Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

box spokojnie wytrzyma te 3 lata:) wiem bo siostra ma w komputerze juz chyba z 2 , moze troche glosniejszy sie zrobil niz kiedys ale daje rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do mojego pytania... czy jest mozliwe takie cos, ze jak proc szybciej smiga, to pamieci nawet na standardowych ust. nie nadarzaja? a moze kontroler pamieci w procu wymieka? bo normalnie ten proc tak super sie kreci, ale szkoda, ze pamiatki musza smigac 150 MHz!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znasz coś takiego jak "ironia"? :)

No dobra, MOŻE być anulowana :) Zdaję sobie sprawę, że teraz kilka overclockerów strzeli sobie w głowę ;P

ja kiedys oddawałem boxowanego amd na gwarancji. ani razu nie zalozylem radiatora wiec pasta nie ruszona była i koles tylko spytał czy uzywałem chłodzenie <lol> no a ja ze oczywiscie tylko inne...ach ok prosze przyjsc za 2 tyg. dostałem nówke :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj dla pamięci ustawień alpha timingów, bez tego ani rusz. Szczególnie MAL i RP.

Pozdr

P.S. Ale oczywiście to, że na wy ższych taktach kontroler w procu nie wyrabia też jest możliwe. Ale polecam powalczyć z alphami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do mojego pytania... czy jest mozliwe takie cos, ze jak proc szybciej smiga, to pamieci nawet na standardowych ust. nie nadarzaja? a moze kontroler pamieci w procu wymieka? bo normalnie ten proc tak super sie kreci, ale szkoda, ze pamiatki musza smigac 150 MHz!!

Było mówione wiele razy - pobaw się alpha timingami, u mnie pamięci tez nie chciały chodzić na default przy wyzszym taktowaniu, pozmieniałem alphy i działają bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co to te alphy? chodzi o timingi? i gdzie to zmienic w A8N-SLi?

dobra, thx.. juz wiem...

i powiem tyle, ze timingow nie mam co luzowac, bo jak dam cl3, to komp nie wstanie w ogole, jedynie 2,5 wchodzi. a reszta to tez nic nie daje.

pytalem jeszcze, czy lepiej krecic na maxa proca, czy wyciagnac wicej z pamieci, ale jakos sie nie doczekalem odp...

no i ile razy mam mowic, ze pamieci chodza jak chodzily 200 MHz i sie wiesza. nie sa krecone! wiec z gory thx za takie pomoce w stylu: przy wiekszym taktowaniu pamieci...

Edytowane przez D4ni3lw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co to te alphy? chodzi o timingi? i gdzie to zmienic w A8N-SLi?

dobra, thx.. juz wiem...

i powiem tyle, ze timingow nie mam co luzowac, bo jak dam cl3, to komp nie wstanie w ogole, jedynie 2,5 wchodzi. a reszta to tez nic nie daje.

pytalem jeszcze, czy lepiej krecic na maxa proca, czy wyciagnac wicej z pamieci, ale jakos sie nie doczekalem odp...

no i ile razy mam mowic, ze pamieci chodza jak chodzily 200 MHz i sie wiesza. nie sa krecone! wiec z gory thx za takie pomoce w stylu: przy wiekszym taktowaniu pamieci...

Nie chodzi o timingi pamięci tylko raczej ustawienia kontrolera pamięci w CPU, są to wartości async latency value i read preamble, jezeli to zmieniałes to nie wiem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są główne timingi (np. cl i nie o nie nam chodzi). A jak i co zmienić to zapytaj się w temacie o swojej płycie.

Poza tym nikt tu nie pisał o większym taktowaniu pamięci tylko proca...bo przez to masz właśnie takie problemy.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, ze nie 50, ale nie mam takich dzielnikow, zeby dobrze dopasowac i dac te 190... timingi zmienialem, ale o tych ustawieniach kontrolera w procu to nie slyszalem. mozecie pomoc? bo wszedzie gadaja, ze to timingi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmienisz je w A64 tweakerze to też będzie spoko, ale wiesz najlepiej to by było w BIOSie. A nie ma jakiś modowanych BIOSów do Twojej płyty? Bo może ktoś odkrył te funkcje w BIOSie? Ale pod windą też możesz, a do testów pamięci to oczywiście SP2004 (blend test), Memtest for Windows, SuperPi, S&M i pewnie kilka innych jeszcze by się znalazło.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pojawia sie problem... albo proca zostawiam 2560, albo pamieci mam UC.... przez brak mnoznika 10, brakuje mi dzielnikow do pamieci ;/

EDIT: co lepiej na maxa wykrecic? proca czy ramy?

EDIT2: no to dalem mnoznik 8,5 i jest super. wszystko smiga. na procu mam 2,8 a na ramach 216. no to teraz SP2004...

PS: czy memtest pod "dosa" benchamarkuje pamieci czy jakos sobie wylicza predkosc?

Edytowane przez D4ni3lw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: czy memtest pod "dosa" benchamarkuje pamieci czy jakos sobie wylicza predkosc?

Sprawdza stabilność pamięci (tylko, że powinien potrwać trochę, tak aby mieć całkowitą pewność. min jakieś 3h).

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pojawia sie problem... albo proca zostawiam 2560, albo pamieci mam UC.... przez brak mnoznika 10, brakuje mi dzielnikow do pamieci ;/

EDIT: co lepiej na maxa wykrecic? proca czy ramy?

EDIT2: no to dalem mnoznik 8,5 i jest super. wszystko smiga. na procu mam 2,8 a na ramach 216. no to teraz SP2004...

Do testowania ramu używa się MemTest/GoldMomory/SPI 32M a nie SP2k4 ! I to NIE temat o pamięciach !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale on tez podaje predkosc pamieci...

PS leci SP2004, ale musialem dac 328 HTT, bo 2 wiecej i wywala ;)

EDIT: spox, memtesta puszcze kiedys, ale przy tych ustawieniach predzej proc wymieknie, wiec narazie sp2004

EDIT2: temperatura doszla do 57*C i wylaczylem. 2800 MHz i 1,55V + AC freezer 64 = dziwne, a moze to normlane ze taka temp na tym chlodzeniu? zastanawiam sie, czy cos z pasta nie tak...

Edytowane przez D4ni3lw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do testowania ramu używa się MemTest/GoldMomory/SPI 32M a nie SP2k4 ! I to NIE temat o pamięciach !

Mardok to powiedz mi jak kolega ma ich użyć skoro nie może alpha timingów w BIOSie ustawić? Może je zmieniać tylko w A64tweakerze, czyli pod windą a do testowania pod windą to raczej mu będzie ciężko odpalić GM, czy Memtesta. No chyba, że nagle jednak okazało się, że może zmieniać alphy w BIOSie.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok to powiedz mi jak kolega ma ich użyć skoro nie może alpha timingów w BIOSie ustawić? Może je zmieniać tylko w A64tweakerze, czyli pod windą a do testowania pod windą to raczej mu będzie ciężko odpalić GM, czy Memtesta. No chyba, że nagle jednak okazało się, że może zmieniać alphy w BIOSie.

Pozdr

SPI32M bardzo dobry test pamięci pod windą, ba nawet stary poczciwy 3DMark 2k1 nieźle ram testuje puszczony w loop-ie przez jakiś czas, a z tego co mi wiadomo te programy pod windą działają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh nie wiem o co Ci chodzi, przeciez o SPi też pisałem, a przy okazji podałem kilka innych programów którymi tez można (a nie trzeba) testować pamięci, i zostawiłem miejsce dla innych programów ("pewnie kilka innych jeszcze by się znalazło" fragment części posta 5803) więc na prawdę to wydaje mi się, że po prostu masz ochotę się do czegoś przyczepić...

A sam generalnie testuję GoldMemory tylko, że ja tak jak i Ty mogę sobie wszystko w BIOSie poustawiać a D4ni3lw nie może i tyle.

Pozdrawiam

I to by było na tyle z mojej strony na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh nie wiem o co Ci chodzi, przeciez o SPi też pisałem, a przy okazji podałem kilka innych programów którymi tez można (a nie trzeba) testować pamięci, i zostawiłem miejsce dla innych programów ("pewnie kilka innych jeszcze by się znalazło" fragment części posta 5803) więc na prawdę to wydaje mi się, że po prostu masz ochotę się do czegoś przyczepić...

A sam generalnie testuję GoldMemory tylko, że ja tak jak i Ty mogę sobie wszystko w BIOSie poustawiać a D4ni3lw nie może i tyle.

Pozdrawiam

I to by było na tyle z mojej strony na ten temat.

No ja cię przepraszam bardzo ale to raczej ty się czepiałeś a ja tylko odpisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zabrałem się niedawno za kręcenie mojego Venice'a 3000+, jednak po przeczytaniu kilku różnych poradników na razie udało mu się wycisnąć z niego "tylko" 2478 MHz (9 x 275)... Mój sprzęt:

Asus A8N-SLI

A64 3000+ Venice (czy oznaczenia na kości mają jakieś znaczenie przy podkręcaniu? mogę je tu zamieścić, jeżeli tak)

Arctic Cooling Freezer 64 Pro

Xpower GF 6600GT

Chieftec 360W

Seagate Barracuda SATA 80GB

2 x 512 TwinMos PC3200 w DC

Mnożnik i FSB podałem wyżej. Napięcie na procu to 1.55V (wolę nie ryzykować więcej), na RAMie - 2.9v (to samo). RAM jest przestawiony na 266MHz (z 400), timingi 2.5-3-3-8 1T. Na razie jeszcze nie testowałem Stress Primem dłużej, niż godzinę, ale godzinę wytrzymuje bez błędów.

Niestety, 9 x 280 (przy reszcie ustawień takiej samej) Stress Prime wysypuje się już po minucie <_< Czy macie jakiś pomysł, co z tym zrobić? Czy rzeczywiście nie mogę już wyciągnąć więcej? Z obliczeń dwóch różnych kalkulatorów poboru mocy wynika, że mój zasilacz spokojnie wystarcza (aczkolwiek chyba nie uwzględniono w nich poboru mocy płyty gł. i coolera, wtf?). Wydaje mi się, że problemem może być niemożność zmiany taktowania pamięci - w BIOSie mam do wyboru tylko kilka opcji (200, 266, 333, 400, 433, 466, 500). Kiedy pamięci są na auto, zmieniają się i tak na 266. Freezer 64 działa bez zastrzeżeń, po tej godzinie proc nagrzewa się do 40-41 stopni.

Wiem, że Asus A8N to może nie DFI Lanparty, ale chciałbym mieć z 2.6 GHz :(

Jakieś rady? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zabrałem się niedawno za kręcenie mojego Venice'a 3000+, jednak po przeczytaniu kilku różnych poradników na razie udało mu się wycisnąć z niego "tylko" 2478 MHz (9 x 275)... Mój sprzęt:

Asus A8N-SLI

A64 3000+ Venice (czy oznaczenia na kości mają jakieś znaczenie przy podkręcaniu? mogę je tu zamieścić, jeżeli tak)

Arctic Cooling Freezer 64 Pro

Xpower GF 6600GT

Chieftec 360W

Seagate Barracuda SATA 80GB

2 x 512 TwinMos PC3200 w DC

Mnożnik i FSB podałem wyżej. Napięcie na procu to 1.55V (wolę nie ryzykować więcej), na RAMie - 2.9v (to samo). RAM jest przestawiony na 266MHz (z 400), timingi 2.5-3-3-8 1T. Na razie jeszcze nie testowałem Stress Primem dłużej, niż godzinę, ale godzinę wytrzymuje bez błędów.

Niestety, 9 x 280 (przy reszcie ustawień takiej samej) Stress Prime wysypuje się już po minucie <_< Czy macie jakiś pomysł, co z tym zrobić? Czy rzeczywiście nie mogę już wyciągnąć więcej? Z obliczeń dwóch różnych kalkulatorów poboru mocy wynika, że mój zasilacz spokojnie wystarcza (aczkolwiek chyba nie uwzględniono w nich poboru mocy płyty gł. i coolera, wtf?). Wydaje mi się, że problemem może być niemożność zmiany taktowania pamięci - w BIOSie mam do wyboru tylko kilka opcji (200, 266, 333, 400, 433, 466, 500). Kiedy pamięci są na auto, zmieniają się i tak na 266. Freezer 64 działa bez zastrzeżeń, po tej godzinie proc nagrzewa się do 40-41 stopni.

Wiem, że Asus A8N to może nie DFI Lanparty, ale chciałbym mieć z 2.6 GHz :(

Jakieś rady? :)

1. Chyba na IHS a nie kości.

2. Nie FSB a HTT.

3. Zmniejszyłeś mnożnik HTT/LDT ?

4. Ram na pewno wybiera ? Znaczy w Dosie ustawienie sprawdzone za pomocą GM/MemTest zanim w windzie testowałeś?

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Zmniejszyłeś mnożnik HTT/LTD ?

4. Ram na pewno wybiera ? Znaczy w Dosie ustawienie sprawdzone za pomocą GM/MemTest zanim w windzie testowałeś?

Czym jest LTD? szukam na forum i nie mogę znaleźć... zakładam, że chodzi ci o taktowanie RAMu? W moim BIOSie w ogóle nie ma ustawień tego mnożnika.

I w jakim sensie "wybiera"? memtesta nawet jeszcze nie odpalałem (chociaż mam go na płycie itd. i w każdej chwili mogę go uruchomić), bo nie miałem właściwie po co. Na 266 chodzi, a na np. 333 Windows się ładuje, ale od razu wykrzacza się Explorer i reszta programów z autostartu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym jest LTD? szukam na forum i nie mogę znaleźć... zakładam, że chodzi ci o taktowanie RAMu? W moim BIOSie w ogóle nie ma ustawień tego mnożnika.

I w jakim sensie "wybiera"? memtesta nawet jeszcze nie odpalałem (chociaż mam go na płycie itd. i w każdej chwili mogę go uruchomić), bo nie miałem właściwie po co. Na 266 chodzi, a na np. 333 Windows się ładuje, ale od razu wykrzacza się Explorer i reszta programów z autostartu.

Mała literówka chodziło o LDT jest to mnożnik HTT, w skrócie LDT x HTT = HT i HT należy trzymać w okolicach 1000MHz (najlepiej niżej) co za tym idzie jak zmieniłeś załóżmy HTT z 200 na 250 należy dać już mnożnik LDT na 4x (bo 4x250=1000) ma to kluczowe znaczenie dla stabilności. Z MHz ramu na A64 nie ma tak łatwo jak na np: SocketA to ze ram chodzi na niższych MHz nie znaczy ze będzie stabilny jak reszta timingów została źle dobrana dlatego też pytałem czy sprawdzałeś stabilność ramu.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...