Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

Male co nie co:1523943[/snapback]

:blink: co taki słaby czas :| ?

btw: Gdzie i za ile kupiłeś redline? :>

Edytowane przez Cro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym chwila to poprawki mają być tylko w low-endowych Sempronach a w modelowo wyższych A64 już nie ? Coś mi tu nie pasuje…

Czas taki bo tymingi dość słabe ale MHz ładne.

@zaba26:

Powalcz z tymingami bo naprawdę dużo da się jeszcze urwać.

SPI16M 9x300 div166

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw: Gdzie i za ile kupiłeś redline? :>

1523951[/snapback]

Czas slaby hm,ze wzgledu ze Trcd jest na 3 <_< , zakupilem tutaj: Mushkin

@Mardok:

W tym problem ze trcd tylko chodzi na 3, i to obojetnie czy jest 240-270Mhz na pamieciach :mur:

Edytowane przez zaba26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zauwaz ze masz 293Mhz na pamieciach <_<

1523985[/snapback]

a ty zauważ że masz 2970MHz na procu i nskie timingi :)

więc cos jest nie tak

zobacz w mojej sygnaturce czas 12:03, jest robiony z pamiątkami które lecą na 280MHz i trcd 4, a procek ma 2808MHz :lol:

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ty zauważ że masz 2970MHz na procu i nskie timingi :)

więc cos jest nie tak

zobacz w mojej sygnaturce czas 12:03, jest robiony z pamiątkami które lecą na 280MHz i trcd 4, a procek ma 2808MHz :lol:

1523990[/snapback]

Wszystkie niepotrzebne programy powylaczane :mur: w menedzarze, nie wiem ale dalej bede sie upieral ze trcd ma na to wplyw, a zobacze jeszcze z OCZ tylko nie wiem czy zmusze je do pracy od 290MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32mb pi jeszcze nie świadczą o stabilności :roll:

1523287[/snapback]

Super pi przechodzi mi spokojnie na 312x9 na 1,55 w biosie a w SP2004 nie wytrzyma więcej niż 4 minuty a wszystko chodzi pięknie po paru godzinach grania w ut2004 i nowe gta:sa zero zwiechów. Super pi nie jest najlepszym testem stabilności dla A64 nawet temperatura mu tak nie skacze jak przy Prime (jest niższa u mnie z 5C)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym chwila to poprawki mają być tylko w low-endowych Sempronach a w modelowo wyższych A64 już nie ? Coś mi tu nie pasuje…

Na roadmapie tylko przy nowych semronach jest E6 napisane i tyle. W newsach tez tylko przy nowych serpronach mowia o E6 wiec to chyba nie pomylka.

Edytowane przez Kirkof_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na roadmapie tylko przy nowych semronach jest E6 napisane i tyle. W newsach tez tylko przy nowych serpronach mowia o E6 wiec to chyba nie pomylka. W koncu nowy procesorek z nowym jadrem i musieli jakos je nazwac.

Poza tym,kto mowil ze maja byc jakiekolwiek poprawki ?, AMD nic takiego nie mowilo, sami sobie to dopowiedzieliscie.

E6 to nowy semrpon z obsluga tryby 64bit.

Zreszta dziwne by bylo gdyby semrony i athlony mialy to samo jadro. To juz z marketingowego punktu widzenia zle posuniecie. Poza tym zbyt szybko E6 wychodzi po E3 zeby moglo miec jakies istotne poprawki, taki pospiech byl by tylko uzasadniony gdyby E3 mialo jakies problemy z dzialaniu, a jak wiemy dziala bez problemu, nikt nic zlego o E3 nie pisze wiec po co mieli by wypuszczac nowe jadro.

1524111[/snapback]

Przecież Semprony na Socket A to były wykastrowane Athlony (nie pamiętam, chyba Thouroughbready)

Co powiesz np na to: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=66144 ?

albo na to http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=66481 ?

A samego wątku o E6 jakoś teraz nie mogę na XS znaleźć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super pi nie jest najlepszym testem stabilności dla A64 nawet temperatura mu tak nie skacze jak przy Prime (jest niższa u mnie  z 5C)

1524070[/snapback]

SPI nigdy nie był testem stabilności a _wydajności_. Może posłużyć jedynie jako wstępne określenie przedziału dla stabilności. Dalej to Prime, 3DMarki, S&M po kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt :) godzin. Wiele razy widziałam "stabilne" SPI a nawet 3DMarki nie mówiąc już o Prime nie chodziły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ja jakiś niedoinformowany jestem, ale dlaczego autor tego tematu cytowanego przez Ziku pozakrywał jak się dało info na tych swoich a64? W jakim celu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie chodzi o to że po pełnych numerach możanby rozpoznać (tzn AMD mogłoby) skąd są te procesory. Zakładając do tego że mogą to być jakieś nieoficjalne serie wydzielany tylko wybranym pod wieloma rygorami to i niedziwne że się nie chca chwalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z roadmap'em AMD jadro E6 ma byc w sempronach wyposarzonych w obsluge instrukcji 64bit, majacych byc odpowiedzia na celerona rowniez posiadajacego 64bity.

Przy Athlonach64/X2 twardo widnieje napis E3. Pewnie dlatego nikt o tym nie pisze, bo podniecac sie sempronami przeznaczonymi do sprzetu low-end  to jakos nie bardzo jest czym. Semprony bazuja pewnie na Athlonie 64 Venice tyle ze amputowali im cache i nazwali to E6 ;) no i byc jakies drobne bugi tam poprawia ;). Ale znajac zycie to beda Athlony 64 Venice, ktore mialy walniety cache, czyli zablokuja ta polowe walnietego cachu, i z polowa tej nie walnietej wupuszcza sempka ;). Rutynowa procedura.

1523934[/snapback]

Głupoty opowiadasz. W rewizji E3 było kilka błędów, o których było już pisane na forum. Chłopaki z AMD poprawili je i wypuszczają nową rewizje E6. A to że Semprony też będą miały rewizje E6 to już inna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak okazało się, że mi przysłali dokładnie takiego jakiego sobie życzyłem czyli 0517 DPMW. :) Mam nadzieję, że się będzie dobrze skalował z napięciem. I mam pytanie: co sądzicie o DPMW? Ogólnie ą chyba lepsze niż DPAW? Aha i jeszcze zastanawiam się nad jakie dmuchanie na niego założyć... Wacham się głównie pomiędzy Arctic Freezerem 64 a Big Typhoonem lub Zalmanem 7700cu. Za tym pierwszym jak wiadomo przemawia cena, natomiast ten drugi słyszałem, że ma świetną wydajność i jest najwydajniejszy z tych trzech tyle że nie wiem czy się opłaca tyle ładować kasy w wentylator no i podobno bardzo trudno się go montuje na płycie głównej. I teraz pytanie do posiadaczy freezera: czy jesteście z niego zadowoleni? Czy jest dużo słabszy od takiego Big Typhoona? Czy wiatraczek w tym Freezerze jest cichy?

Edit:

Aha teraz tak się przyjrzałem temu procesorowi i ma ze trzy nóżki lekko wygięte. :blink: Mam nadzieję że nie będzie z tym problemów?

Edytowane przez lyzkov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupoty opowiadasz. W rewizji E3 było kilka błędów, o których było już pisane na forum. Chłopaki z AMD poprawili je i wypuszczają nową rewizje E6. A to że Semprony też będą miały rewizje E6 to już inna sprawa.

1524437[/snapback]

A pamiętasz jaki podawany był termin pojawienia się procków w tej rewizji na rynku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym teraz sensu nie widzę….

1. Za drogie.

2. Wcale nie wydajniejsze w aplikacjach używanych na co dzień przez zwykłego zjadacza chleba.

3. No i 2x więcej do chłodzenia…

Tak jak to widzę ;)

1522158[/snapback]

Hmmm, Bez obrazy ale widze że wszystko dopasowujesz pod SuperPI.

1. Z tym się zgodze, jedyny minus X2.

2. Kupie X2, będe miał mniejszy wynik w SuperPI, W grach zamiast np 80 fps będe miał 75. Za to podczas grania będe mógł odpalić jakieś kodowanie video bez spadku wydajności. W programach, które są zoptymalizowane pod dualcore dostane kopa.

3. Co się będzie bardziej grzało X2 2.4GHz 1.3V czy zwykły A64 3GHz 1.6V?

A tak ja to widze ;)

Swoją drogą nie wiem jak wytrzymujesz na tych 512MB RAM. Przecież przy tak małej pojemności Twój dysk jest pewnie cały czas w ruchu.

Sorki za OT. Już więcej nie będe :wink:

UPDATE:

AndyN:

Jakiś czas temu mówiono o 15 lipca. Choć pewnie będzie leki poślizg tak jak z E3

Edytowane przez Megabyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie jakis swiatowy wynik krajowej produkcji :lol:

Ladnie stary! Rozumiem ze to FC na procu siedzi jakies, ale wlasnej roboty czy zakupione jako gotowy zestaw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie jakis swiatowy wynik krajowej produkcji :lol:

Ladnie stary! Rozumiem ze to FC na procu siedzi jakies, ale wlasnej roboty czy zakupione jako gotowy zestaw?

1524654[/snapback]

Prometeia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Interloper

Jaką serie proca masz? Nie próbowałeś z większym napięciem?

1524661[/snapback]

1. LBBLE 0517 DPAW

2. Jescze nie narazie szukałem jedynie optymalnego ustawienia do codziennej pracy z vcore nie przekraczającym 1.6V. Brak czasu ciągły brak czasu... :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary to co z tego ze 512 ramy znajdz mi szybsze pamiecie chodzace na takich timingach

1524583[/snapback]

Do benchmarków dobre ale tylko do benchmarków dlatego że zwykła pamięć DDR400 jest nieporównywalnie szybsza od dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...