakimś czasie zaczął się wyłączać nawet bez podkręcania. Podjerzewałem wszystko, płytę, procesor, nawet pamięci... Winny okazał się jednak mój Chieftec! Okazało się, że miał całą przypaloną wtyczkę zasilania podłączaną do mobo... Teraz mam chwilowo jakieś Logica 350W i wszystko jest dobrze, nawet na podkręconym procku :?

(...)

qrcze, to by był dobry trop gdyby nie to co w mojej sygnaturce tkwi ;) - Antec HE 500. Nówka, nie śmigana z Zenfista.... Raczej go nie podejrzewam, napięcia trzyma :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już mojego Athlona64 3000+. Na standartowym napięciu (1,4V) robi 2,4 Ghz, ale dlatego, że bios więcej nie może (na płycie ASROCK DUAL SATA2). Może zainstaluje jutro OCWB, to zobacze ile wyciąga. Mój procek to najnowsza wersja (0602). 2,4 GHz nawet mi odpowiada. Temp w stresie to maks 41 stopni. Przeszedł Super Pi 32M. Pamięci chodzą na 440 mhz CL 2.5.

Edytowane przez Jacek_:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już mojego Athlona64 3000+. Na standartowym napięciu (1,4V) robi 2,4 Ghz, ale dlatego, że bios więcej nie może (na płycie ASROCK DUAL SATA2). Może zainstaluje jutro OCWB, to zobacze ile wyciąga. Mój procek to najnowsza wersja (0602). 2,4 GHz nawet mi odpowiada. Temp w stresie to maks 41 stopni. Przeszedł Super Pi 32M. Pamięci chodzą na 440 mhz CL 2.5.

to ladny ci sie trafil tylko to mobo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mobo musiałem wziąć, bo mam grafe na AGP, a jak będę zmieniał grafe, to nie chcę mobo zmieniać. Jakbym miał na PCIE to wziąłbym ASUSA lub ABITA. Prockiem jestem miło zaskoczony, bo ta seria trochę kiczowata. Ta płyta całkiem OK, mimo że to ASROCK ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie zastanawialem nad tym asrockiem bo podobno dobra do krecenia po wgraniu nowego biosu ale niestety 1,55V na proca to malo choc mozna mody robic

2,4Ghz na standardowym napeiciu nom nom i to 0602 kurcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie pośrednio dotyczące tego procka. Mam Venice 3000+ i chciałem go podkręcić. Mam zablokowany mnożnik - normalka, ale mogę się bawić FSB. Już to nawet robiłem i wsyztsko było jak trzeba, natomiast. Chodzi mi o kwestię napięcia w procku. Czy jest jakaś zasada przy O/C, że o ileś % jak wzrośnie FSB, czy też ilość MHz CPU to trzeba je zwiększyć? Mam płytę Gigabyte GA-K8NXP-SLI a na procku Scythe Ninja z zamontowanym dodatkowym wentylatorkiem. Ile mogę z tego wyciągnąć i jak mam ustawić do tego napięcie. Mam teraz napięcie standardowo bodajże 1,40 V...

Proszę o pomoc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, że mogę FSB dać np. na 250 MHz i próbować z napięciem...ale co będzie znacznikiem tego, że jeszcze wyciągnę więcej, albo, że już za dużo...bo wiem, że w ten sposób mogę procka posłać na tamten świat...a tego chcę jak najbardziej uniknąć... Czy mogę spróbować 250MHz i 1,67V, czy wogóle napięcie zostawić?

PS.dzięki za pierwszą odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na moim Venice'u podkręconym na 9*274 na 1,4v testowałem prime 12h i przeszedł, spi 32M też. Zmniejszyłem Vcore na 1,35V i Spi 32M też przeszedł. Jaki mam bios wgrać do mojego mobo, żeby było HTT więcej niż 274? Wiem że OCWB, ale który? Na OCWB5 mam non stop coldbooty. Narazie mam oficjalny bios 1.60. Przeszedł SUperPi 32M na 9*274@1,3V w temacie o ASROCKU zamieściłem screen.

Jednak nie umarł król, tylko niech żyje król :)

Edytowane przez Jacek_:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na moim Venice'u podkręconym na 9*274 na 1,4v testowałem prime 12h i przeszedł, spi 32M też. Zmniejszyłem Vcore na 1,35V i Spi 32M też przeszedł. Jaki mam bios wgrać do mojego mobo, żeby było HTT więcej niż 274? Wiem że OCWB, ale który? Na OCWB5 mam non stop coldbooty. Narazie mam oficjalny bios 1.60.

Jednak nie umarł król, tylko niech żyje król :)

ladny wyniczek a co do biosu to zapytaj sie jakiegos asrockowca a nie nas :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój kolejny wyniczek w pokojowych warunkach:

Dołączona grafika

troche się zawiodłem na pamięciach, na starym E6 robiły 275 w miare stabilnie (tak aby przejść spi 16M :P) a tu od razu zwis przy div166 (274). To jest max jak na moje o/c z serii 'niskich napięć'. Teraz niech tylko nadejdą jakieś większe mrozy (mam nadzieje że jeszcze będą...) i zabieram się za max na oknie :) pozdr.

Edytowane przez arczi-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

arczi pamietaj kontroler pamieci jest w procku moze za malo voltow zeby ramy chodzily tak szybko, sproboj podniesc troche napiecie na procu i zobacz czy pamieci wtedy beda chodzic lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...