Skocz do zawartości
chaon26

Podkręcanie Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

co do "podkręcania dysku" czy to jest bezpieczne i możliwe ??? żeby zwiększyć jego pojemność ??? bo przy mojej 20 samsunga to by się naprade przydało /...

Jeżeli ktoś to już robił to niech da znać :D

Czy da się to zrobić tylko wykorzystując błąd w ghoście czy jeszcze w jakiś inny sposób ??? i co jeżeli mam partycje ?

Edytowane przez kev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do "podkręcania dysku" czy to jest bezpieczne i możliwe ??? żeby zwiększyć jego pojemność ??? bo przy mojej 20 samsunga to by się naprade przydało /...

Jeżeli ktoś to już robił to niech da znać :D

Czy da się to zrobić tylko wykorzystując błąd w ghoście czy jeszcze w jakiś inny sposób ??? i co jeżeli mam partycje ?

1413519[/snapback]

Możliwe jest zwiększenie jego pojemności, nie pamiętam dokładnie jak to się robiło, bo to było całe wieki temu, jeszcze na K5 :) i chyba jest możliwe tylko na FAT16. Nazywało się to "kompresja dysku" i zwiększało jego pojemność zazwyczaj dwukrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok , ale czy to jest bezpieczne ? i jak to zrobić tak żebym danych nie stracił ...

1413534[/snapback]

Bezpieczne.. było, a czy jest to nie wiem :). Ale to jest zwyczajnie nieopłacalne, bo musiałbyś wracać do FATA16 a to niezbyt udany pomysł. Kiedyś - owszem, warto było stosować kompresje, ale nie dziś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAT16 - Odmiana systemu plików FAT, z którego mogą korzystać różne systemy operacyjne.

Pierwsze komputery klasy PC pracujące pod kontrolą systemu DOS miały architekturę 16-bitową. Oznaczało to, że ich system plików mógł opisać tylko 216, czyli 65 535 klastrów. Klastry były rozmiarowo równe fizycznym sektorom dysku twardego (512 bajtów), jednakże ograniczało to pojemność do 32 MB. Większy dysk twardy trzeba było dzielić na partycje. Zatem postanowiono zwiększyć rozmiar jednostek alokacji. Jednakże gdy wielkość dysków doszła do 1 gigabajta, jednostki alokacji osiągnęły rozmiar 32 kilobajtów. Tak duża wielkość spowodowała duże marnotrawstwo przestrzeni dyskowej (plik zawierający 10 bajtów informacji zajmował na dysku 32 kilobajty miejsca). Drugim mankamentem sytemu plików FAT było ograniczenie wielkości dysku do 2,1 GB. Wymienione cechy spowodowały konieczność stworzenia następcy – sytemu FAT32. Inną cechą systemu FAT16 jest nierozróżnianie wielkości liter w nazwach plików, oraz ograniczenie długości nazwy plików do 12 znaków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, jestem kompletnym amatorem i chcialbym sie dowiedziec jak mam podkrecic procesor. Juz wszedzie szukalem ale nigdzie nie ma napisane krok po kroku ca mam zrobic. Wszedzie pisza co jest potrzebne do podkrecania ale nigdzie nie ma napisane jak to zrobic. Chcialbym podrkecic Pentium3 750Mhz na 1.0Ghz i nie wiem jak mam to zrobic. Prosze o wyrozumialosc :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi