Tahion Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) Stwierdziłem ze wystawie na światło dzienne moje WC , wbrew temu co zaraz zobaczycie nie jest całkowicie pierwsza wersja ( tak, tak można było tu zrobić cos jeszcze gorzej) ale myślę ze to pierwsza która by można uważać za w miarę gotową, w trakcie trwają prace nad modem budy ( już chyba od grudnia ) ale niestety nie mogę znaleźć na to czasu. Mam nadzieje ze może komuś kto zabiera się do tego pomogą moje doświadczenia , a i czekam na wasze rady i sugestie co zrobić lepiej bo na pewno jest tu wiele rzeczy do poprawienia Całość układu składa się z pompki SELTZ L30 z której woda idzie wężami12/16mm bezpośrednio do X3m z sprayerem pod procesory z dużym rdzeniem co nieco zmniejsza wydajność w moim przypadku, z X3m’a węże idą równolegle do Atrii na GPU i Abadona na NB , później jak zresztą widać oba strumienie łączą się poprzez trójnik i trafiają do nagrzewnicy z Opla Kadeta, na wyjściu z nagrzewnicy jest zamontowany trójnik który spełnia role odpowietrznika/zbiornika wyrównawczego. W układzie nie ma zastosowanego ani jednego kolanka ani nawet króćca kolankowego z tond natknąłem się na wiele problemów z załamującymi się wężami , ale generalnie na chwile obecna tak wszystko jest spasowane że nie ma żadnych utrudnię w przepływie. Prawdę powiedziawszy nie było to z powodowane moim wyborem ale dostępnością jakichkolwiek króćców czy tez kolanek na ten właśnie rozmiar co nie zmienia faktu ze jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości łączeń na których mogą powstawać przecieki . Wszędzie są pozakładane cybanty. Przygody : Podczas pierwszego testowego składania zestawu , cieknąć zaczął mi cieknąć blok na GPU , powodem było zbyt słabe uszczelnienie , pomocna okazała się taśma teflonowa, Podczas układania węży rozszczelniło się połączenie na środkowym króćcu X3m’a jak się później okazało cybant był za bardzo dokręcony i wkoncu lekko przeciął węża , komp chodził jakieś 15 min z woda na karcie graficznej, zorientowałem się kiedy to w końcu zaczęło kapać dosyć poważnie na wentylator poniżej . Karta została wysuszona ręcznikiem później suszarką, rano wsadziłem do kompa powrotem działa do tej pory :) Króćce które mam wmontowane w nagrzewnice niestety są przeznaczone do pneumatyki(chyba) nie wyglądają jak typowe choinki bardziej jak cos do szybko złączek i zaczynają korodować, Niby mosiężny trójnik poczerniał na końcach , możliwe ze to od tego akwarystycznego… Woda : Woda destylowana + 50mlVODKA Nicolas + Preparat akwarystyczny MFC (niebieski) 15ml, planuje jeszcze kopala, Cele : Ustabilnienie całości żeby w była możliwość przenoszenia tego , na razie niestety pompka jak i chłodnica po prostu leżą , nagrzewnica prawdopodobnie Pojdzie na przedni panel , tak ze będzie poza budą . Poprawienie i usprawnienie odpowietrznika . Lepiej rozmieścić kable i węże. Wymiana króćcy na nierdzewne i w GPU na 90stopni. Edytowane 14 Marca 2005 przez Tahion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endrju1000 Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 1) Nie dało rady wsadzić nagrzewnicy do środka ? W sumie to buda nie jest największa... ma chyba 40 cm długości z tego co widze. Mimo tego raczej dało by rade inside. 2) Mały bałagan w kabelkach - do dopracowania 3) Nie czaje jak zrobiłeś shrouda... dlaczego wystaj po bokach, nie dało się zrobić równo z nagrzewnicą ? Czym go uszczelniałeś ? 4) Dobry patent z tymi długopisami przy odpowietrzaniu :) Poco takie długie te rurki od odpowietrznika ? 5) Na jaka cholere ten ten wiatrak na spodzie budy ? Dmucha na pamięci grafy czy jak ? Ogólnie mówiąc to odwaliłes kawał roboty. Bedą tacy co się dowalą do estetyki, jak dlamnie w WC najważniejsza jest cisza potem wydajność a estetyka na końcu. Dużym utrudnieniem podczas pracy były pewnie wężyki... tez takie kupiłem, teraz leżą. Całikem fajnie by to wyglądało jak byś dal wszystko do wewnątrz i troche kabelki pospinał. Jak dlamnie to wyszło całkiem całkiem. Powodzenia przy dalszych modyfikacjach !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 zmien rozmiar fotek i co do ukladu to popieram przedmowce .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tahion Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Z fotami macie racje zaraz to poprawie myslalem ze wszystkie sa we wlasciwym rozmiarze , co do umieszczenia nagrzewnicy , jest ona szersza o jakies 15mm od budy wiec nie wejdzie w do srodka , chyba ze pionowo a to mnie nie interesuje tzn do czasu az ja dam na zewnatrz obudowy na front panelu ktory bedzie poprostu powiekszony o jej grubosc :) Coz jezeli chodzi o balagan na gorze w kablach to mam problem bo SZef :P ma poporostu bardzo duzo wtyczek i strasznie dlugie kable .. wiec kable beda lezec gdzies tam na gorze i tyle , na wysokosci plyty nie ma ani jednego nie liczac tego od ATX i 4ki. Wiatrak wieje rzeczywiscie na grafike , 1 ze na pamieci 2 ze po zalozeniu go rdzen tez poszedl mi wyzej , prawdopodobnie ktorys z elementow na grafice sie grzal i nie pozwalal dac wiecej :) i napewno nie był to ani chipset ani pamieci , Docelowo bedzie on wmontowany w dno , obudowa bedzie na jakis 1cm podstawkach , bedzie wprowadzal zimniutkie powierrze do budy jak ja zamkne bo kilka rzeczy tam sie grzeje szczegolnie Ceflki i mofsety wokol skocketu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 W-cet jak w-cet fajnie bo komplet bloczków, brzydko bo plątanina kabli i węży. Czyli ogólnie z estetyką kiepsko. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 OT: walisz ponad 2V na proca i MosFety nawet najmniejszego radiatorka nie mają!? :blink: odważny jesteś :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tahion Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 OT: walisz ponad 2V na proca i MosFety nawet najmniejszego radiatorka nie mają!? :blink: odważny jesteś :wink: 1328163[/snapback] No wlasnie to jest smieszna sprawa , wszyscy pisza o radiatorkach na mofsetach , sam jeszcze przed zalozeniem plyty mialem plany o zalozeniu ich i wogole , po czym testowo pojechalem na te 2.15V i naprawde one nie sa jakos gorace , cieple to juz mocne slowoe nie wiem jakim cudem ale tak jest , natomiast cefki , faktycznie sa dosyc gorace , Ten wentyl troche w to miejsce wieje bo akurat jest przestrzen miedzy karta a plyta i dokladnie na tej lini jest to i nawet jest tam przewiew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 taka moja mała sugestia. Jak masz L-30 to naprawdę nie ma się co obawiac założenia kolanek w krytycznych miejscach. Tą pompkę możnaby montowac w wozach strażackich :-)) A napewno łatwiej będzie ci to wszystko poukładac w budzie no i estetyka też się liczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...