Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

Blend test? Przeciez on ledwie proca liże..... Testuje sie Small FFT lub Large.

1449490[/snapback]

@Hanu to wytłumacz mi fakt iz przy 2800MHz i 1,7v mój venice bez problemu przechodzi SuperP 2M,$M,8M (16M i 32M nie próbowalem)i, natomiast restartuje się caly komp , gdy uruchamiam prime95 i obciązenie procka jest ok 100%(po ok 1 minucie)? Tylko liże? Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

superpi to wogole sie nie nadaje do testowania procka , juz duzo lepiej wg mnie np 3dmark 2001 - super PI potrafi mi przejsc bez problemu a w 2001 wysypac sie po chwili na pulpit . A do prime blend potrzebuje mniejszego napiecia zeby przejsc niz do small ft - wiec tez duzo zalezy od testu

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

superpi to wogole sie nie nadaje do testowania procka , juz duzo lepiej wg mnie np 3dmark 2001 - super PI potrafi mi przejsc bez problemu a w 2001 wysypac sie po chwili na pulpit . A do prime blend potrzebuje mniejszego napiecia zeby przejsc niz do small ft - wiec tez duzo zalezy od testu

1449519[/snapback]

Ja cie rozumiem, zgadzam sie z toba, choc ja testem chyba wyjątkiem, poniewaz wszystkie 3dmarki mi przechodzi, SuperPi tez , a prime95 blend test -powoduje restart :-(

Wytlumacz mi mój przypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wszystko jest logiczne - SuperPi 16/32M szybciej sie wywali niz 3DMark2001. Powiem więcej , Pi wywali na juz na 1-2 iteracji a 3DMark2001 zniesie OC spokojnie. Ida dalej najmniej obciązajacy z trzech testów Prime - blend wywali jeszcze szybcie jniżs Pi. A o Small FFT czy Large FFT nawet nie wspominam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie, bo właśnie miałem odbierać Epox-a na s.754 i Athlon 64 3000+ (NewCastle).

Wszedłem na PC PROJEKT i patrze że jest VENICE Box za 630zł ( w sumie stać mnie ) i do tego wziołbym płyte główną taką : Epox 9NDA3J (nVidia nForce3 Ultra) (musi być z AGP bo mam karte graficzną dobrą). Myślicie że to dobry wybór ?? Czy będę miał jakieś konflikty jeżeli posiadam ramy A-Data 2x512 DDR 400Mhz(kupione w Imperium) ?? Czytałem że mają ludzie problemy ... powiedzcie co mam robić ?? Nie będę się bawił w ostre O/C może troszke coś kiedyś podkręce, ale chcem żeby wszystko było stabilne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie z innymi adatami maja problem. Co nie znaczy ze z Twoimi nie bedzie. Ale raczej jak lekkie krecenie to pewnie bedzie ok.

1449570[/snapback]

Nawet na tym VENICE ?? Przecież problemy miały być zlikwidowane :mur:

Ale ja nie mam A-Data na TCCD , tylko jakieś takie zwykłe. A na standardowych ustawieniach bez podkręcania niczego będzie działał DUAL , oraz będzie stabilnie ?? Czy lepiej kupić płyte główną na s. 754 i procka 3000+ ??

może jakby mi się udało sprzedać te moje 2x512 Ram za jakieś 300zł to mógłbym dorzucić 50zł i wziąć coś takiego Corsair.

CO MAM ROBIĆ ???? Nie kupie Proca Venice i płyty , żeby się okazało że nie działa :mur:

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet na tym VENICE ?? Przecież problemy miały być zlikwidowane  :mur:

Ale ja nie mam A-Data na TCCD , tylko jakieś takie zwykłe. A na standardowych ustawieniach bez podkręcania niczego będzie działał DUAL , oraz będzie stabilnie ?? Czy lepiej kupić płyte główną na s. 754 i procka 3000+ ??

1449576[/snapback]

Problemy byly na winchesterach. Raczej bedzie ok, ja bralbym venice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy byly na winchesterach. Raczej bedzie ok, ja bralbym venice

1449598[/snapback]

Czyli będzie OK ?? Bo na początku i tak nie będę nic podkręcał, więc będzie wszystko standardowo ustawione. Więc mówisz że można brac , i będzie działać ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA

byłem najwiekszym pechowcem ALE!!

kupieł mw esc tego venice za 625 zł 3000+

SERIA:

0517EPAW

IIIIIIIIIIIIIIIIII

TERAZ DZIŁA NA

1,45 2610 MHZ!!

chłodzenie BOX!!

42 stopnie stress

update

na 2830 1,45V wyalił błąd teraz testuje 309*9 2781 mhz :D

JESTEM NAJSZCZĘSLIWSZM CŻŁOWIEKIEM NAŚWIECIE!!

a za miech FREON!!

Edytowane przez Pure

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA

byłem najwiekszym pechowcem ALE!!

kupieł mw esc tego venice za 625 zł 3000+

SERIA:

0517EPAW

IIIIIIIIIIIIIIIIII

TERAZ DZIŁA NA

1,45 2610 MHZ!!

chłodzenie BOX!!

42 stopnie stress

update

na 2086 1,45V wyalił błąd teraz testuje 309*9 2781 mhz :D

a za miech FREON!!

1449635[/snapback]

No to bomba, bo ja tez kupilem tego z ESC za 625 zeta i jutro ma u mnie byc :lol: Juz sie niecierpliwie <_<

EDIT:

I jak to 309*9 na 1,45 przeszlo????

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

update

na 2086 1,45V wyalił błąd teraz testuje 309*9 2781 mhz :D

a za miech FREON!!

1449635[/snapback]

Gratulacje :) Ale chyba miało być 2860 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na boxowym chłodzeniu na 2880 1,6v miał 60 stopni i wywalał błąd

teraz jest 1,48 2782mhz i je będe testował do oporu jeszcze mnożnik dla ramu ustawie i tak go zostawie bo o 16 mam korki z fizy :)

boxowe chłodznie to jednak za mało :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wszystko jest logiczne - SuperPi 16/32M szybciej sie wywali niz 3DMark2001. Powiem więcej , Pi wywali na juz na 1-2 iteracji a 3DMark2001 zniesie OC spokojnie. Ida dalej najmniej obciązajacy z trzech testów Prime - blend wywali jeszcze szybcie jniżs Pi. A o Small FFT czy Large FFT nawet nie wspominam...

1449567[/snapback]

Jest jeszcze jedna sprawa: mam zasilacz "tylko" 420W i to moze byc problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 3200+ venice ,teraz aktualnie 9.5 * 295 (2802.5mhz) 1.53v i aktualnie 100% stabilny puki co.... /div180

czas w pi16mb to 12,35 , 3dmarki tez przechodzi wiec uwazam ze jest wpelni stabilny.......pamieci troche kiepsko ida cl2.5-3-7-3 a reszta ustaw. na auto ,

poprobuje jeszcze 2900mhz zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwazam ze jedynym slusznym programem do testowania 100% stabilnosci procesora jest Prime95 smallFTTs.

Cala reszta to w wiekszym lub mniejszym stopniu loteria, raz przejdzie, drugi raz nie a o Super PI to nie wspominam bo nie raz mialem sytuacje ze przechodzilo SuperPI 32M a przy banalnej operacji jak oproznianie kosza np potrafilo wywalic blue screenem :huh:

Tak wiec jesli mowicie ze wasze proce sa 100% stabilne to trzeba by to najpierw zweryfikowac w/w programem w tescie smallFTTs przynajmniej 6h.

Wczoraj np testowalem 2730MHz@1,552V i Prime wysypal sie dopiero po 3h czyli 100% stabilne to to ustawienie nie jest.

...ale to tylko moje zdanie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://img129.echo.cx/my.php?image=2781148v9kj.jpg

2781 1,48V ale jest prolbem ramy na 252 niechca mi ruszyć i musze je dawac na 235 :/ (150)

1

Dołączona grafika

jest problem super p[i liczy ale sp2004 nie wywala sie co 15 minut a temp 48 stopni więc lipa

a o wpłuwie temp na podkrecalnosć świadczy to że na 1,6V niebył stabilny wogule na 2800 mhz :D

a na 2781 i 1,48 V jest w miare

Edytowane przez Pure

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 3200+ venice      ,teraz aktualnie 9.5 * 295    (2802.5mhz)  1.53v i aktualnie 100% stabilny puki co....  /div180

czas w pi16mb to 12,35 , 3dmarki tez przechodzi wiec uwazam ze jest wpelni stabilny.......pamieci troche kiepsko ida  cl2.5-3-7-3 a reszta ustaw. na auto ,

poprobuje jeszcze 2900mhz zrobic

aha procek tez z ecs ....błyskawiczna dostawa:)

1449711[/snapback]

A SP2004 liczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam i sobie myśle ze moze by wreszcie ktoś powiedział prawde, nie ma czegoś takiego jak 100% stabilny komputer conajwyżej później sie wysypie, test smallFTTs też wcale nie jest najszczęśliwszym wyborem bo katuje tylko i wyłacznie procka a reszta podzespołów sobie odpoczywa, poza tym według mnie testowanie każdego elementu kompa osobno to pic na wode, memtest albo GM i do tego pograć sobie pare godzin w jakąs wymagajacą gierke wtedy bedzie można mówić o stabilności....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie komp jest stabilny jak mi azureus sie nie wywali :)

przykłąd

procek thorton@barton

2490mhz 5 minut stable prime

komp gry filmy azor 1 miech bez wyłączania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam i sobie myśle ze moze by wreszcie ktoś powiedział prawde, nie ma czegoś takiego jak 100% stabilny komputer conajwyżej później sie wysypie, test smallFTTs też wcale nie jest najszczęśliwszym wyborem bo katuje tylko i wyłacznie procka a reszta podzespołów sobie odpoczywa, poza tym według mnie testowanie każdego elementu kompa osobno to pic na wode, memtest albo GM i do tego pograć sobie pare godzin w jakąs wymagajacą gierke wtedy bedzie można mówić o stabilności....

1449764[/snapback]

Tu sie z Tobą w 100% :wink: zgodze, ale ja pisalem o small FTTs w kontekscie testowania procesora bo to topic o tym podzespole wlasnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...