Skocz do zawartości
Yossarian

Chlodzenie wodne + duza pojemnosc zbiornika (bez zchlodnicy)

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos z was eksperymentowal z takim zestwem: blok wodny bez chodnicy jako takiej, za element chlodzacy robi duza pojemnosc zdbiornika i ewentualnie dugosc wezy odprowadzajacych wode. Mam taka pompe:

Dołączona grafika

pojemnosc: ok 38 l

wydajnosc: 1700 l/h

wnetrze wyglada tak:

Dołączona grafika

Nie zmiezam tym uprawiac jakiegos estremalnego overclockingu, max puszcze mojego 1700+ na 1900+ (narazie ;) ) Kolosalna zaleta tej pompy jest CISZA. Dlatego mi zalezy aby wlasnie na niej zbudowac moj zestwaw WaterCollingu :roll: No i jest to dosc eleganckie rozwazanie: pompa + zbiornik w jednej obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puszczalem co prawda z chlodnica ale bez wiatraka (chlodnica stoi pionowo wiec przeplywy powietrza prawie 0 ). u mnie grzeje:

1.procesor

2.grafika

3.hdd

4.pompka (tak tak grzeje na rowni z hdd)

i po nocy bez wiatraka woda miala ok 38*C 8O , zbiornik mam ok 2 l .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puszczalem co prawda z chlodnica ale bez wiatraka (chlodnica stoi pionowo wiec przeplywy powietrza prawie 0 ). u mnie grzeje:

1.procesor

2.grafika

3.hdd

4.pompka (tak tak grzeje na rowni z hdd)

i po nocy bez wiatraka woda miala ok 38*C  8O , zbiornik mam ok 2 l .

wow, no niezle :D cos mi sie wydaje ze zrealizuje moj projekt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos  z was eksperymentowal z takim zestwem: blok wodny bez chodnicy jako takiej, za element chlodzacy robi duza pojemnosc zdbiornika i ewentualnie dugosc wezy odprowadzajacych wode. Mam taka pompe: 

Dołączona grafika

Nie zmiezam tym uprawiac jakiegos estremalnego overclockingu, max puszcze mojego 1700+ na 1900+ (narazie ;) ) Kolosalna zaleta tej pompy jest CISZA. Dlatego mi zalezy aby wlasnie na niej zbudowac moj zestwaw WaterCollingu  :roll: No i jest to dosc eleganckie rozwazanie: pompa + zbiornik w jednej obudowie.

mysle ze przegioles troche z tymi danymi

po1 ten fluval ma pojemnosc 8l (wiem bo mam tylko ze model 304)

po2 max przeplyw to 1300 l/h a nie 1700

BTW sam myslalem ze zastosowaniu takiego modelu :P ale wole wszystko jakos upchac w budzie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swego czasu korzystalem z wiadra obok komputera - jakies 15l.

wszystko bylo ok. z chlodzeniem ale po jakichs 5godz. pracy ukladu pod obciazeniem (np. making divx) woda potrafila sie powarznie nagrzac - spokojnie ciepla woda do kompieli. temp CPU potrafila osiagnac 54*C - jednak nigdy nie przekroczyla tej wartosci. normalny start przy 32-34*C - a normalna praca okolo 44*C. w sumie nic rewelacyjnego.

zrezygnowalem z tego - ale tylko dlatego ze mi sie wiadro wylalo pare razy na podloge 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos  z was eksperymentowal z takim zestwem: blok wodny bez chodnicy jako takiej, za element chlodzacy robi duza pojemnosc zdbiornika i ewentualnie dugosc wezy odprowadzajacych wode. Mam taka pompe: 

Dołączona grafika

Nie zmiezam tym uprawiac jakiegos estremalnego overclockingu, max puszcze mojego 1700+ na 1900+ (narazie ;) ) Kolosalna zaleta tej pompy jest CISZA. Dlatego mi zalezy aby wlasnie na niej zbudowac moj zestwaw WaterCollingu  :roll: No i jest to dosc eleganckie rozwazanie: pompa + zbiornik w jednej obudowie.

BTW sam myslalem ze zastosowaniu takiego modelu :P ale wole wszystko jakos upchac w budzie 8)

Podaje takie dane jakie dostalem od sprzedajacego :( mam ja od 5 dni dopiero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos  z was eksperymentowal z takim zestwem: blok wodny bez chodnicy jako takiej, za element chlodzacy robi duza pojemnosc zdbiornika i ewentualnie dugosc wezy odprowadzajacych wode. Mam taka pompe:  

Nie zmiezam tym uprawiac jakiegos estremalnego overclockingu, max puszcze mojego 1700+ na 1900+ (narazie ;) ) Kolosalna zaleta tej pompy jest CISZA. Dlatego mi zalezy aby wlasnie na niej zbudowac moj zestwaw WaterCollingu  :roll: No i jest to dosc eleganckie rozwazanie: pompa + zbiornik w jednej obudowie.

Podaje takie dane jakie dostalem od sprzedajacego :( mam ja od 5 dni dopiero.

Dane danymi, ale rabnac sie o 30 litrow 8O

Wizualnie to nawet nie pasuje (30 L to 3 spore wiadra wody) 8O :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o rany, pojemnosc pojemnosca  :evil:  ale co z pytaniem postawionym w TOPICU ??  8O

Pojemnosc jest zasadniczo waznym parametem, przy ukaldzie jaki chcesz zastosowac 8)

Powiem ci moze tak :

podepnij to do ukladu i zobacz jaki bedzie efekt, wywal tylko te filtry i inne koszyczki, zeby nie stwarzaly dodatkowych oporow przeplywu.

Jezeli temperatura bedzie za wysoka, wepniesz chlodnice, i no problem 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...