Skocz do zawartości
TeQuila SunRise

Wybor Procka...

Rekomendowane odpowiedzi

Plz doradzcie mi bo nie jestem pewny co z tego wybrac

Athlon XP 2600+ Barton , 512K Cache

Athlon XP 2700+ T-bred , 256K Cache

Mobile Athlon XP 2500+ Barton , 512K Cache , 1.45V

Wiem ze xp2500 Mobile aktualnie jest na topie, ale no wlasnie... mobo raczej ogranicza mi zmiane mnoznika (BIOSu nie rusze, ostatnio po zmianie plyta padla a aktulanie nie moge sobie pozwolic na brak kompa) wiec bede musial leciac na standardowym x14, to praktycznie nie pozwoli mi na wyzszy FSB niz 170mhz, co znowu ograniczy pamiec i reszte...

Czy nie lepszy bedzie w takim razie zwykly xp2600 na mnozniku x11.5 i puscic na FSB 200mhz ??

Prosze o opinie, co byscie wybrali bedac w podobnej sytuacji (nie nastawiajac sie na max OC, bo wtedy wiadomo... :))

Edytowane przez TeQuila SunRise

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko super pięknie tylko nie rozumiem jednej rzeczy dlaczego mając mobile barton 2500 i tego asrocka nie mozesz zmienic mnożnika? bios ci nie padnie jak sobie zworkami zmienisz mnoznik a z tych prckow bierz bartka mobile 2500.pzdr

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkalem sie z wypowiedziami na forum, ze sa problemy ze zmiana mnoznika zworkami na tej plycie, na nieoficjalnym biose dla OC (bodajze 2.20a) zmienia sie z biosu (i podobno dziala) ja neistety nie moge tak zrobic <_<

Edytowane przez TeQuila SunRise

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym olał Socket A, wywalił to mobo na allegro i kupił jakiś zestawik na Sempronie pod s754...

1326938[/snapback]

A co, masz przypadkowo do sprzedania jakis "zestawik na Sempronie pod s754.." ? hehehe

Pytanie wciaz aktulane, czy FSB ma az takie znaczenie ???

wiadomo ze Mobile xp2500 to wieksze mozliwosci itp ale raczej nie uzyskam tak wysokiego FSB jak na xp2600, czy w tym wypadku nie bedzie on lepszy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkowo mam tylko to co w podpisie, czyli na pewno nic na s754, ale jak jesteś zainteresowanym kupnem tego to chętnie sprzedam :)

Po prostu patrzyłem po testach, później po cenach w naszym kraju, no i doszedłem do wniosku, że nic droższego niż Semp 2200+ na Socket A nie warto kupować.

Sam obejrzyj http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...mpron-2600.html

Taki BOX'owy 2600+ to nie więcej jak 300zł, a w miare porządna płyta główna (Gigabyte na NF3) to kolejne 270zł. A gdy według xbit ten procek bez kręcenia ma niezłą wydajność, a przy okazji kręci się jak szalony...

EDIT - BTW. FSB MA spore znaczenie, szczególnie w grach. Gdyby nie to, to bym nie męczył tyle tego odblokowanego t-breda (choć nie kręci się w cale rewelacyjnie) i obu płyt głównych :rolleyes:

Edytowane przez Hamil_Hamster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja gdzies pisalem ze bede kupowal w Polsce ? :)

Akurat oba procki beda mnie kosztowac tyle samo - 250zl

ale nie tylko procka kupuje wiec mam ograniczony budzet (wogole szkoda mi kasy na inwestycje w kompa bo to kasa stracona, tego procka i plyty raczej nie zmienie przez dluzszy czas)

FSB ma spore znaczenie hmm tak wlasnie tez mysle, dlateo ta watpliwosc ( w rpzeciwnym razie bralbym Mobile bez zastanowienia), ale myslisz ze w tym wypadku jednak warto postawic na FSB czy moze jednak roznice odbic sobie na wyzszym taktowaniu Mobile ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narawde czarno widze robienie jakichś wyższych FSB na tym Twoim Asrocku, ani też wyższych taktowań procka ;)

Cieżko żebyś sobie różnice w FSB "odbił" taktowaniem mobila, gdy najpewniej FSB będzie poniżej 166 a taktowanie poniżej 2300mhz...

Może jakbys dobił do tych FSB 170 (prawie 2400mhz dla procka), to nie stanowiło by ono aż tak wąskiego gardła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nominalnie Mobile ma FSB166 i to przy 1.45V, wiec nie powinno byc problemow puscic go na tyle, mysle ze FSB170 (cpu2400mhz) tez sie powinno udac, ale to juz max

Ciekaw jestem jak wygladaloby porownanie z FSB200 (cpu2300) na zwyklym XP i czy ten proc wogole by wstal na FSB200 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Athlonie Mobile mnoznik zmieniasz sobie pod windowsem, z BIOSa nie zawsze idzie taki zabieg.

Pozatym wywal tego Asrocka, plyta jest dobra jesli potrzebujesz czegos co stabilnie chodzi na fabrycznych ustawieniach. O fsb 200mhz mozesz na niej zapomniec, ja na swojej max jakie uzyskuje to zaledwie 179mhz :mur: Gdybys mial model K7s8XE to wtedy mialbys magistrale 200 i wiecej wyciagnac.

pozdro

Edytowane przez Shantillas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi