Skocz do zawartości
Gość

400MHz jaka pamięć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję ddr chodzącej na 200x2 MHz przy ustawieniach 5 2 2 Cas=2 1T i Performance ultra ! Niektóre rewizje Samsungów chodziły nawet lepiej ! Ale gdzie kupić takie pamięci. Moje chodzą tylko na 181 MHz (sam Windows może chodzić z aplikacjami przez pewien czas na 186MHz) przy takich ustawieniach i zmiany trybu UDMA dysku na PIO4 tu nawet nie pomaga !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko co mówicie jest ok ale ale ale !!!

ja mam Corsairy CAS=2,5 i uważam, że tak jak w przypadku Samsungów są różne serie różnie chodzące !!! Dlatego mam pytanie czy ktoś nie ma jakiś chodzących w poszukiwanym przeze mnie trybie pamięci może by podał oznaczenia serii.

P.S. Niektóre Samsungi DDR 333 mogą nawet nie wyciągnąć 333MHz przy casie 2 !!!!! a Geil podobno ma problemy z niźszymi clockami ! Może ktoś ma na sprzedanie jakąś słynną serię (może nawet w sklepie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko co mówicie jest ok ale ale ale !!!

ja mam Corsairy CAS=2,5 i uważam, że tak jak w przypadku Samsungów są różne serie różnie chodzące !!! Dlatego mam pytanie czy ktoś nie ma jakiś chodzących w poszukiwanym przeze mnie trybie pamięci może by podał oznaczenia serii.

P.S. Niektóre Samsungi DDR 333 mogą nawet nie wyciągnąć 333MHz przy casie 2 !!!!! a Geil podobno ma problemy z niźszymi clockami ! Może ktoś ma na sprzedanie jakąś słynną  serię (może nawet w sklepie)

Najlepsze serie samsung'ów to te z oznaczeniem "CTL", a obecnie dostepne są "DTL" i te się tak nie kręcą (max 180). Najlepsze obecnie pamięci to Corsair 3200C2, po właściwym "burn in" mogą osiągnąć nawet 450 MHz! Nowe 3500 nie są w stanie pracować na tak niskich timingach mimo oznaczenia CL2 :evil:

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO niezle wykreciles tego athlonka. Kupujac piekielnie drogie pamieci tylko po to zeby dobic do 200 MHz FSB i zyskac moze 2% wiecej wydajnosci to troche bezcelowe. No chyba ze chcesz byc najszybszym dzieciakiem w bloku (z procem AMD) Jezeli chcesz koniecznie wydac te pieniazki to chetnie je przyjme. Swiadomosc ze pomogles innemu czlowiekowi jest o wiele wiecej warta niz te 2% wiecej wydajnosci 8)

Moja rada daruj sobie, ale jezeli sie upierasz to kup Kingstony 333 na kosciach Winbond 6ns.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.sprawa nie jest taka prosta jak myślicie, mogą być u nas dostępne różne kości winbonda na tych kościach kingstona i mogą nie chodzić nawet przy 166Mhz na cas=2 !!!! Kumpel kupił sobie DDR333 Samsunga i na MSI ani Asusie nie chodzi na Casie 2 !!!

Winbond W942508BH-5 2260D na 2,7V powinno chodzić przy tych ustawieniach na 215MHz x2 !!!! W942508BH-6 221DD*4 219DD*4 na 2,9v osiąga 215MHz x2 [obie 256 MB]

Może ktoś wie gdzie takie pamięci kupić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze radzisz z tymi Winbondami ale są ich różne serie pewnie Kingstony też na różnych seriach Winbondów chodzą. Ja wiem że W942508BH-5 2220D i 2260D dobrze chodzą (powyżej 200Mhz przy najlepszych ustawieniach) ale czy Kingstony też z tymi Winbondami będą mieć takie osiągi przecież chyba tylko w Polsce tak Kingstony się ceni !

Może ktoś zna jakieś inne serie jakby tych nie było ? A może ktos kupił takie gdzieś , za jakiś czas udam się do znaku ale jak nie będzie to co potem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze radzisz z tymi Winbondami ale są ich różne serie pewnie Kingstony też na różnych seriach Winbondów chodzą. Ja wiem że W942508BH-5 2220D i 2260D dobrze chodzą (powyżej 200Mhz przy najlepszych ustawieniach) ale czy Kingstony też z tymi Winbondami będą mieć takie osiągi przecież chyba tylko w Polsce tak Kingstony się ceni !

Może ktoś zna jakieś inne serie jakby tych nie było ? A może ktos kupił takie gdzieś , za jakiś czas udam się do znaku ale jak nie będzie to co potem ?

Myślę, że problem tkwi u Ciebie też w ustawieniu Ultra.

Masz ustawione CPU Fast Comand Decode na Ultra?

Zmien na fast i zobacz wtedy!

Gdzieś czytałem, że tryb Ultra jest niezwykle ciężko uzyskać powyżej 170 MHz FSB.

To nie powinna być duża strata (przy równych FSB), ale jak podkręcisz wyżej szynę to i tak powinno być dużo lepiej!

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze ci po prostu chipset nie wyrabia, co prawda masz chlodzenie wodne na nim, ale moze po prostu wiecej niz 181 mhz to dla niego za duzo. Watpie aby wina lezala po stronie pci albo agp bo ich taktowanie nie jest duzo wieksze (pci=36.2 mhz). Watpie tez aby wina lezala po stronie pamieci w koncu masz corsairy 200 mhz. Mam wiec z tego wzgledu propozycje. Zmniejsza timingi pamieci do minimum i sprawdz na ile pojdzie. Jesli nie uda sie wycisnac wiele wiekszego fsb moze to oznaczac ze po prostu chipset nie wyrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś czytałem, że tryb Ultra jest niezwykle ciężko uzyskać powyżej 170 MHz FSB. 

Cicho tylko nie mow nic moim pamieciom bo wlasnie hulaja na 182 MHz z command rate na ULTRA CAS 2.0 i wszystkim innym na maksa. Standardowe napiecie.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cicho tylko nie mow nic moim pamieciom bo wlasnie hulaja na 182 MHz z command rate na ULTRA CAS 2.0 i wszystkim innym na maksa. Standardowe napiecie.

Pozdro

Dexter

Co innego ustawienia dla pamięci "Ultra", a co innego Fast Comand Decode Ultra na Abitach !!

Co nie oznacza, że Twoje pamiątki nie są "fajniutkie" :)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...