Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

Daje, na przykład pokaże jaka jest różnica pomiędzy ustawieniami proca w SuperPI a w SP2004. Pokaże ile A64 jest w stanie wytrzymać stabilnie. Nigdy nie porównywałem ustawień SuperPI z SP2004, proszę Was ...

Ja się na to piszę ... zaraz jak tylko chłodzenie poprawię bo jak na razie jeszcze na BOX'e z Winiego jadę :) a i wynik z 2,7 GHz pewnie nie jest specjalnym wyczynem. (więcej na tym boxie nie dam choć temperaturki trzyma przyzwoite)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się na to piszę ... zaraz jak tylko chłodzenie poprawię bo jak na razie jeszcze na BOX'e z Winiego jadę :) a i wynik z 2,7 GHz pewnie nie jest specjalnym wyczynem. (więcej na tym boxie nie dam choć temperaturki trzyma przyzwoite)

1545939[/snapback]

Nie traktujcie tego jako rankingu, współzawodnictwa. Osiągi procka pod SP2004 to osiągi procka, właściciel poza dobraniem komponentów (zasiłka, mobo) niewiele może zrobić. W SuperPI można mieszać ustawieniami i piąć się wyżej, tutaj w pewnym momencie jest mur.

Jeśli to problem, to mogę w zestawieniu nie umieszczać nicków właścicieli -> zapewni to anonimowość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaki jest wtedy sens prowadzenia takiego rankingu skoro wszystko bedzie anonimowe ?

1546153[/snapback]

ZESTAWIENIE, grrrr ;)

Bo chodzi o procki (ich możliwości) a nie o ich właścicieli. Żeby hardOC'erzy, mający gigaherce w sygnaturkach nie obawiali się ujawnienia, że pod SP2004 te GHz wyglądałyby gorzej ...

Przecież już o tym pisałem w tym topiku ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, znalalzlem jeszcze venica z 17 tygodnia, niedlugo chce jechac kupic - jaka serie warto wziac? DPMW, DPAW ?

Procki sa w BOXie.

1547844[/snapback]

Obie te serie warto kupić bo obie się dobrze kręcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam taki problemik ....

mam venice 3000+ (niestety nie spisałem sobie serii) i przy 1.4V 2400MHz HTT300 x3 ram na div166 ~240MHz 2-2-2-5-1t 3.2V nie przechodzi mi 3d smarka.... ani 2001 ani 2003.... reszta jak w podpisie... w 2003 wywala sie podczas CPU test i teraz mam pytanie czy dovoltowywac go jeszcze bardziej czy to moze byc wina czegos innego ? ? ?

(robilem mem test, co prawda krótko jakies 10min z biosu ale nie zdażył sie wywalic ....)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam taki problemik ....

mam venice 3000+ (niestety nie spisałem sobie serii) i przy 1.4V 2400MHz HTT300 x3 ram na div166 ~240MHz 2-2-2-5-1t 3.2V nie przechodzi mi 3d smarka.... ani 2001 ani 2003.... reszta jak w podpisie... w 2003 wywala sie podczas CPU test i teraz mam pytanie czy dovoltowywac go jeszcze bardziej czy to moze byc wina czegos innego ? ? ?

(robilem mem test, co prawda krótko jakies 10min z biosu ale nie zdażył sie wywalic ....)

1547960[/snapback]

Stosując sie do rad zawartych w tym poradniku przygotowanym przez Raptora: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1249410

jeśli chcesz przetestować osiągi kompa nie kręć równocześnie.

Ustaw pamięci na niskie FSB, timingi i sprawdź jak zachowuje się proc. Gdy ustalisz maks osiągów proca zacznij do jego ustawień szukać ustawień dla pamięci

Bo teraz to kręcisz dwa elementy jednocześnie i przez to trudno ustalić co jest powodem niestabilności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki doki dzieki za info...

z braku czasu nie za bardzo mam kiedy pobawic sie w OC jak "powinno" sie robic ale przyspieszyc widze tez mi sie nie uda.....

jak zadziałą all pochwale sie wynikami.... (BTW lepiej bezie jak dam div 180 z takimi timingami jak mam czy poluzowac troche na div 166???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchajcie straszny ze mnie len  :cry: i nie chce mi sie przegladac tych 85 stron :mellow: niedlugo kupuje Venice 3000+ i prosze was bardzo ludzie doradzcie 3 najlepsze serie :unsure: prosze was!!! z gory THX

1548926[/snapback]

A z nas lenie i Ci nie powiemy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie co z tymi Venice z 21 tyg z 4speed.pl rekomendowanymi do max oc,testował je juz ktoś? czy to tylko marketing?

@AndyN

Czy Twojego autorstwa ranking SP2004 dotyczy A64 Venice ?(czy A64 z innymi rdzeniami też można zgłaszać ?)

Pomysł dobry,rozumiem,ze nie jako współzawodnictwo właścicieli tylko "statystyka" pracy(max stable) w zależności od serii , daty produkcji procków (czy tak ?)

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup zwykle za 485zl , na jedno wyjdzie a masz duzo taniej , ja kupowalem wlasnie od tych kolesi tylko taniej , nie selekcjonuja i nie przepieraja prockow a wiec mozna trafic jakas perelke , ja mam od nich 2 procki i oba 2.9ghz na 1.5v w biosie (a jeden nawet lepiej) prime stable , nawet gdzies screeny dawalem , dpmw 21 tydzien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndyN

Czy Twojego autorstwa ranking SP2004 dotyczy A64 Venice ?(czy A64 z innymi rdzeniami też można zgłaszać ?)

Pomysł dobry,rozumiem,ze nie jako współzawodnictwo właścicieli tylko "statystyka" pracy(max stable) w zależności od serii , daty produkcji procków (czy tak ?)

1549369[/snapback]

chyba wszystkich - gdyby tylko to dotyczyło Veniców to po co wymieniać nazwe procka przy każdym wyniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

@AndyN

1549369[/snapback]

Jest dokładnie jak pisze Raptor (cofnij się wgłąb wątku, przeczytasz szczegóły zamysłu)

Nie tylko Venice, wszystkie A64. Tak, dokładnie, chcę zestawić max osiągi procków pod SP2004 - o ile zbierze się dużo więcej wpisów niż jest do tej pory, to będzie można przynajmniej próbować porównywać rdzenie, tygodnie i serie procesorów. A także rodzaje chłodzenia.

Nie chodzi o współzawodnictwo właścicieli, tak jak pisałem wcześniej to nie SuperPI gdzie można mieszać ustawieniami, w SP2004 albo idzie tyle albo nie i kropka.

Tylko odzew jak na razie niewielki :? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup zwykle za 485zl , na jedno wyjdzie a masz duzo taniej , ja kupowalem wlasnie od tych kolesi tylko taniej , nie selekcjonuja i nie przepieraja prockow a wiec mozna trafic jakas perelke , ja mam od nich 2 procki i oba 2.9ghz na 1.5v w biosie (a jeden nawet lepiej) prime stable , nawet gdzies screeny dawalem , dpmw 21 tydzien

1549404[/snapback]

No tak ja rozumiem że trafiłeś dobre egzemplarze ,ale jak sam piszesz "mozna trafic jakas perelke " chodzi mi o to,żeby nie było tego "mozna" kosztem tych ew 30-40zł,dlatego pytałem o serie rekomendowaną przez 4speed.pl do max oc; (jaka jest ich rzeczywista powtarzalność do o/c ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ja rozumiem że trafiłeś dobre egzemplarze ,ale jak sam piszesz "mozna trafic jakas perelke " chodzi mi o to,żeby nie było tego "mozna" kosztem tych ew 30-40zł,dlatego pytałem o serie rekomendowaną przez 4speed.pl do max oc; (jaka jest ich rzeczywista powtarzalność do o/c ?)

1549444[/snapback]

Jeśli nie są to procesory sprzedawane jako selekcjonowane to jest to loteria. Loteria z jakimś prawdopodobieństwem trafienia ale jednak loteria. Chyba że są to procki po selekcji negatywnej (a o tym na pewno nie powiedzą) to wtedy jest jeszcze gorzej. PITer robi selekcję procków, wyślij do niego PW z pytaniem jak wyglądają jej kulisy - ile jest dobrych pod względem OC na ile w ogóle sprawdzonych - zobaczysz jak wyglądają realia selekcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale wlasnie te za 30-40zl drozej z 4spped wcale nie sa lepsze od tych moich , wiec wydaje sie ze to standad dla 21 tyg te 2.9ghz +-50mhz , wiec po co przeplacac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się kupuje selekta to się kupuje konkretne MHz i można reklamować jak proc nie lata jak było obiecane, natomiast na chybił trafił nie można napisać do sklepu/sprzedawcy iż „proc nie kręci się tak jak myślałem” więc te dodatkowe 30/40zł wydaje się uzasadnione. No ale każdy robi jak chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem procka 0521BPKW Z711176F53xxx

Doszedł na 1,55+4% do 2700 MHz. Tak, że tydzień 21 nie gwarantuje wysokiej kręćliwości ale może jest przeciętnie lepszy od tygodni 18-20?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy wychwalają i porównują procki z 21tygodnia do 17tygodnia tak by tam nie było żadnych „padaczek”. Ludzie spokojnie jaki by to tydzień nie był zawsze znajdzie się i perełka i kompletna padaczka, wiec albo selekcjonowany i wiemy za jakie MHz płacimy albo loteria tylko w wypadku loterii aby nikt nie miał potem pretensji że jest w ogólnym tego słowa znaczeniu źle. Uważam iż temat „porównywania” został wyczerpany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...