Gość majkel84 Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 szkoda, ze amd tak oszczedza te cache, intel do takich glupich 2.8 pakuje 1mb, a do emtjuz 2mb. ale ucieszyla mnie wiadomosc o wersji 3000, tylko obawiam sie czegos. jak wszyscy wiemynajlepiej sie winchestery krecily do 50tygodnia, pozniej jzu były słabe do oc. poprostu dlatego tak zostalo zrobione po duny marketing tak wymyslił, bo wszyscy tylko 3000 i oc. wiec teraz znajac sytuacji z niedalekiej przeszlosci moga wprowadzic jakies ograniczenia. powiedzmy 3000 pojdzie maks na 3200mhz, a wersja 32000 pojdzie juz np na 3500mhz <_< 1360126[/snapback] P4 mają zajedwabiście długi potok wykonawczy i czym to skutkuje? Dużą Łakomością na cache (L2, L3 :lol: ) i przepustowoć RAMu, a co za tym idzie zwiększeniem kosztów produkcji, bo więcej cache to większa powierzchnia rdzenia i większy koszt wytworzenia. dodać do tego jeszcze drogie mobo (bo dual channel nawet dla celeronów musi być) imamy mix dla bogatych :lol: a AMD nie dość że wystarcza 512KB dla topowych modeli proców (1MB to zbędny luksus, bo w końcu high-end musi być, a skok wydajnościowy spowodowany samym cachem jest niewielki) to jeszcze nie są wcale łakome na przepustowość RAMu (S754 jest tego najlepszym przykkładem). Nawet Semprony udowadniają, że 256KB to dla K8 wcale nie mało, a 128KB też działa wydajnie :D. Grunt dla K8 to duży zegar proca. BTW: wiecie że RAM taktowany 200MHz działa tym lepiej im wyższy zegar proca? Przeczytajcie ten arcyciekawy artykuł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 dzisiaj premiera venice ?? cos cicho o niej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Jaka premiera ? Przecież proca już pokazali/powiedzieli a dziś miał po prostu trafić do sprzedaży… no nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 o to mi wlasnie chodzilo :) a proca w zadnym sklepie nie ma :( (usa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Jaka premiera ? Przecież proca już pokazali/powiedzieli a dziś miał po prostu trafić do sprzedaży… no nie ? 1367771[/snapback] Jest juz gdzies? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Cholera szukam i szukam i ino same zapowiedzi eee ale którą tam mają teraz godzinę ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Maly tescik http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...n64-venice.html :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) Maly tescik 1367837[/snapback] Wow X-Bit jest nieźle obciążony skoro nie wczytują się obrazki. Heeeee.. :) [EDIT] Zawiodłem się. :/ Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez Radek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 "Zawiodłem się. :/" Nie rozumiem czemu ? Pierwszy lepszy proc i prawie 2,9GHz to chyba bardziej niż dobrze… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 "Zawiodłem się. :/" Nie rozumiem czemu ? Pierwszy lepszy proc i prawie 2,9GHz to chyba bardziej niż dobrze… 1367932[/snapback] Cool, ale ja chce 3 GHz. :) 3200+ i 10x300 to będzie to... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Chcieć sobie możesz, ludzie za dużo sobie chyba wyobrażacie po Venice, to TYLKO nowy steping nie zupełnie nowy procesor… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Chcieć sobie możesz, ludzie za dużo sobie chyba wyobrażacie po Venice, to TYLKO nowy steping nie zupełnie nowy procesor… 1367957[/snapback] ;) Czyli widać, na ile stać Venice. Ok sztuki będą robić 2.8-2.9, bardzo dobre => 3 GHz. Rewelacyjne to i pewnie nawet > 3.2 GHz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Wow, dziekuje ze sie z nami tym podzieliles... Co do Wenecji- swietnie, wielki potencjal o/c- nic dodac, nic ujac. Jednak odwiedze to piekne miasto ;] za przynajmniej 0,5 roku, rok. Podobnie jak Jordi swe wolne srebrniki pakuje w tuning autka- komp zostal juz doprowadzony do odpowiedniego stanu na ten wiosenno- letni sezon. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow1221 Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Dziś premiera Venice? jakies info kiedy sie u nas pojawi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Wiadomo już dokładnie kiedy będą w Polsce? Bo mam zamiar pozbyć się swojego 3200+ na rzecz Venice, no i płytkę zamienić na DFI LanParty Nf4 SLI-DR :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assarhadon Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (edytowane) Czy ktoś znalazł gdzieś cenę za jaką będą chodziły te procki?? Ok. sam sobie odpowiedziałem, tylkonie wiem czy to cena sugerowana czy do sprzedarzy, bo nie kumam za dobrze szwabskiego macie linka http://www.stegpc.com/details.asp?prodid=amd-64-35v&Side=B Cena jest jak za zwykłego wincha, 256,60 Euro za 3500+, więc jak wejdą do Polski to zaraz zmienaiam :D :lol: :) Edytowane 5 Kwietnia 2005 przez Assarhadon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Już było pisane, że cena będzie taka jak za Winchestera, bo to po prostu następca, tak jak w przypadku T-bredów A i B, i T-bredów i Bartonów. Już nie mogę się doczekać kiedy w końcu trafi w moje ręce :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Wiem ze to nie topic o sempronie ale rowniez pokazl sie nowy stepping i wsparcie dla SSE3 dla zinteresowanych http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...pron-3100e.html :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLURB Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 i jeszcze mały (DUZY) MINUS Venice : " On most mainboards Cool’n’Quiet technology of the new Athlon 64 3800+ didn’t work. " z: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...4-venice_4.html ....... no ale DUŻ VERY PLUS : "As we see, Venice based CPU prepared one more surprise for us: variable Vcore. AMD resorted to the same trick Intel did when packaging their CPU dies. Venice based processors will not have Vcore indicated on the die package. Different CPUs may have different Vcore: 1.35V or 1.4V. And unfortunately, there will be no way to tell the nominal processor core voltage from its exterior. As for the thermal design power, the new Venice core seems to have the same heat dissipation characteristics as the previous cores at first glance. However, in reality things are not quite like that. The thing is that Venice has somewhat bigger frequency potential for the allowed heat dissipation limited by the thermal design power. The new Athlon 64 on Venice core working at 2.6GHz frequency will feature 89W typical heat dissipation, while the next stage of heat dissipation, 104W, will only be reached when the working frequency rises to 2.80GHz, if at all. " :) szkoda C&Q .. bo myślę ze to trocha wydłuz życie procka .... (a moze nie ? ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 na msi k8n sli plat działa c'n'q z venice :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash_lp Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 masz juz venice'a !? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 nie ma... wyczytał w teście: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...-venice_12.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Ukazał się jeszcze jeden test naszego bohatera, tylko teraz w wydaniu 3200+:) http://www.pcper.com/article.php?aid=127&type=expert&pid=1 Procek poszedł na 2800MHz przy napięciu 1.4 na standardowym chłodzeniu :D, mnie ten wynik satysfakcjonuje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) no heh 200 watow zjada przy obciazeniu ten porcek na standardowym vcore bez wypasionej zasilki nie ma co podkrecac heh kolejny tescik tym razem 3500+ z lodowa :D http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=57291 Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez olo23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Co ty bradzisz olo23 ?? Przy 2.8GHz i 1.4V on ciągnie góra 100W :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) wlasnie ie wiem czy to sie odnosi do samego proca czy do kompa ale proc chyba bardziej prawdopodobny :D Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez olo23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 wlasnie ie wiem czy to sie odnosi do samego proca czy do kompa ale proc chyba bardziej prawdopodobny :D 1373285[/snapback] :lol: Venice 3200+ w stresie pobiera zaledwie 50-60W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) No nie .. ten wykresik mnie rozbawił :D Przecież takiego procka robiącego 200W trzeby by chyba freonem chłodzić ;) Wyrażnie widać że Vince pobiera mniej niż NewCastle czyli mniejwięcej tyle co Winchester. I niech mi ktoś powie że mój procek pobiera ~180W w stresie ! CPU 180W + Płyta z gratami 50W + grafa 70W + RAM 30W + 50W na reszte i mamy 380W !! Już widze jak moja zasiłka tyle daje i jeszcze trzyma napięcia ! :lol: EDYT: Megabyte ma rację te procki ciągną ok 70W przy 2.2GHz i koło 110W przy 2.8GHz Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez Outlander Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Naturalnie, ze odnosi sie to do calej platformy z konkretnym cpu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 uff dobrze ze rozwialiscie moje watpliwosci bo musialbym klimatyzacje zakladac w pokoju od nadmiernego przyplywu energii cieplnej w pomieszczeniu :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...