Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

nic ci nie da jeśli nie bawisz sie w grafike/muzyke. Lepiej jest wykręcić venic'a np do 2,5ghz i cieszyć sie wydajnością :D

A jeśli x2 3800 podkręci się do jakiegoś ładnego poziomu to też nic to nie da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie doczekacie sie, bo to bylo 3150 MHz, nie myslalem, ze tak cie czepiacie o te szczegoly... wiem wiem, tacy napalency jak wy to o 1 MHz sie bedziecie wyklocac! ehhh

a tak do gier da wymiana na a64 4000+? i do ile on sie kreci i jaki jest stosunek wydajnowsci 3000+ na maxa i ten 4000+?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@D4ni3lw, ty coś ściemniasz. Po co się pytasz o wymianę twojego 3000+ na 4000+, skoro ci się (niby) kręci do 3150Mhz. 4000+ masz już przy około 2466 - 2500Mhz. A procki najwyżej taktowane z danej serii się prawie wcale nie kręcą, więc przy tym 4000+ nie licz na OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie doczekacie sie, bo to bylo 3150 MHz, nie myslalem, ze tak cie czepiacie o te szczegoly... wiem wiem, tacy napalency jak wy to o 1 MHz sie bedziecie wyklocac! ehhh

a tak do gier da wymiana na a64 4000+? i do ile on sie kreci i jaki jest stosunek wydajnowsci 3000+ na maxa i ten 4000+?

Nie wiem czy zauwazyłes, ale trafiłeś na TWEAK'a czyli forum o overclockingu, a jezeli ktos wykręca venice na ponad 3ghz to jest to juz bardzo dobry wynik, zeby go osiagnac to niektorzy męczą sie siedzac przy oknie a tu nagle ktos wyskakuje ze ma 3ghz ale nie da screena bo mu sie nie chce :lol2: MY się nie wykłócamy o MHz, tylko chcemy dowodu ze faktycznie tyle osiągnełes, jezeli dasz nam screen z SP2004 albo chociaz SPi16M to wtedy porozmawiamy, a narazie podchodzi to pod paint-oc ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko, jak kiedys bede mial czas, to tak zrobie, ale nie mialem tego proca na dlugo podkreconego, tylo na nocke do testu i od razu zmniejszylem, bo nei wiem czy dlugo plyta tak pociagnie, troche sie boje o nia :D a z tego co czytam teraz, to ludzie tego 4000+ podkrecili do 3050, wiec tyle co ten 3000 spokojnie osiaga, wiec z tego wniosek, ze 4000 bedzie duzo bardziej wydajny, bo to juz inny rdzen i wiecej cache.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@D4ni3lw:

Różnica między 512KB L2 a 1MB L2 to w syntetykach od 0,5 do 1,5% co w użytku na co dzień praktycznie nic nie daje to jedno. Drugie 3000+ czy 4000+ maja podobny MAX o/c bo to ta sama architektura. Na koniec jak twój proc biega na 3150MHz w StresPrime Stable to jakoś w to uwierzyć nie mogę, no wybacz ale było już kilku przed tobą co twierdzili podobnie a jak przyszło co do czego to kończyło się tylko na słowach albo na podrobionych screenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@D4ni3lw:

Różnica między 512KB L2 a 1MB L2 to w syntetykach od 0,5 do 1,5% co w użytku na co dzień praktycznie nic nie daje to jedno. Drugie 3000+ czy 4000+ maja podobny MAX o/c bo to ta sama architektura. Na koniec jak twój proc biega na 3150MHz w StresPrime Stable to jakoś w to uwierzyć nie mogę, no wybacz ale było już kilku przed tobą co twierdzili podobnie a jak przyszło co do czego to kończyło się tylko na słowach albo na podrobionych screenach.

to po co daja wiecej tego cache, jesli to nic nie daje? bo nie kapuje tego...

czytać umiemy ;)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiększenie cache L2 daje bardzo duży wzrost wydajności, ale w procesorach intela (np P4 z 512KB cache jest dużo mniej wydajny względem P4 z 2MB cache z takim samym taktowaniem). W AMD jest to bardzo mała różnica. Czytałem w necie test procków AMD, to Sempron na s939, który miał 128KB cache, był tylko 10% wolniejszy od A64 na s939, który miał 512KB cache. Ja bym na pewno procka nie zmieniał. A może D4ni3lw wcale nie ma procka A64 3000+? Po to jest więcej cache żeby się dobrze sprzedawały :)

Edytowane przez Jacek_:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej płycie uzyskałeś 3150 MHz? :lol: może jeszcze na dafult vcore? :lol:

a teraz już zmieniam temat :wink:

LINK

temp po 2H prime w stresie ma 26 stopni :twisted2: WC średniej klasy, otwarte okno [ale i tak jest ciepło w pokoju] :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny wyniczek ;) Też bym się pobawił moją Wenecją, ale An8 nie pozwala na zmianę vcore poniżej 1.400v :D A klokgen się wiesza przy probie zmiany :( Wiem, że na DFI leciał 2,7 @ 1,3v ale moje biedactwo siedzi sobie w serwisie :)

PS. Arczi robiłeś może max. screena na tym twoim cacku? ;)

Edytowane przez Jackass_Ass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wreszcie zmusiłem clockgena do pracy i zaraz wpisze się do max Mhz/min Vcore :) Co ciekawe Abit nie pozwala na zmianę napięcia clockgenem poniżej 1,1v :D A szkoda bo ładnie sięzapowiadało :)

moje dfi też spod clocgena niepozwala nizej niż 1,1V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...