Skocz do zawartości
Kaeres

Wybór Samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro cena spadła do 35k to ja polecam to czym teraz jeżdżę :) Renault Megane 1.6 16V. Bestia ma już 101k przebiegu a sprawuje sie świetnie :) No i to wkońcu w miare nowy samochód (2001r.) a nie 10 letni i na dodatek sprowadzony złom

1327648[/snapback]

Ja jezdze takim sprowadzonym i nie 10cio a 16sto letnim zlomem jak to nazywasz :) i powiem ci ze bym chcial zeby twoja meganka w wieku 16 lat byla w takim stanie jak moj kadecik a ma on nie 100 tys przebiegu a 220 :D i jest zyleta :)

No i czesci - do opelka taniosc - pekla mi przednia szyba od kamyczka - nowa oryginalna z wymiana 275 zl (wklejana) ciekawe ile taka szyba kosztuje do francuza :)

Co do oplacalnosci gazu ja bym sie zastanowil ...

Gaz teraz kosztuje 1,9 zl przynajmiej u nas do tego koszt instalacji + koszt przegladow - czestsze wymiany swiec i przewodow, czesto problemy trzeba jezdzic na regulacje plus auto spali go wiecej niz benzyny ...

A jak kupisz tania instalacje 1, 2 czy 3 generacji to dodatkowo bardzo duze spadki mocy nawet rzedu 30% - i nie sa to czcze gadania a widzialem wykresy z hamowni zagazowanych aut ktore z pierwotnych 115 koni mialy 80 na gazie ...

Co do topicu

Do 35 tysiakow poszedl bym w cos ze stajni volvo :) albo audi :)

Proponowana omega tez jest niezlym wyborem tym bardziej ze za 30 tys to juz bedzie chyba full opcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do nowych wozów się nie opłaca gazu montować, ze względu na małe spalanie benzyny, a wysoki koszt montarzu. Taki montarz opłaca się np. w Polonezie, gdzie spalanie po mieście wychodzi ponad 10 litrów przy lekkie jeździe i to i tak trzeba sporo jeździć. Do nowych wozów, to tylko chyba taksówki.

No i tak - gaz nie jest obojętny dla silnika - mimo dobrych instalacji szybciej się "zużywa" i jest więkssze spalanie. Mój dziadek założył gaz do Poloneza właśnie i teraz i tak żałuje, mimo kosztu 1000zł... ano i pojeźcie sobie poza Polskę - tylko u nas jest tyle stacji z gazem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opel Vectra 2.0 DTH 16V kombi. Wersja na 100-lecie Opla, rocznik 2000, klima, alufelgi, elektryczne szyby, lusterka, radio z kolumnami oryginalne ktore wkladali do Opla.

Jeszcz go nie widzialem ale dzisiaj jade z ojcem go poogladac.

Co sadzicie o takim w cenie 32.000 (zejdzie do 31.000).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując starszego opla sprawdź stan blacharki bo to starsze modele (B) to jest naprawde tragedia... Przód to sie jeszcze trzyma, ale tył... Oczywiście nie we wszystkich samochodach, niektórzy mają Vectry z 1997 i nie ma sladu rdzy. Ale lepiej uważać. I podaj przebieg, jeśli ma coś kolo 200k to sobie odpuść. Naprawde warto kupić nawet gorszy samochód ale z przebiegiem do 60k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebieg 110.000KM

W tej cenie sa.

Omegi B, starsze lub Omegi C ale drozsze o jakies 3k pln z tego samego rocznika.

Peugeot 406 albo z okazji kombi

Citroen Xara nawet 2002 roczniki w swietnym stanie z malymi przebiegami. Nie wiem czy ojciec sie da przekonac bo mi sie osobiscie bardzo podobaja ale to nie jest kombi, a on czesto towar wodzi.

Focus kombi z 2000r w podobnym stanie i wyposarzeniu co ta Vectra B kombi.

Seat Toledo II 2000r ale delikatnie drozsze (2k pln).

Skoda Octavia 2000r jak sie trafi okazja to mozna w takiej cenie znalezc ladnie wyposarzona.

Peugeot 307 2001 mozna kupic ale 3-4 k pln drozsze

Jakims cudem Alfa 156 2000r - przewaznie sprowadzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opel Vectra 2.0 DTH 16V kombi. Wersja na 100-lecie Opla, rocznik 2000, klima, alufelgi, elektryczne szyby, lusterka, radio z kolumnami oryginalne ktore wkladali do Opla.

Jeszcz go nie widzialem ale dzisiaj jade z ojcem go poogladac.

Co sadzicie o takim w cenie 32.000 (zejdzie do 31.000).

1329097[/snapback]

Wow..hehe mam taka (podobna, '98, 170kkm ). Fajnie sie tym w miare jezdzi, ale po silniku wszyscy jada (niektorzy przesadzaja, szczegolnie wlasciciele VW :)). 200km/h robi (jak jest sprawna), w miare zwawa i nieduzo pali (kiedys zszedlem latem do 4,7 Wroclaw-Warszawa-Wroclaw, 110km/h max). Teraz co tydzien jade ok. 600km i mam ~5.5 - 6l (zima, nieraz nie zaluje sobie). Mieszanie miasto - trasa 60/40 palilo kolo 6 - 6.5.

Teraz co bylo nie tak (kupilem 4.5 roku temu, 90tkm na liczniku):

- zawieszenie tyl (tuleje) + klocki ok. 500pln

- sworznie oba z przodu (ASO nie pytaj- musialem szybko, bo robilem geometrie, 2. 50pln sworzen i 40 robota u znajomego) + lacznik stabilizatora (nie pamietam ile)

- przeplywomierz (w koncu doszedlem, czemu nie chce jechac teraz za bardzo) zamowiony za 90€ nowy, czekam. Ciagnie sie sprawa od jakichs 2 lat i 40 - 50tkm. Na poczatku byla tylko lampka, potem lekko spadla moc, ale nie bylo najgorzej. Ostatnio drastycznie spadla moc i powyzej 120km/h wlacza sie "permanentny" tryb awaryjny - czas na wymiane :)

- turbina zaczyna pluc olejem od jakiegos czasu. Mechanicy mowia, zeby na razie nic nie robic, bo i tak w regeneracji spieprza, a popluc sobie moze :) Ok 800 - 1000pln

- klima nie dziala, lato sie zbliza :) trzeba bedzie uszczelnic, przeczyscic i napelnic, kolo 500pln pewnie

- RDZA - porazka jak na taki samochod. Pojawil sie babelek kolo laczenia prog - tylny blotnik, trzeza bedzie zasmarowac. Spod nawet nienajgorszy, wydech oryginalny, ale sie juz sypie powoli. Najgorsze - rdza na blotniku przy mocowaniu hakow od zamkow na tyle. Jedna strona zakonserwowana, czas na 2.

- silnik ma lancuch rozrzadu, tu nie ma sie na szczescie czego obawiac. Powinien do smierci auta dociagnac.

- aaa...napinacz paska klinowego, jakies 200 - 300pln. Na razie da sie zniesc :)

- szyba przednia (kamykiem dostalem, a potem jeszcze gliny mnie shaltowaly) kosztowala 320pln z montazem (do polo '99 byla drzsza!!)

- troche plastiki trzeszcza, a i dach wpadal w rezonans (wykruszyla sie pianka pod wzmocnieniem dachu - zakleilem sam + troche silikonu i cool)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mówiłem ?? Niby francuzy sie psują... 90k i od zaje... usterek w NIEMCU !! U mnie 101k i praktycznie NIC !! Dzisiaj mi chyba uszczelka od wspomagania poszła bo mam zachlapany silnik ale to kwiestia paru złotych i będzie jak nowe :) Naprawdę zastanów sie nad Focusem :) A jak chcesz to pogadam ze starymi i możesz od nas megankę kupić :)

Edytowane przez Kwiecień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG !

Takich klopotow to ja nie mam z moim Coltem `92 (210 tys przejechane).

Kurcze chyba ojca odciagne od tej Vectry albo tobie sie trafil bubel.

Ja bym sie tego pozbyl juz dawno.

1329452[/snapback]

Hehe, no nie przesadzajmy, to normalka, w kazdym sie zdarza. W VW przeplywki padaja non stop takze :) (az ostatnio w ASO obnizyli cene o polowe). Poza tym wiekszosc to normalne rzeczy, ktore wczesniej, czy pozniej siadaja (zawieszenie na naszych drogach sie sypie rowno w KAZDYM samochodzie). Co do cen czesci - niestety, duzy samochod kosztuje wiecej, diesel tym bardziej. Myslalem, czy by opelka nie sprzedac, ale przywyczailem sie do niego i go lubie mimo wszystko :) No i jeszcze mnie nie zawiodl (raz tylko, jak akumulator wyzional ducha :)), zawsze jak mialem dojechac to dojechalem, a prawie 30.000km rocznie krece.

Aaa, zapomnielem:

- termostat 160pln (zimny byl skubaniec)

- jeszcze musze swiece sprawdzic, bo juz ponad 8-dych nie sprawdzane :)

ps. Polecam autocentrum.pl szczegolnie forum, mozna sie sporo dowiedziec, ale uwaga na maniakow danej marki (VW :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mówiłem ?? Niby francuzy sie psują... 90k i od zaje... usterek w NIEMCU !! U mnie 101k i praktycznie NIC !! Dzisiaj mi chyba uszczelka od wspomagania poszła bo mam zachlapany silnik ale to kwiestia paru złotych i będzie jak nowe :)  Naprawdę zastanów sie nad Focusem :) A jak chcesz to pogadam ze starymi i możesz od nas megankę kupić :)

1329460[/snapback]

Powoli, powoli. 90tkm to bylo prawie 5 lat temu :) Teraz 170 peklo :) A to juz jakby co troche jest. Przy 100kkm tez bylo super cacy :-P

ps. Tja Audi A4 ladne. Z VW to to, albo Skoda (bardziej ECONO). Samo VW bym nie bral, strasznie objechane, pelno tego na ulicach :) Opel benzyna jest godna polecenia, naprawde dobre silniki. Mamy w firmie Zafire 1.8 i fajnie sie nia jezdzi. <_<

ps2. A przypadkiem Fokus i Xara to nie ten sam poziom??? Chyba, ze juz za dlugo nad kompem siedze i cos mi sie przewidzialo (nie mowimy o Pcasso ofkorz)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Jeep'a Wranglera albo Cherokee ?

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=44740238

Naprawde fajne autka, no i nie ma problemu z czesciami.

UPDATE:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=45132031

Masz niezłą okazje !!

Edytowane przez rumun_666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Jeep'a Wranglera albo Cherokee ?

1329543[/snapback]

Hehe, drugi niezly, jeszcze resztki szyby wliczone w cene :) Autko fajne to fakt, ale chyba nie o takie tu chodzilo :) Chociaz troche starszy Cherokee, czemu nie... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie czytajcie !! To ma być samochod do 35k a nie jak kaeres napisał wcześniej do 50k.

1329569[/snapback]

Gdzieś to zgubiłem :oops:

Mysle ze do 35k dorwal bys Honde Accord w wyzszym standarcie:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=44260096

Ta ma nawet GPS, ale nie ma skóry. Fajne autko ogólnie. Sedan ze sportwoym charakterem.

Edytowane przez rumun_666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanówcie sie ile Cherokee z takim silnikiem pali :) Założę się że średnio z 25l/100km.

1329597[/snapback]

Pudło :D 16l w mieszannym srodowisku. 19l w terenie(nie hardkorowym bo by nie pojechał) . Wbrew pozorom to dosyc oszczedny samochod. Jak na taki silnik ofc. A jesli ktos decydowal by sie o przerobieniu go an gaz to musi sie liczyc z kosztem min. 4,5k zł. Bo takie duze silniki wymagają troche innej instalacji cisnieniowej. poza tym jakze dumnie brzmi V8 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres jeżlei chcesz duży i szybki samochód to kup Audi A6 1,8T , spalanie też w nmormie bo koło 10l na sto(troche mniej pewnie ale i tak to zależy od stylu jady). Auto wygodne, jak na polskie warunki szybkie oraz mało awaryjne.

Za 50k myśle, że jakieś dorwiesz, może bez navi i skóry ale napewno solidne.

UPDATE;

http://www.trader.pl/details,131,161730765...20051647031.asp - jeżeli V6 też Ciebie interesuje to to jest chyba doba okazja(niestety nie ma nic o tym że był w ASO serwisowany)

http://www.trader.pl/details,131,527687899...20051825111.asp (V6 ale diesel, tylko, że niestety do sprowadzenia)

http://www.trader.pl/details,131,DMS-88-1593770824-18.asp (fajny i quattro)

Jest dużo ofert, warto poszukać to trafisz na łądny model.

Edytowane przez michalak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: nastepny , cena jest do 35k

Jak z piecem 1.8T (150Km turbo benzyna -> wgniata w zice ze hej :lol:) to albo passat B5 albo toledo , ale raczej toledo w tej cenie nie bedzie bo to nowszy model jest

1329700[/snapback]

Cena miała być do 50.000PLN

a jak się zrobi Chip TUNING takiej A6 to nawet to jeździ. Napewno to wygodniejsze auto niż 3 letnie TOLEDO, od kilku lat też mam do czynienia z PASSATA B5 i nie ma porównania do AUDI jeżeli chodzi o ilość miejsca i komfort.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad kupił niedawno Audi A4 z 98 w full opcji. cos pod 30k wyszło. Piekna: skóra, climatronic, odtwarzac cd... 1.9cdi 110KM ... Fajne autko... Ew. Moze jakiegos jeep'a, albo peugeota 607/407 ... Mysle ze dorwalbys BMW serii 3 z tego rocznika. Bardzo dobre silniki.

1327488[/snapback]

rumun nie bajkopisz nam tutaj.

A4 w full opcji jak piszesz >30k. To chyba sasiad bawi sie w paserke. I na dodatek ten silnik cdi... czy ty wiesz conieco o motoryzacji? Nie piernicz.

Ja pol roku temu sprzedalem swoje mondeo (1szy wlasciciel, rocznik '98 grudzien) 2.5v6 ghia za 30.000netto wiec cena tego twojego niby audi z silnikiem merca (tam mozna misiu znalezc cdi- vagi sa na pomopowtryskach, nie na commonrailu) to bzdura.

Myslisz, ze na forum gdzie kroluja 13letni mastach nie znajdzie sie nikt kto moglby zweryfikowac twoja tworczosc?

Pomylka

KRS, do 35 tysi to mozna juz sie porozgladac za np a3 1.9tdi z 97r przyciagana z np Austrii. Prawda taka , ze to troche kwota- kibel... za duzo na zlom, za malo na cos faktycznie fajnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vagi sa na pomopowtryskach, nie na commonrailu

Sam pierniczysz. :wink: Starsze tdi to zwykły wtrysk bezpośredni, dopiero nowsze (jak się nie mylę 1.9 te, które mają 100/115/130/150 km i najnowsze 2.0) mają pompowtryskiwacze.

Przypadkow wpadłem na taką ofertę:http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=44749828

Co jest nie tak z tym samochodem (za tani jakiś)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi